Kinderen van Herodes

Toen Herodes stierf, werd zijn rijk verdeeld over de drie zonen die nog in leven waren. Archelaüs kreeg Judea en Samaria(groen op bijgaande kaart), Antipas kreeg Galilea(paars) en Filippus Perea en omgeving(rose). Hiervoor moest ook Augustus zijn toestemming geven,en die liet ze alle drie naar Rome komen. Maar voordat ze daaraan toe kwamen moest Archelaüs nog rellen onderdrukken, die bij de dood van Herodes waren ontstaan. 3000 mensen werden gedood, sommigen in de tempel. Opnieuw was het heiligdom ontwijd. Toen de drie zonen in Rome waren braken er opnieuw rellen in Jeruzalem uit. Sabinus, de prefekt van Syrië, onderdrukte die. 2000 Mensen werden gekruisigd, en de zuilengangen van de tempel werden in brand gestoken. De Joden stuurden afgezanten naar Rome die vroegen om Archelaüs niet te benoemen. In de gelijkenis van de ponden (Lucas 19:11-27) meent men wel een toespeling op deze situatie te lezen. De zonen werden toch benoemd, maar niet tot koning, maar tot gouverneur of tetrarch (viervorst).Archelaüs wordt in de bijbel genoemd als opvolger van zijn vader (Matth. 2:22). Hij was een slecht gouverneur, en werd na een paar jaar, in 6, afgezet. Judea werd nu een Romeinse provincie met een Romein als stadhouder. Zoals al werd vermeld werd toen en daarom de volkstelling gehouden.Filippus wordt in de bijbel alleen genoemd in Lucas 3:1. Hij is een andere dan de Filippus waarmee Herodias eerst getrouwd was. Hij trouwde met Salome, de dochter van zijn broer. Zij is bekend uit de bijbel door haar dans. Als beloning kreeg zijn het hoofd van Johannes de Doper. Zie o.a. Markus 6:14-29. Maar dat was dus voor haar huwelijk. Filippus was een vrij goed vorst, die onder andere Bethsaïda heeft gebouwd, een plaats die ook in de bijbel wordt genoemd. Hij stierf in 34.

Ook in het jaar 6 begon Judas de Galileeër, een Zeloot, een opstand tegen Herodes Antipas. Gamaliël noemt hem in Handelingen 5:37:

Na hem stond Judas de Galileeër op, in de dagen van de inschrijving, en kreeg vele afvalligen op zijn hand, maar ook deze is omgekomen en zijn gehele aanhang is uiteengeslagen'

Het centrum van de opstand was Sepphoris, een grote stad ongeveer 5 kilometer van het dorp Nazareth.

De opstand mislukte. 2000 opstandelingen werden gekruisigd, en een groot deel van de bevolking van Sepphoris werd als slaaf verkocht.

Volgens de gebruikelijke aanname was Jezus toen een jaar of twaalf. Het zal ongetwijfeld een diepe indruk op hem hebben gemaakt.

Merkwaardig genoeg maakt de Bijbel verder geen melding van deze opstand.

Sepphoris werd verwoest en vervolgens weer opgebouwd. Veel werk voor een timmerman als Jozef. Er kwam ook een theater, dat recentelijk is opgegraven. En vervolgens werd Tiberias gebouwd.

Herodes Antipas is in de Bijbel bekend (berucht) om twee zaken:

- Hij trouwde met Herodias, die met zijn broer was getrouwd. Ze was de dochter van zijn halfbroer Aristobulus, en de zuster van Herodes Agrippa, die we verder nog tegen zullen komen. Hij moest hiervoor scheiden. Johannes de Doper levert hier kritiek op, wordt opgesloten in de gevangenis en uiteindelijk onthoofd. Meer details in het hoofdstuk over Johannes de Doper. Aretas, de schoonvader van Herodes Antipas, was zwaar beledigd en begon een oorlog tegen hem, waarbij Herodes Antipas een zware nederlaag leed. Sommigen geloofden dat dit de straf was voor de dood van Johannes de Doper.

- En verder werd Jezus voor hem geleid (Lucas 23:8-12).

Zonder tot een uitspraak te komen stuurt hij Jezus weer terug naar Pilatus.

In 39 vroeg Herodes Antipas op aandringen van Herodias aan keizer Caligula of hij de titel van koning mocht hebben. In plaats van de titel te krijgen werd hij afgezet en verbannen. Dit was Caligula ingefluisterd door Herodes Agrippa, zoon van één van de vermoorde zoons van Herodes. Herodias mocht kiezen of ze mee ging in ballingsschap of aan het hof wilde blijven. Ze volgde haar man in ballingsschap. Hij stierf korte tijd later.

Herodes Agrippa werd nu viervorst over Galilea. Voordien had hij het deel waarover Filippus had geregeerd al gekregen. Over hem zullen we nog meer horen.