POP Laura

Monitorizarea concentraţiilor de metale grele, microelemente şi macroelemente din unele sucuri de fructe

Rezumat

Consumul de fructe şi de sucuri de fructe este un subiect important pentru nutriţionişti şi consumatori. Sucurile de fructe prezintă o serie de caracteristici precum: hidratare, stimularea memoriei, efecte uneori calmante, acţiune detoxifiantă, tratarea unor afecţiuni, conţinut bogat de fibre, sursă importantă de vitamine şi minerale.

Preocuparea pentru monitorizarea concentraţiilor de metale grele, microelemente şi macroelemente din sucurile de fructe rezultă din două tendinţe actuale: interesul indivizilor pentru valoarea nutriţională a fructelor şi a sucurilor de fructe şi nevoia de a identifica eventualele falsuri. Aceste două tendinţe pot fi evaluate astăzi prin diferite metode

In ceea ce priveşte valoarea nutriţională a fructelor şi a sucurilor de fructe, este cunoscut faptul că acestea sunt surse importante de macroelemente precum calciu, magneziu, potasiu şi de microelemente precum fier şi zinc, cu rol benefic asupra organismului. În sucurile de fructe pot să apară şi metale grele precum aluminiu sau plumb, monitorizarea concentraţiilor acestora fiind utilă pentru aprecierea gradului de contaminare.

Fiecare tip de suc de fructe are un profil mineral specific. În caz de falsificare, acest profil se schimbă deoarece elementele componente vor fi altele şi în cantităţi diferite. Astfel apare tendinţa de a monitoriza concentraţiile mineralelor şi a metalelor grele, aceea de a identifica eventualele falsificări la care sunt supuse sucurile de fructe.

Evaluarea celor două tendinţe are loc prin dezvoltarea de metode de determinare. Analizele se pot realiza cu ajutorul tehnicilor spectroscopice sau prin fluorescenţă de raze X, însă, metoda cea mai des utilizată este spectrometria de emisie optică ce utilizează un spectrometru cu plasmă cuplată inductiv. Printre avantajele acestei metode se numără costurile relativ mici de analiză raportate la posibilitatea de analiză a 25 de elemente simultan, cu o limită de detecţie sub 1 ppm în funcţie de dotările şi tipul constructiv al aparatului.

În urma analizelor unor sucuri de mere, portocale şi grapefruit s-au obţinut rezultate privind concentraţiile mineralelor esenţiale şi a metalelor grele, rezultate comparate cu valori minime şi maxime recomandate de USDA Nutritional Database for Standard References sau de EPA. Sucurile de mere au rezultat a fi cele mai bogate în cadmiu, iar cele de grapefruit în nichel. Toate probele de suc prezintă concentraţii crescute de aluminiu şi plumb comparativ cu limitele admise pentru apa potabilă.

Laura Pop, 2009