PÀGINA DEDICADA AL GERUNDI

EL GERUNDI

1. Tota forma acabada en -guent- o en –quent-és un vulgarisme i s'ha d'evitar.

Poguent* →podent, moguent* → movent

Correguent* → corrent, visquent* →vivint

2. El gerundi s’escriu sempre amb -nt- final. Segons la conjugació fa -ANT, -ENT, -INT; i és molt regular. Veient-ho, anant-hi.

3. El gerundi expressa un temps simultani o anterior al verb principal. Es coneix que un gerundi s’usa correctament si es pot col.locar al davant de l’oració que modifica sense perdre o canviar el sentit. Ex. Vaig relliscar sortint de casa = sortint de casa, vaig relliscar.

4. És incorrecte l’anomenat gerundi copulatiu, és a dir, l’equivalent a una oració coordinada amb la conjunció copulativa -i-, ja que aleshores expressa un temps posterior al que expressa el verb principal. No podem posar-lo al començament de la frase. L’hem de substituir per una oració amb -i-. Ex. El ferit fou dut a l’hospital, morint al cap de poc. Morint al cap de poc, el ferit fou dut a l’hospital. Cal canviar-ho per: El ferit fou dut a l’hospital i morí al cap de poc.

5. El mot -tot- acompanya sovint el gerundi, indicant la idea de simultaneïtat o la d’oposició. També tenim el grup -bo i- per a emfatitzar el gerundi: Ex. Llegeix el diari tot esmorzant. La vaig trobar bo i dormint.

6. Trobem tres desinències al gerundi: -ANT, -ENT, -INT.

7. Gerundi simple, expressa sempre una acció d’aspecte imperfectiu, és a dir, duratiu. Aquesta acció pot ser: a) coincident en el temps amb la del verb conjugat de la mateixa oració. Ex. El sorpregueren cremant el document. b) Immediatament anterior a la del verb conjugat. Ex. El soldat, sabent que el furt havia estat descobert, acordà fugir.

8. El gerundi compost és perfectiu, és a dir, acció acomplida, i expressa clara anterioritat que pot ser més o menys mediata. Ex. Havent tret tan bones notes, al juny es presentarà al premi. Havent vingut ells de tan lluny, no podíem desatendre’ls.

9. El gerundi forma determinacions de valor temporal. Ex. Essent Alcalà Zamora president de la República, vaig anar jo a Madrid.

10. De valor causal. Ex. Volent apanyar el rellotge, el va acabar de trencar.

11. De valor concessiu. Ex. Havent-ho fet tot molt bé, no guanyaren res tampoc.

12. De valor condicional. Ex. Venint-ne molts, ho acabaríem de seguida.

13. De valor modal. Ex. Sempre camina corrent.

USOS INCORRECTES.

A. Usar el gerundi per a expressar una acció posterior a una altra (gerundi copulatiu). Ex. Va caure per l’escala, trencant-se un braç. --- mal. // Va caure per l’escala i es trencà un braç. ----- bé.

B. Emprar el gerundi per a expressar un fet que és conseqüència d’una acció simultànea.. Ex. Vam treballar vuit hores seguides, quedant cansadíssims. --- mal. // Vam treballar vuit hores seguides i quedàrem cansadíssims. --- bé.

C. Donar al gerundi simple un valor de participació activa. Ex. He comprat una casa mirant al migdia. --- mal. // He comprat una casa que mira al migdia. --- bé.

ACTIVITATS ON LINE DE GERUNDI

ACTIVITAT ON LINE DE CONSTRUCCIÓ DEL GERUNDI

Usos incorrectes del gerundi de la pàgina de la Universitat de Barcelona

Usos incorrectes del gerundi de la pàgina del SALT de la GVA