Ruohosipulia

Tekijä: Kati Kiiski (2011)

Monivuotinen maustekasvi ruohosipuli (Allium schoenoprasum, ruots. gräslök) tunnetaan useimmissa kasvioissa nimellä ruoholaukka ja se kuuluu laukkakasvien heimoon (Alliaceae). Luonnonvaraisena ruohosipuli kasvaa Etelä-Suomen merenrantaniityillä sekä -kallioiden koloissa. Se löytyy myös useimmista kasvimaista, sillä se on varsin yleinen maustekasvi. (Lahti et. al., 1997)

Ruohosipulia on kasvatettu Kiinassa jo tuhansia vuosia ja Euroopassakin päästään satoihin vuosiin. 4) Ruohosipuli kasvaa mätäsmäisenä ja sen lehdet ovat liereät ja ontot, päästään terävät. Kukinnot ovat tiheässä sarjassa. (Bolin & Post 1966) Kukat ovat pallomaisia, 1,5-5cm leveitä ja väriltään sinipunaisia tai joskus valkoisia. Kukinta-aika on kesäkuulta heinäkuulle. (Lahti et al. 1997) Maan eteläosissa kukinta voi alkaa jo toukokuulla. (Laine 2000) Ruohosipulia käytetään maustamiseen sekä tuoreena että kuivattuna muiden yrttien tapaan. Se sopii niin lämpimiin ruokiin kuin salaatteihinkin. Myös kukinnot voidaan käyttää hyödyksi annosten koristelussa. (Kotimaiset Kasvikset 2011)

Ruohosipulin kasvatus 2011

Kasvimaamme vakiovarustukseen on kuulunut villinä kasvava ruohosipulipuska jo kahden vuosikymmenen ajan. Rypäs kasvaa lounaaseen päin olevalla seinänvierustalla raparperin ja kukkien välissä kohtuullisen köyhässä ja kuivassa mullassa. Kukinnoiltaan kyseinen puska vaihtelee hailakasta violetista lähes valkoiseen. Kukinta alkoi toukokuun lopulla, mutta valitettavasti siitä ei tullut otettua kuvia.

Kurssia varten kylvin 1.5.2011 Maatiainen ry:n kautta tilattuja ruohosipulin siemeniä varsinaiseen kasvimaahan, joka on huomattavasti ravinteikkaampaa multaa ja jatkuvasti aurinkoisella paikalla.

Ajattelematta kylvin siemenet siistiin ja harvaan riviin, vaikka ruohosipulin luontainen kasvutapa on rypäsmäinen. Siementen itäminen kesti kauan ja kuivuus pääsi vaivaamaan kasvustoa useaan otteeseen.

Villinä kasvava ruohosipuli (1.5.2011) (Kati Kiiski, 2011)

(Sirkka-Liisa Ojala, 2013)

Kylvetty ruohosipuli (1.5.2011) (Kati Kiiski, 2011)

Ruohosipulikasvusto (25.7.2011) (Kati Kiiski, 2011)

Alun epätoivosta huolimatta hentoa kasvustoa ilmestyi vähitellen ja heinäkuun loppupuolella ruohosipuli näytti sinnikkään kastelun ansiosta tältä. (Kati Kiiski, 2011)

Kukintaa tuskin nähdään enää kuluvan kesän aikana ja kyseinen ruohosipuli jäänee muutenkin yksivuotiseksi paikastaan johtuen (monivuotiset kasvit sijoitettu muihin kasvimaan osiin). Pikkuruinen sato korjataan ja kuivataan talven iloiksi. Hieman pettynyt kasvattaja sai iloisen yllätyksen: ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen ruohosipuli suorastaan villiintyi kasvamaan!

Moninkertainen ruohosipulikasvusto, taustalla härkäpavut jo mustina (9.9.2011) Kuva: Kati Kiiski

Ruohosipuli-munakasrullan ohje:

  • 4-5 kananmunaa

  • 3 dl maitoa

  • 1 dl vehnäjauhoja

  • ½ tl suolaa

  • ¼ tl mustapippuria

  • ½ dl öljyä

  • 1-2 dl ruohosipulia silputtuna

Täyte:

1 dl juustoraastetta

2-3 dl paloiteltua savukalaa tai kinkkua

1 dl ruohosipulia

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja öljyä se kevyesti esimerkiksi leivinsiveltimen avulla.

2. Riko munat kulhoon ja vatkaa kevyesti niiden rakenne rikki.

3. Lisää maito, suola, pippuri, öljy ja ruohosipulisilppu. Vatkaa joukkoon vehnäjauhot.

4. Kaada seos uunipannulle leivinpaperille ja paista 20-30 minuuttia, kunnes munakas on hyytynyt ja saanut hieman väriä.

5. Ota munakas uunista. Ripottele pinnalle juustoraaste ja haluamasi täyte tai pelkästään ruohosipulisilppua.

6. Kääri rullalle ja tuo välittömästi tarjolle. (HS.fi)

Tuoretta ruohosipulia, leikkuupinta näkyvissä (1.5.2011) (Kati Kiiski, 2011)

Lähteet

Bolin, L. & von Post, L. 1966. Värikuvakasvio. suom. Kärki, E. 8.painos. 175. WSOY, Helsinki.

Helsingin Sanomat HS.fi 15.6.2000 Resepti: Ruohosipuli-munakasrulla Viitattu 18.10.2011

Kotimaiset Kasvikset http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Kasvit_A-O/R/Ruohosipuli Viitattu 18.10.2011

Lahti, K. ; Lehmuskallio, E. ; Lehmuskallio, J. ; Gullstén, E. & Piippo, P. 1997. Suomalaisen kasviopas. 352. Tammi, Helsinki.

Laine, L.J. 2000. Suomen Luonto-opas. 131. WSOY, Helsinki.