Băsescu: Este un linşaj mediatic contra Elenei Udrea

http://www.stareapresei.ro/traian-basescu-este-un-linsaj-mediatic-contra-elenei-udrea-46503.html#.VOJumK5CljA.facebook

Traian Băsescu a revenit în prim-planul vieţii publice după aproape două luni de tăcere, ca invitat la TVR. Restul e transcript.

„Rămâne o Justiţie funcţională şi aşa va rămâne. Avem un parteneriat extrem de puternic cu SUA – Baza Deveselu, Kogălniceanu, la Summitul NATO s-a stabilit apariţia unui centru de comandă de divizie în România, facem parte din Comandamentul NATO de la Sczeczin., am trecut ţara prin criză, am negociat în favoarea României bugetul 2014 – 2020 pentru România, am accelerat toate procesele pentru a rămâne conectaţi la Eurozonă etc.”

Traian Băsescu: Este un linşaj mediatic (la adresa Elenei Udrea)

„Este o minciună, că Justiţia a aşteptat să mi se termine mandatul, ca să o ancheteze pe Elena Udrea. Nu am avut nici o informaţie. Până am terminat mandatul, nu a fost chemată o dată.

Nu voi intra în corul mediatic care se desfăşoară la adresa doamnei Udrea, respectând comportamentul prin care să nu încerc să influentez vreo decizie. Despre dosare – Microsoft, Gala Bute – orice aş spune, i-aş face un deserviciu.

Când un judecător va spune că e vinovată, voi recunoaşte decizia judecătorului, acum am încredere în acest om. Este şi aşa un linşaj mediatic. Dl. Voiculescu, Năstase au fost anchetaţi totuşi în libertate.”

Traian Băsescu: „Am încredere şi în Justiţie, şi în Elena Udrea”

„Cu Elena Udrea e o ssituaţie pentru care trebuie să fii extrem de tare. Eu cred că Elena Udrea… eu aşa o ştiu, un om care nu minte şi în care poţi să ai încredere, eu n-am auzit să ia bani. Am încredere şi în Justiţie, şi în Elena Udrea.

Fiecare are dreptul să spună ce crede şi ce ştie. Este datoria instituţiilor statului să ancheteze (alegaţiile Elenei Udrea despre Kovesi şi Coldea). Niciodată n-am să spun că SRI e o instituţie compromisă.

La SRI şi SIE ar trebui să se grăbească, imediat, numirea unor directori civili, mai ales având în vedere ce se întâmplă în regiune, pentru că sunt chestiuni de siguranţă naţională.”

(foşti membri ai Guvernului Boc condamnaţi sau inculpaţi)

„Cei condamnaţi se aşează în galeria Mureşan, Voiculescu, larga galerie de miniştri, că avem aproape un guvern condamnat. Justiţia trebuie să-şi facă treaba, iar preşedintele are datoria să lase instituţiile să funcţioneze.”

(finanţarea PDL şi campaniei prezidenţiale din bani negri)

„Dacă este adevărat, sunt convins că cei responsabili de gestionarea campaniei vor da răspunsurile adecvate. Nu m-am ocupat niciodată de finanţarea campaniilor mele. Un candidat nu se poate ocupa de asta. Dacă va trebui să răspund, cu siguranţă mă vor chema procurorii.”

(respingerea solicitării DIICOT privind Vosganian în Dosarul Romgaz)

„S-au votat patru cereri de arestare într-o noapte, iar la Vosganian nici măcar în faţa procurorilor nu a fost lăsat. Elena Udrea s-a dovedit un om puternic, un om cu principii.

Regret că nu citesc Facebook-ul dlui preşedinte, dar e o poziţie corectă (reacţia acestuia la Cazul Vosganian). Sunt legale şi poziţia Camerei, şi a Senatului.

Va trebui umblat la Constituţie, să nu existe imunitate pentru abuz în serviciu, pentru corupţie. Dar trebuie să existe tratament egal. Dl. Voiculescu a tocat toată Justiţia 10 ani.”

(acuzele RTV privind firmele din străinătate)

„Nu am avut niciodată şi nu am nici firme, nici conturi în străinătate.”

Traian Băsescu: E grea trecerea de la Primăria Sibiu la Preşedinţie

„Cred că este devreme, sincer. Îmi dau seama că e greu să vii de la Primărie la Preşedinţie. A dat mesaje corecte. Nu cred că dl. Klaus Iohannis va guverna cu PNL. Atâta timpo cât îl mângâi între corniţe pe Victor Viorel Ponta, nu ai cum să guvernezi cu PNL.

Dacă aş fi preşedinte şi aş vrea în mod sincer un guvern PNL, aş pune presiune pe premier, nu aş da comunicate, că ne înţelegem. Guvernarea din România trebuie să fie transparentă, probabil că una dintre marile probleme este că eram transparent.

Reţineţi: e grea trecerea de la Primăria Sibiu la Preşedinţie. Eu veneam de la Primăria Capitalei, după cinci mandate de ministru etc. Nu văd presiunea schimbării şi nu cred că aşa se poate produce declicul schimbării.

Sunt lucruri pe care preşedintele şi PNL le-au promis în campanie şi din proprie experienţă ştiu că, dacă n-ai o majoritate micuţă, măcar de doi parlamentari, nu poţi să faci ce ai promis. Eu aşa am făcut legile reformelor mele.

Trebuie să-ţi asumi costurile soluţiei imorabile, ca să poţi face reformă. Dacă te mai şi boicotează, când tu te duci la Paris şi Bruxelles, premierul zboară în State, nu-ţi convine.”

(noul Cod Electoral, alegerile de primari şi preşedinţi de CJ, parlamentarele şi votul din Diaspora)

„Primul lucru este legat de Legea finanţării partidelor (transparent). Campaniile electorale trebuie finanţate pentru partidele parlamentare din buget. Numai atunci va exista control.

Campaniile lui Ponta şi Iohannis au fost campanii de cel puţin 15 milioane. Vă asigur că e mai ieftin să finanţăm de la buget o dată la patru ani. Nici n-am mai umple oraşele şi satele cu toate măscările şi am încheia una din marile probleme, care e şi pentru mass-media.

I-am cerut lui Tăriceanu de nenumărate ori să mărească salariile la demnitari, la primari. Nu au vrut. La fel lui Emil Boc, lui Ponta.”

Traian Băsescu: Parlamentul ar trebui să fie unicameral, cu 300 de membri

„Trebuie revenit la un alt sistem de vot. Aş sugera să se aibă în vedere referendumul, pentru că nu vor trece de Curtea Constituţională. Sugestia mea este să se ţină cont de referendum la revizuirea Constituţiei.

Parlament unicameral, insist, cu 300 de parlamentari. Dacă faci o cameră cu 200 de deputaţi şi camera superioară cu 100 de senatori, rămâi cu cei 18 minoritari aici. Minus UDMR, 17% minorităţi România nu are. România nu poate produce mulţi politicieni valoroşi. Eu cred că poate da 300.

Primarii ar trebui aleşi în două tururi. Preşedintele de CJ – trebuie revenit la votul indirect, să fie ales de consiliu.

Ordonanţa migraţiei politice e o chestiune a Justiţiei, mi-e foarte greu să apreciez. Primarii au migrat într-un mediu legal. Vedem slăbiciunea majoră când ai o marionetă ca Avocat al Poporului.

Pentru că Avocatul Poporului are datorii la bănci şi vrea să rămână acolo. Ciorbea, care, de la ţărănişti, a ajuns omul PSD, e penibil. Avem CNA, uitaţi-vă câtă vrajbă se promovează pe televiziuni.”

Traian Băsescu: Cel mai tare m-au deranjat atacurile de la A3 şi RTV

„Spaţiul public nu mă lasă-n pace. A pornit o campanie furibundă de desfiinţare a mandatului meu. Voi reveni în viaţa publică. Nu mai am aspiraţii să ajung preşedinte, prim-ministru, primar, dar nu tac.

Voi rămâne un partener al PMP. Avem o generaţie ratată, din care fac parte Ponta, Şova, din păcate Ridzi. Mă uit la Tomac, încep investiţia în el şi ceilalţşi 5-6 parlamentari care mai sunt în PMP.

Cel mai tare m-au deranjat atacurile zilnice ale Antena 3 şi Ghiţă TV.

La fratele meu a fost o înscenare. În regulă judecătorii vor hotărî, dar când o să am acordul lui, o să spun public ce ştiu. Nu am putut să fac nimic pentru el când eram preşedinte, acum îmi iau un grad de libertate mai mare.”

Traian Băsescu: România nu trebuie să aibă din nou graniţă cu Rusia

„Ucraina e cea mai mare problemă de securitate pe care o avem. Este o ciorbă în care nu ne putem amesteca. Am fost întotdeauna împotriva amestecului. Forţe politice şi economice mari nu pot obţine un răspuns. Riscurile sunt majore. România nu are nevoie de o frontieră cu Rusia, Ucraina trebuie să rămână un stat.

Va rămâne, după Minsk 2, o ţară cu perspectiva de a se transnistriza. Suprafaţa pe care o deţin acum separatiştii, de la Minsk 1 la Minsk 2, este cu 500 kmp mai mare. Federaţia Rusă finanţează şi înarmează separatiştii.

Putin era sufocat şi ştia sigur că urmarea va fi întărirea sancţiunilor şi a ajuns la un Minsk 2, dar şi-a atins obiectivul de etapă.

Nu întrevăd riscul ca România să fie atacată de Federaţia Rusă. România e stat NATO. Capabilităţile care se dispun pe teritoriul României sunt tot mai descurajante pentru un atac. România nu trebuie să mai aibă niciodată frontieră cu Federaţia Rusă.”

Traian Băsescu: Decât la Kiev, mai bine mergem la Chişinău

„Era previzibilă căderea Guvernului Leancă 2 şi inadmisibil. Nu aveau alianţele făcute. Nu ştiu ce le-a fost atât de drag lor, că n-au reuşit să facă o concesie celui mai proromânesc partid, Partidul Liberal.

Avem un premier din business. R. Moldova dă rateuri, nu va reuşi să împingă înainte nici acordul de liber schimb, nici un aspect politic. Decât să ne gândim la vizite la Kiev, mai bine mergem la Chişinău.”