Mostra de treballs realitzats

Manresa 1724: joc de rol per a escolars sobre la Guerra de Successió

El 13 d’agost de 1713 l’Exèrcit borbònic va incendiar la ciutat de Manresa. Deu anys després d’acabada la Guerra de Successió, el 1724, les cases de més de la meitat dels barris es troben derruïdes, la basílica de la Seu ha sofert importants danys i la Casa de la Ciutat s’ha esfondrat. Cal reconstruir la ciutat. Per això l’escultor barroc Josep Sunyer demana als participants que s’agrupin segons els principals estaments: canonges, militars borbònics, burgesos i menestrals. Cada estament té una missió en la reconstrucció i, per fer-ho, haurà de resoldre uns enigmes a les sales del Museu i, finalment, disputar un seguit de jocs d’habilitat i destresa en el claustre.

http://www.museudemanresa.cat/activitats/1

Client: Museu Comarcal de Manresa

Amos, criats i històries d’amor al Balç: visites teatralitzades en un carrer de la Manresa medieval

Sortint del recorregut multimèdia pel centre d’intepretació del Balç, els visitants són sorpresos per en Fructosí, un jove mosso de quadra, amant de les novel·les de cavalleria, que els embolicarà en els tripijocs d’un triangle d’amor cortesà, juntament amb una serventa i el seu promès, un cuireter ambiciós i sense escrúpols. Passejant sota els inveterats porxos de les cases, el visitant pot gaudir d’una activitat lúdica que el fa submergir de ple en el món dels artesans i en la vida quotidiana d’un carrer popular de la Manresa del segle XIV.

http://manresaturisme.cat/cat/activitats-culturals/centre-dinterpretacio-del-carrer-del-balc

Client: Oficina de Turisme de Manresa / Esdeveniments i Turisme Catalunya Central

Guions per al Centre d’interpretació Carrer del Balç: Un viatge en el temps a la Manresa medieval

El carrer del Balç, amb un traçat sinuós i cobert amb porxos, és un magnífic exemple de l’urbanisme medieval. El Centre d’interpretació rememora l’època de màxim esplendor de Catalunya, el segle XIV, a través d’un innovador muntatge multimèdia. Entre els murs de pedra en penombra ens sorprenen les projeccions hologràmiques de diferents personatges: Jaume Desfar, conseller del rei Pere III el Cerimoniós, Jaume Amergós, conseller de la ciutat, i una carnissera del mercat. Tots junts ens donen una visió calidoscòpica de com era i com es vivia a la Manresa del segle XIV.

http://manresaturisme.cat/cat/activitats-culturals/centre-dinterpretacio-del-carrer-del-balc

Client: Transversal Produccions Culturals / Ajuntament de Manresa

Visita nocturna a un monestir del Bages per entrar en contacte amb l’esperit del lloc

Una activitat d’estiu que permet gaudir d’una manera directa i molt sensitiva d’un indret privilegiat. Es proposa entrar en contacte amb l’esperit o l’ànima d’aquest lloc a través de la seva història més que mil·lenària. Pel monestir hi han passat molts personatges, ja siguin històrics o llegendaris. Personatges que han tingut experiències molt diverses: tristes o alegres, plaents o desagradables. Aquestes experiències han quedat integrades en la memòria d’aquest indret. Es proposa un recorregut per aquest entorn a través de les experiències d’aquests personatges, i això a través dels cinc sentits: la vista, el tacte, l’olfacte, l’oïda i el gust, per acabar descobrint que el monestir continua sent un lloc màgic, que no ha perdut la seva essència, la seva calma natural, transformada, això sí, amb els seus anys d’història.

http://www.monstbenet.com/

Client: Transversal Produccions Culturals / Món Sant Benet

Audiovisuals per al centre d’interpretació dels Búnquers de Martinet (Cerdanya)

Guió dels vídeos d’aquest C d’I que pretén recuperar la memòria històrica de la línia P: una impressionant línia fortificada que l’Exèrcit franquista va construir tot al llarg del Pirineu durant els anys 40. Els diferents vídeos es projecten sobre unes parets que recreen un gran búnquer de formigó i expliquen els antecedents històrics així com les circumstàncies internacionals i internes del règim franquista que van portar a la construcció d’aquesta obra desmesurada, i també la repercussió social que va tenir a Martinet i la Cerdanya. Amb les projeccions es crea una atmosfera colpidora i angoixant que fa que el visitant entri de ple en el context que va motivar la construcció d’aquests búnquers.

http://www.bunquersmartinet.net/p/centre-de-visitants_29.html

Clients: Transversal Produccions Culturals / Ajuntament de Montellà i Martinet

El misteri del Roser: joc de rol al Museu Comarcal de Manresa

En el transcurs d’una visita a les sales del Museu els assistents s’adonen que ha desaparegut una peça destacada de la col·lecció d’art barroc. A la paret hi troben una misteriosa pintada referida al culte del Roser. Immediatament s’avisa als mossos d’esquadra, que interroguen els principals sospitosos: un conserge molt devot, una experta en art disposada a fer el que calgui per cridar l’atenció de la premsa, un director del Museu amb pocs escrúpols i la dona de la neteja, que està al cas de tot el que passa al seu voltant. Els participants al joc hauran de col·laborar en la investigació policial, mitjançant la visualització dels vídeos dels interrogatoris, per tal d’esclarir l’enigmàtic crim que ha tingut lloc al Museu i resoldre el misteri del Roser. Mentre van analitzant les diferents proves, els alumnes aprenen els principals conceptes relacionats amb l’art barroc i la seva època.

http://www.museudemanresa.cat/jocs-rol

Client: Museu Comarcal de Manresa

El llegat d’un pelegrí universal. Visita dramatitzada sobre Sant Ignasi de Loiola

La figura de sant Ignasi, d’una intensa força espiritual, ha estat un dels principals motius associats a la ciutat de Manresa. A través de tres personatges, la visita ofereix tres visions complementàries d’aquest fet: al claustre de l’antic col·legi de Sant Ignasi l’últim rector ens introdueix la figura del sant i destaca la importància del llegat universal dels jesuïtes, especialment a través de l’ensenyament. Des de la capella de Sant Ignasi Malalt, un dels manresans que van ser testimoni als processos de canonització ofereix la visió que el poble tenia d’aquest personatge. Des del Parc de la Seu un obrer que va participar en l’excavació del “Pou de Llum”, obra de l’artista xilè Fernando Prats inspirada en l’experiència de sant Ignasi i Joseph Beuys, serà l’encarregat d’exposar la importància de Manresa en l’experiència mística i espiritual de Sant Ignasi (l’Exímia Il·lustració del Cardener) i la continuïtat d’aquesta influència a través d’artistes contemporanis.

Client: Oficina de Turisme de Manresa


Mapes del patrimoni cultural

Aquests inventaris on line són la millor eina per conèixer de manera exhaustiva el patrimoni cultural de cada municipi. Personalment he realitzat els mapes de Calders, Sant Quintí de Mediona, Navarcles, Vacarisses, Olesa de Montserrat, Sant Salvador de Guardiola, Sant Mateu de Bages, Gaià, Santa Maria d’Oló, Navàs i Lliçà de Vall.

Client: Diputació de Barcelona (Oficina de Patrimoni Cultural)

https://patrimonicultural.diba.cat/

Flor de Sol

Cada any, la tercera setmana de febrer es produeix el fenomen que s’ha batejat com a “Flor de Sol” quan, poc abans de pondre’s, l’astre que ens dóna vida projecta els seus rajos a través de la Roca Foradada de Montserrat, i l’indret idoni per observar-ho és el poble del Vilar (Castellbell i el Vilar). L’any 2022 l’Ajuntament va començar una campanya per promocionar aquest esdeveniment i hi vaig contribuir amb la xerrada “Flor de Sol. Simbolisme i ressonàncies mítiques d’un fenomen peculiar” així com també amb altres accions de difusió que van aconseguir un notable ressò als mitjans.

Client: Ajuntament de Castellbell i el Vilar

Reportatge de Canal Taronja: https://www.canaltaronja.cat/central/bages/castellbell-i-el-vilar-ja-esta-a-punt-per-presenciar-el-fenomen-natural-unic-al-bages/

Programa Tot es mou, de TV3 (a les 2 h 31 minuts):

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/tot-es-mou/tot-es-mou-16022022/video/6144439/