Porkkana

Tekijä: Maiju Räty (2013)

Porkkana (Daucus carota). Viljelty porkkana on jalostettu porkkanan villistä muodosta, jota kasvaa Keski-Euroopassa ja Aasiassa laitumilla ja tienvarsilla. Villiporkkanan juuri on puiseva, ohut ja valkoinen. Se on syötäväksi kelpaamaton. Suomessa villiporkkana on harvinainen, koska se ei yleensä talvehdi kovinkaan hyvin. Suomessa porkkana on perunan jälkeen suosituin juures, sitä syödään jopa yhdeksän kiloa henkeä kohden vuodessa. Porkkanaa viljeltiin ensimmäiseksi Aasiassa. Eurooppaan viljelty porkkana saapui 1100-luvulla. Useimmat nykyisin viljellyt lajikkeet polveutuvat Hollannissa 1700-luvulla viljellyistä porkkanoista. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta beta-karoteenia, joka antaa sille ominaisen oranssin värin. Alunperin viljelty porkkana, oli purppuranpunainen, keltainen tai valkoinen.

Porkkana on kaksivuotinen kasvi, jonka varsi kasvaa noin 30–80 senttimetriä korkeaksi. Ensimmäisenä vuotena, itämisen jälkeen porkkanalle kehittyy syvälle ulottuva pääjuuri. Sen jälkeen alkaa paksuuskasvu, joka jatkuu koko kasvukauden. Porkkanan syötävä juuri on mukula, jossa on lieriömäinen puuosa ja sen ympärillä on jälsi ja kuori. Siihen kertyy paljon vararavintoaineita. Jos porkkana jätetään maahan yli talven, se käyttää toisena vuotena nämä vararavintoaineet korkean varren, kukkien ja lopulta siementen kasvattamiseen. Siihen muodostuu samantapainen sarjakukinto kuin muillakin sarjakukkaiskasveilla, esimerkiksi koiranputkella, samalla juuri menettää kaikki siihen varastoituneet aineet. Tämän vuoksi porkkanat nostetaan maasta jo ensimmäisen vuoden syksyllä, paitsi jos niitä kasvatetaan siementen tuottamiseksi. Porkkana voidaan nostaa maasta viimeisten kasvien joukossa, sillä sen varastokestävyys paranee sen saadessa olla maassa myöhään. Porkkana on sitä vitamiinipitoisempi, mitä kauemmin se on saanut kasvaa maassa. Porkkanaa on käytetty myös väriaineena. Sen lisäksi porkkanaa on käytetty lääkekasvina, sillä se sisältää mm. A- ja C-vitamiinia ja seleeniä.

Porkkananviljely

Tilasin "Saharny Palchik" porkkanan siemeniä Maatiainen ry:ltä, mutta sain "Chanteney Royal" siemeniä, koska tilaamani porkkanalajikkeen siemenet olivat loppuneet. Näin Chanteney Royal porkkanasta kerrotaan: "Perinteinen, Chanteney eli "Lontoon Tori" tyyppinen kartionmuotoinen syyslajike. Satoa saadaan 90-110 vrk taimettumisesta. 15-17 cm pituiset, alaspäin kapenevat porkkanat. Kiitollinen, myös savimaalle sopiva lajike. Hyvä säilyvyys. Syvämultainen, hyvin kalkittu maa. Kylvö aikaisin toukokuussa. Siemeniä voi liottaa ennen kylvöä 10 tuntia itämisen nopeuttamiseksi. Kylvö 1,5-2 cm syvyyteen. Riviväli 20 cm. Itää 2-3 viikossa. Harvennetaan 5-6 cm välein."

12.05.2013. En liottanut siemeniä ennen kylvöä. Kasvimaan multa oli kalkittu ennen kylvöä. Toisinaan kasvimaan multaan sekoitetaan kompostia.

Kylvövaon syvyys oli n. 2-4 cm. Porkkanan todella pienet siemenet oli melko vaikea kylvää tarpeeksi harvaan.

Porkkanan taimet peitettiin harsolla. Harso suojaa tuholaisia vastaan. Harson alle on hyvä laittaa taivutetut metallilangat, jottei harso makaa hentojen taimien päällä.

14.07.2013

Porkkanat olivat kasvaneet tarpeeksi suuriksi, jotta niitä pystyttiin jo syömään. Samalla porkkanamaata tuli harvennettua.

28.09.2013

Sadonkorjuu. Osa porkkanoista ryöpättiin ja pakastettiin, loput varastoitiin kellariin.

Kylvettyjen rivien väliin on hyvä jättää tarpeeksi väliä, jotta harvennus olisi helpompaa. Rivit merkitsin kepillä ja siemenpussilla, jotta tietäisin mitä mihinkin riviin on kylvetty.

Eri porkkanatyypit

Kylvetyt siemenet peitetään varovasti.

Metalliharan varrella saa helposti vedettyä sopivan syvän vaon siemenille. Kylvövaon sain suoraksi keppien ja narun avulla.

Metalliharalla voi vielä hieman tiivistää maata siementen päällä.

Porkkanat itivät hyvin. 09.06.2013. Liian tiheään itäneet porkkanat harvennetaan n. 5 cm välein.

Lähteet

Puutarha.net Kasvikortti. Porkkana 2013

Wikipedia. Porkkana 2013