Disperarea Guzganului si manevra Varanului

http://politeia.org.ro/editoriale/disperarea-guzganului-si-manevra-varanului/32260/

Scutul imunitatii parlamentare este de nepretuit pentru un infractor parlamentar. In acest sens tergiversarile, procedurile inventat ad-hoc, sicanele juridice si de regula orice mijloc sunt bune pentru a se pune la adapost de Justitie, chiar si cand exista o decizie a ICCJ, dublata de una a CCR (ca in cazul senatorului Akos Mora, condamnat definitiv si inca totusi in Parlament).

Poti sa chemi procurorii sa numeroteze paginile cererii, poti sa le ceri sa faca o noua cerere (pentru ca pe vechea erau trecute doua nume, iar acum unul a demisionat…), poti sa pleci in “vacanta” parlamentara neoficiala pentru a amana un raspuns, ORICE poate fi invocat de Supremul Organ pentru a-si proteja oamenii. In astfel de cazuri, in care se joaca libertatea infractorului parlamentar, nu exista morala si nu exista rusine. Libertatea trebuie salvgardata si arestul preventiv evitat cu orice pret.

Insa vine un moment cand buboiul e prea mare si se revarsa, spart de DNA si de stenogramele oferite in presa, iar tertipurile procedurale nu mai pot stabili tavalugul opiniei publice si presiunile externe. In cazul acesta, guzganul, care pana mai ieri croia planuri de siluit Justitia cu legea amnistiei si gratierii, dublata de o lege de abrogare a exact articolelor care il incriminau, isi da demisia cu surle si trambite din Parlament. Nu pentru ca ar avea incredere in Justitia pe care se pregatea sa o violeze in grup, nu pentru ca s-ar considera nevinovat, ci pentru a scapa de Inalta Curte de Justitie si Casatie, unde (practica de pana acum o dovedeste!) nu urmeaza sa afle mila. Dimpotriva! Asta e singura ratiune reala a demisiei, nu exista nici una in afara acesteia.

De la Voiculescu luare aminte, demisia din Parlament e numai buna pentru a fenta judecatorii nemilosi de la Sectia Penala a ICCJ si pentru a ateriza la un complet mai tanar sau mai impresionabil de Tribunal pe care spera sa il invarta si sa il ameteasca “procedural”, cu exceptii, meta-exceptii, para-exceptii si hiper-exceptii ridicate de experimentatul avocat Mateut-Rateut, amicul de nadejde (si nu prea) al infractorilor de calibru, de la Nastase la Fenechiu si Voiculescu.

Demisia lui Hrebenciuc din Parlament si fuga rusinoasa, dar sanatoasa, de Inalta Curte este dovada suprema ca Guzganului i s-a facut, pentru prima data, frica. Stie ca nu are nici o sansa la Inalta Curte si ca risca o condamnare rapida. Asa, la Tribunal, spera sa gaseasca clementa si judecatori care sa fie de acord cu amanarea pana la calendele grecesti a procesului sau cel putin pana ce colegii sai din Parlament scot o lege de amnistie si gratiere sau una de abrogare a art. 13 din legea 78/2000 (trafic de influenta).

Guzganul infricosat isi castiga acum timp si spera ca nu va fi lasat in urma. Mizeaza pe solidaritatea de casta si dorinta altor colegi de a se salva si ei prin metoda legiferarii interesate: ce articol iti face probleme? il abrogam si gata!

2
11

Unii au salutat dejucarea planului PSD de a vota o lege a amnitiei si gratierii, vanduta peste tot de cativa ani (de cand Nastase a fost condamnat) sub pretextul “decongestionarii penitenciarelor”, “clementei statului”, “usurarii poverii fiscale”, “evitarii condamnarilor la CEDO” si alte bazdaganii politice, care aveau drept scop acoperirea adevaratei ratiuni a acestei legi: albirea lui Nastase (care are interdictie de a mai ocupa functii politice) si a celor ca el. Nu as fi atat de optimist. Zgonea tine la sertar aceasta lege nucleara pentru momentul in care guzganii vor fi realmente incoltiti si nu vor mai avea ce face. Atunci se va apasa butonul nuclear, cand alta solutie nu va mai fi posibila.

Vor trebui sa scape atunci in corpore, fara a se mai sinchisi de Occident si de opinia publica. Daca Victor Ponta ajunge Presedinte, vor avea garantia ca nimeni nu le va contesta legea la CCR. Evident, Supremul Organ va invoca prerogativele sale constitutionale de a “legifera”, inclusiv legiferarea hotiei si depenalizarea acesteia. Eventualul Presedinte Ponta va face caz de “separatia puterilor” si de respectul fata de Organ si va sta cu bratele incrucisate, ranjind satisfacut. Infractorii vor iesi pe portile inchisorilor tinandu-se de brat si agitand pumnul in semn de razbunare impotriva Justitiei.

4

Pentru a face cat mai dificila, daca nu imposibila, aceasta lege a amnistiei si gratierii, care devine vitala, pe zi ce trece, pentru grupul infractional organizat din PSD, procurorii trebuie sa ceara, pentru orice guzgan rozaliu-pesedist trimis in judecata, pedeapsa maxima si judecatorii trebuie sa o stabileasca fara mila, adaugand in plus pedeapsa complementara a confiscarii averii si a interzicerii exercitiului drepturilor civile. Va fi greu, daca nu imposibil, sa amnistiezi infractori condamnati la multi ani de inchisoare. Cum mai toti au peste 60 de ani, o pedeapsa de 2 ani cu executare nu inseamna nimic, daca din ea executa numai o treime si mai scriu si niste carti educative in inchisoare: in mai putin de un an se intorc inapoi in viata politica. Pentru a impiedica guzganii sa revina, acestia trebuie sa infunde puscaria si sa aiba si interdictie de a ocupa functii publice dupa executarea pedepsei. Din pacate, pe art. 13 din legea 78/2000 (trafic de influenta), legea prevede un maximum de 5 ani. Asa ca procurorii trebuie sa le gaseasca si alte capete de acuzare (si se pare ca o fac!) pentru a face sa intervina concursul de infractiuni si pentru a le mari cuantumul de ani de puscarie cerut.

Sunt unele zile in care regret ca in Codul Penal nu exista ca pedeapsa trimiterea la ocna, pe viata. Asta este una dintre acele zile!

P.S. Hrebenciuc va fi judecat de Tribunalul pe raza caruia isi are domiciuliul si apoi de Curtea de Apel aferenta. Daca e domiciliat in Bucuresti poate cadea sau la Camelia Bogdan sau la Viorica Costiniu. Fiti siguri ca va face tot ce poate sa o evite pe prima si sa ajunga la a doua, daca are domiciliul in Bucuresti!

Completare @val: “intr-unul din articole (probabil pe hotnews) am citit ca dosarul ar ramane la ICCJ, deoarece mai este un parlamentar in dosar (Ioan Adam)”. Multumim, @val!

:)