despre laborator

Contractul de investitii nr 146 CP /I/ 19.09.2007 (director de proiect M.Phil. Dr. conf. Liliana Tudoreanu) in baza caruia s-a realizat Laboratorul Interdisciplinar pentru studiul si modelarea acumularii metalelor grele in lanţul trofic a avut urmatoarele obiective specifice:

•** Dezvoltarea la nivel european a bazei de cercetare existente si crearea premizelor pentru particparea laboratorului în cadrul programelor de cercetare nationale si europene prin:

**Dotarea cu aparatură de cercetare de nivel mondial în domeiul analizei metalelor grele în lanţul trofic şi pentru testarea influenţei acestora asupra calităţii unor produse alimentare. Achizitionarea tehnicii de calcul şi a programelor de analiză şi modelarea datelor experimentale si pentru meta-analiză.

**Realizarea cadrului tehnic si logistic necesar programelor post-doctorale câştigate de tinerii cercetători romani în cadrul proiectelor internaţionale şi astfel atragerea şi stabilizarea în Romania a tinerilor cercetători de valoare.

**Integrarea laboratorului în circuitul laboratoarelor universitare europene în domeniul analizei metalelor/metalelor grele in lantul trofic

** Formarea profesionala a tinerilor cercetatori si cadre didactice in conformitate cu cerintele europene in domeniul calitati cercetarii si a curiculei universitare in domeniu, si dezvoltarea programelor de licenta si doctorat la nivel european prin:

-Sprijinirea unui numar de maximum 40 studenţi / anual în vederea realizării cercetarilor necesare în cadrul programelor doctorale si de licenţă dupa finalizarea investitiei si un numar de douazeci de studenti dupa primul an al proiectului (dupa chizitionarea principalelor aparate prevazute.

-Crearea a două noi locuri de muncă permanente în cadrul laboratorului pentru tinerii cercetatori la terminarea investiţiei

-Satisfacerea ceriţelor crescute de studii de cercetare în vederea urmăriri calităţii produselor alimentare mai ales în domeniul prezenţei metalelor grele în produsele alimentare cu adresabilitate directa catre producătorii din industria alimentară şi agricultură sau alte domeni.

Aceste obiective au fost urmarite in intreaga activitate din 2007 pana in prezent a laboratorului .

Contextul national si international care a stat la baza infiintarii si dezvoltarii laboratorului HEVMETFOOD (Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti)

A) DEZVOLTAREA BAZEI MATERIALE

Contractul de investitii nr 146CP /I/ 19.09.2007 pe baza caruia s-a realizat Laboratorul Interdisciplinar pentru studiul si modelarea acumulariimetalelor grele in lanţul trofic (HEVMETFOOD) a avut urmatoarele obiective specificeaflate in stansa corelatie cu planul de cercetare dezvoltare si inovare2007-2013 :

· Dezvoltarea la nivel european a bazei de cercetare existente in cadrul USAMV- Bucuresti si crearea premizelor pentru participarea laboratorului nou creat încadrul programelor internationale de finantare a cercetarii prin:

-dotarea cu aparatură de cercetare de nivel mondial în domeiul analizei metalelor greleîn lanţul trofic şi pentru testarea influenţei acestora asupra calităţii unor produse alimentare.

-achizitionarea tehnicii de calcul şi a programelor de analiză şi modelarea datelor experimentale si pentru meta-analiză.

-dezvoltarea de competente specifice pentru cercetarea avansata, prin training de specialitate in cadrul laboratorului, pentru un numar de minimum 2 tineri,selectionati din cadrul absolventilor USAMV- Bucuresti

· Realizarea cadrului tehnic si logistic necesar programelor post-doctorale câştigate de tinerii cercetători romani în cadrul proiectelor internaţionale şi astfel atragerea şi stabilizarea în Romania a tinerilor cercetători de valoare.

· Integrarea laboratorului în circuitul laboratoarelor universitare europene în domeniul analizei metalelor grele inlantul trofic

· Cresterea vizibilitatii cercetarii romanesti la nivel international si a contributiei acesteia la cercetarea internationala.

B) DEZVOLATREA GRUPURILOR DE CERCETARE INTERDISCIPLINARA

Incepand cu anul 2000 dezvoltareaactivitatilor de cercetare in cadrul universitatilor europene s-a orientat tot mai pregnant catre crearea de structuriflexibile si dinamice care sa poata acoperii domeniile de interes alecercetarii exploratorii si aplicative(avand drept beneficiar industria sau sistemul medical).

Elementul structural de baza al acestor constructii l-aconstituit grupul de cercetare ( researchgroup - RG) format din 1-5 cercetatori cu experienta si un numar orecare decercetatori in curs de formare sau cu mai putina experienta in domeniu. Aceste grupuri de cercetare(RG) au un caracterspontan si nu prezinta o structura prestabilita la nivel institutional. Grupurile de cercetare (RG) se formeazaspontan intre cercetatori din domenii/discipline conexe /complementare sau diferite si care lucreaza impreuna pentrurezolvarea unei teme mai ample de cercetare care poate avea, sau nu, caracterinterdisciplinar.

Exista in lume multe grupuri de cercetarerecunoscute datorita publicatiilor simanifestarilor pe care le sustin anual. IN timp aceste grupuri de cercetare potde veni dupa ani de activitate grupuri mari cu activitati foarte bine definitein cercetare si transferul cercetarii catre sistemul educational. Cateva astfel de grupuri care acum au un statut puternic atat prininfrastructura pe care o au la dispozitien cat si prin rezultatele cercetariilor sunt Wiesner group (Duke University–SUA aflata intre pimele 20 universitati din lume), The Animal Welfare andBehaviour Group ( Bristol university), etc.

Mai multe grupuri de cercetare formeaza un cluster. Acesteclustere pot sa dezvolte o strategie comuna pentru abordarea unui anumitdomeniu de cercetare. Clusterul este si el o structura care se dezvolta spontansi este sprijinita logistic si financiar ca si grupul de cercetare (RG) decatre institutiile din care acestea fac parte. In ultimii ani clusterele au devenit internationale .Internationalizarea clusterelor in ultimii 10 ani a dus la cresterea remarcabila a calitatiicercetarii exploratorii sau applicative datorita complementaritatiiactivitatilor de cercetare si a dotarilor existente in ineriorul acesteistructuri.

Scopuri strategice alecercetarii 2007- 2020 in cadrul Grupului de Cercetare HEVMETFOOD

In acestcontext international cercetatorii care formeaza grupul de cercetare HEVMETFOOD au urmatoarele scopuri strategice:

1. Asigurarea unui avantaj competitiv la nivel naţional in 3 domeniii mari de inters şi la nivel internaţional pe 2 teme de certare avansata clar definite si de mare actualitate

2. Dezvoltarea in continuare a laboratorului invederea cresterii interesului international de colaborare atat pentru cercetatoriiromani cat si straini, includerea acestui laborator in circuitul laboratoareloruniversitare europene pentru cercetare avansata si aplicativa (integrarea sa inclustere si/sau platforme de cercetare)

Director Laborator Interdisciplinar

Conf. M.Phil. Dr. Liliana Tudoreanu