KI vs VP. Runda II. Avantaj Iohannis

DEZBATERE ELECTORALĂ VICTOR PONTA - KLAUS IOHANNIS, la B1 TV. Text integral

Victor Ponta: Bună seara, mulțumim de invitație!

Klaus Iohannis: Sărut-mâna!

Cine este candidatul Victor Ponta și de ce crede că ar trebui să fie președintele României?

Victor Ponta: Cred că sunt pregătit și pot să fiu acel președinte de care are nevoie România din trei motive. În prmul rând pentru că viziunea pe care am prezentat-o ca prim-ministru și ca lider USL și anume sfârșitul regimului Traian Băsescu, dezvoltarea României, repararea nedreptăților din acea perioadă. În al doilea rând pentru că nu poți să faci nimic în conducerea unei țări, dacă nu ai o echipă și echipa mea este cea a USL, pe care au votat-o 60% dintre români, cu Călin Popescu Tăriceanu prim-ministru. În al treilea rând, după doi ani și jumătate ca prim-ministru am constatat un lucru: avem nevoie de stabilitate și unitate. A fost foarte multă dezbinare într-un regim care se sfârșește duminică. (...)

Cine este candidatul Klaus Iohannis și de ce crede că ar trebui să fie președintele României?

Klaus Iohannis: Sunt Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu, președintele PNL, candidatul ACL. Sunt candidatul care crede că votul nu este o lozincă, ci un drept și al celor din diasporă, sunt candidatul care crede că toți trebuie să aibă condiții să voteze, sunt candidatul care crede că este nevoie de o schimbare profundă în România. După 25 de ani, trebuie să avem curajul să spunem stop și de la capăt. Să facem altfel de politică, mai puțină gălăgie, mai puțin scandal. Și pentru că am spus vorba de vot, am două mape mari cu scrisori trimise de români din diaspora către BEC, prin care s-au plâns că nu au putut vota, pentru că au fost umiliți. (...)

Drept la replică:

Victor Ponta: Domnul Iohannis, la disputa de ieri a fost total nepregătit și a spus niște lucruri neadevărate. Primul este cel referitor la faptul că PNL a propus un amendament la Constituție privind votul electronic și PSD l-a respins. Am în față procesul verbal. Amendamentul a fost retras, nu respins. Vreau să fie mai bine pregătit când face astfel de afirmații.

Klaus Iohannis: Am o replică simplă. Amendamentul a fost respins.

Victor Ponta: Scrie în limba română. Să înțeleagă oamenii că nu v-ați pregătit nici în seara asta.

De ce nu ar trebui să fie contracandidatul dumneavoastră președinte? Care-i sunt vulnerabilitățile?

Klaus Iohannis: Eu cred că nu este bine pentru România să fie președinte Victor Ponta. Cred că este greșit și periculos pentru România să dea toată puterea în mâna unui singur partid, care are foarte mari probleme, are foarte mulți membri marcanți cu probleme grave cu justiția, este periculos pentru România să regresăm și să punem în pericol democrația. Este greșit să fie Victor Ponta președintele României pentru că a mințit și speriat pensionarii cum că le-aș tăia pensiile. Este o foarte mare problemă dacă un elev copiază. Este o problemă care se numeşte plagiat. Oricine care este prins că a copiat şi plagiat este obligat să se retragă prin politică. Unul dintre aceştia doreşte să fie preşedintele României.

V.P.: Aş vrea să vorbesc despre români. Eram pregătit pentru domnul Iohnnis. Despre plagiat, eu m-am dus la Curtea Supremă care mi-a dat o decizie definitivă şi irevocabilă. Cred că dl Iiohannis va duce România înapoi în 2010, deoarece are oameni în echipă care au tăiat pensiile. Domnul Iohannis seamănă cu domnul Băsescu: este împotriva la orice. reducerea CAS este un proiect liberal. Când l-am promovat în parlament v-aţi opus. Şi Băsescu a făcut asta. Eu cred că Băsescu şi Boc au fost un preşedinte şi un premier foarte slabi.

K.I: Cunoaşteţi pe o persoană, Gabriel Oprea? Ştiţi cum a votat în materie de pensii şi salarii. Împreună cu UNPR a votat pentru acele reduceri.

V.P.: El a salvat pensiile militarilor. Nu a votat. Am o rugăminte din partea profesorilor: nu mai vorbiţi despre profesori. Nu mai sunteţi d emult timp profesor. De ce aţi candidat fără să aveţi o hotărârea de la Înalta Curte?

K.I.: Sunt mii de foşti colegi ai mei care urmăresc această emisiune.

Numiți două calități ale contracandidatului

Victor Ponta: E un politician abil, mult mai abil decât credeam. Modul în care l-a dat jos pe Antonescu, poate fi un lucru bun pentru Vasile Blaga sau pentru Cătălin Predoiu. Domnia sa spune că este un primar bun, la fel spun și locuitorii din Sibiu. Vreau să spun un lucru: Dl Traian Băsescu a fost un primar bun?

Klaus Iohannis: Are calitatea de a vorbi de orice și oricât indiferent dacă știe subiectul. Este foarte bine pentru un politician ambițios să fie tânăr, dar degeaba este tânăr. A dezamăgit. Este exponentul unui sistem foarte vechi. E împins în față de baronii mai vechi. Este o persoană manevrată din umbră.

V.P: Am vorbit foarte mult și aseară, dar eu știu despre ce vorbesc. Eu spre deosebire de el, știu despre ce vorbesc.

Cum arată România lui Klaus Iohannis?

K.I: România lucrului bine făcut este o Românie normală. În România lui Iohannis orice om este respectat și i se respectă toate drepturile. În România lui Iohannis lucrurile se fac astfel încât toată lumea să fie mulțumită. Reconstruim împreună România. România lui Klaus Iohannis seamănă cu Sibiul. România lui Iohannis este o Românie în care investitorii străini vin.

Cum arată România lui Victor Ponta?

V. P: Eu vă dau cifre, pentru că ieri am fost bucuros să nu vorbesc în lozinci. E o ţară în reconstrucţie după Anastase, Blaga, Predoi şi toţi ceilalţi. În 2009, deficitul bugetar era 8,6% din PIB. Acum avem excedent bugetar. Domnul Iohannis a zis că sunt fraier că nu am cheltuit banii. Acum suntem doi fraieri: doamna Merkel şi România. 3 miliarde de euro primisem de la UE, peste 10 miliarde încasate de România.

K.I: Este foarte interesant că domnul Ponta ştie să vorbească numai când citeşte după cartonaşe. Oamenii aşteaptă soluţii. După ce terminăm cu statisticile, hai să vedemc e spun românii. Vă merge mai bine de când este Victor Ponta prim-minsitru?

V. P.: Cred că românii au răspuns pe 2 noiembrie, când 4 milioane m-au votat. Cei care v-au votat au spus că e un candidat slab, dar îl votăm ca să nu iasă Ponta.

K.I.: Aţi preluat răspunsul meu.

Cum ar arăta România dacă ar ieşi contracandidatul dvs?

V. P.: Faceţi un exerciţiu: Boc, Blaga, MRU, Flutur. Îl scoateţi pe domnul Băsescu şi îl puneţi pe dl Iohannis.

K.I.: Contracandidatul meu este prim-ministru şi vreau să comentez prestaţia sa în această calitate. A luat o Românie ieşită din criză şi să o bage în recesiune tehnică, a distrus 200.000 de locuri de muncă, a ştiut domnul Ponta să ajungem în situaţia în care CE ne avertizează că vom ajunge în 2015 să avem un deficit bugetar de 2,8%. Vom ajunge în 2015 şi vom plăti toate pomenile electorale ale lui Victor Ponta. Va fi promulgată de noul preşedinte Ponta legea amnistiei si a graţierii.

V.P.: Lozincile domnului Iohannis nu ne ajută. am comunicatul UE care spune că România înregistrează o creştere de 1,6%. Vineri, INS anunţă două lucruri: că în trimestrul trei avem creştere economică şi că în primul trimestru nu am fost în recesiune tehnică.

K.I.: Aşteaptă România lui V. Ponta cu legea amnistiei şi a graţierii. Adrian Năstase, Dragnea, Hrebenciuc, Andronescu, Şerban Mihăilescu, Miron Mitrea, Dan Nica, Dan Şova, Ioan Adam, Victor Mocanu, Adrian Duicu, Bunea Stancu, Nicuşot Constantinescu. 38. Vă las lista.

V.P.: Aia e lista domnei Macovei. Dl Hrebeciuc, DNA a cerut urmărirea sa şi şi-a dat demisia. Şeful PNL Prahova, Mircea Roşca, îi puteţi cere în seara asta să-şi dea demisia.

K.I.: Dumneavastră sunteţi preşedinte PSD, eu, ACL. Haideţi să facem o treabă de bărbaţi. Mâine se convoacă Parlamentul, poimâne scoatem legea amnistiei şi a graţierii. Sunteţi de acord să convocăm Parlamentul?

V. P.: Accept ce vreţi dvs. Repet: Dl Hrebenciuc şi-a dat demisia. Îi cereţi acest lucru şi dl. Mircea Roşca. Nu răspunde domnul Iohannis niciodată la întrebări. Vineri, INS prezintă datele pe trimestrul 3 şi suntem în creştere economică. Nu am fost niciodată în recesiune.

Sunteți de acord cu legea amnistiei și grațierii?

K.I: Sunt total împotriva acestei legi. Nu cred că România are nevoie acum de această lege. Sunt împotrivă și PNL a votat împotriva acestei legi de prima data când a venit PSD pe șest cu legea. Am oprit în ultimul moment acest act normative de care România nu are nevoie, dar de care PSD are atâta nevoie. Voi fi președintele României . Voi refuza promulgarea acestui act normativ și nu vom avea această lege.

V.P: Sunt răspunsuri neserioase. Ați spus, dle Iohannis, că legea s-a votat. Legea încă nu s-a votat. Klaus Iohannis spune că va refuza la promulgare. Conform Constituției, președintele României are voie o singură data să retrimită legea, nu poate să refuze. Spre deosebirile de lozincile spue de Klaus Iohannis, ministrul Justiției a dat aviz negativ pe această lege. Avem un angajament internațional. Această lege va fi respinsă, dar atenție! Nu prin povești. Președintele nu poate să refuze, ci Parlamentul poate să respingă. Nu ați votat pentru că nu s-a votat.

K.I: Dl președinte PSD, reiau invitația: haideți să convocăm Parlamentul, haideți să punem legea pe tapet această lege. Haideți să picăm această lege și să terminăm odată.

V.P: La ultima moțiune de cenzură din Parlament, un senator PNL a venit în tribună și a spus: PSD-iștii vor nu știu ce… Știți cine vorbea? Sorin Roșca Stănescu. Vă spune ceva acest lucru. Știți unde este el acum? Nu mai fiți demagog. L-am avut atâția ani pe Băsescu. Lăsați demagogia lui Băsescu. Eu vreau pentru toată lumea justiție.

K.I: Vorbă lungă. Convocăm sau nu Parlamentul?

V.P: Vom face ce se poate conform Constituției.

Sunteți de acord ca un ministru să aibă mai multe drepturi în fața legii decât un simplu cetățean?

V.P: Decizia CCR pe care USL a reglementat-o foarte clar ca parlamentarii să aibă același regim… Vreau să spun un lucru: parlamentarii nu au imunitate totală, așa cum zicea aseară Klaus Iohannis. Dacă voi ajunge președinte, voi da avize pentru toți miniștrii care nu sunt parlamentari.

K.I: Întreaga problemă trebuie simplificată. Această imunitate este foarte mult discutată. Soluția ar fi să lăsăm imunitatea pt parlamentari, pt miniștri doar aolo unde e vorba de votul politic sau de opinia politică. În altă circumstanță nu. Este nevoie de o simplificare semnificativă în această materie. Justiția trebuie să-și urmeze cursul indiferent dacă o cameră votează sau nu o chestiune. Doar pentru opinia politică trebuie aplicată această imunitate. Dacă vb de miniștri, eu vb cu SRS. Vorbiți dvs cu Ecaterina Andronescu?

V.P.: Sigur că da. Fac o propunere pt dl Iohannis: Luăm săptămâana viitoare legea privind imunitatea din Germania și o transpunem în legislația românească? Vă garantez că PSD voteză.

K.I: Cu mare plăcere putem să discutăm orice propunere legislativă care poate îmbunătăți situația de la noi care nu este bună deloc. Haideți să dăm un semnal românilor că vrem să terminăm aceste mizerii… cu aministia și grațierea. Dacă doriți să dați un semn înainte de alegeri.

Ca președinte, ce comportament veți avea față de justiție și cum garantați că veți proteja independența ei?

K.I.: S-a făcut multă vorbire despre ce trebuie să facă sau să nu facă președintele ca să protejeze justiția, să garanteze. Eu vreau să garantez justiția și statul de drept. Eu cred că în acest domeniu trebuie să avem curajul să spunem că nu ne băgăm unde nu ne fierbe oala. Nu avem ce căuta noi, politicienii, în actul de justiție. E cea mai bună soluție pentru a garanta actul de justiție, să nu ne băgăm acolo unde nu avem ce căuta. Justiția este independentă. Cel mai bun lucru este să nu en băgăm acolo și să nu rezolvăm probleme peste justiție. (...) Asta se numește forțarea justiției.

V.P.: Domnul Iohannis spunea, într-un limbaj neaoș, care-mi place, că să nu ne mai băgăm nasul unde nu ne fierbe oala și apoi spunea că o să granateze independența justiției. Eu vreau să vă citesc art. 133 din Constituție: CSM este garantul justiției, nu vă mai băgați nasul la CSM, că președintele are alte atribuții, CSM garantează și bine face. O să mă comport față de justiție așa cum m-am comportat ca prim-ministru când am propus pe doamna Kovesi...

K.I.: Ați făcut pactul...

V.P.: Dacă credeți că doamna Kovesi nu este bună de șefă la DNA, o să ajungeți președinte și o schimbați.

K.I.: Și eu care credeam că este ca urmare a pactului de coabitare...

V.P.: Doi, ca prim-ministru, am asigurat justiției din România: stabilitatea legislativă și finanțarea infrastructurii. Mai sunt și alte fotografii din aceeași zi. Alături de mine era și Crin Antonescu și șeful PNL Argeș... Cum îl cheamă? Îl cunoașteți? Pe șeful PNL Argeș? Nu, nu-l cunoașteți... Erau toțo colegii de la PNL în fața unui abuz de către un senator PDL, care acum cred că vă este coleg... Am cerut independența justiției de acel senator PDL care acum vă este coleg...

K.I.: Vă las cu plăcerea aceasta.

V.P.: Și eu vă dau fotografia.

K.I.: Mergem mai departe.

V.P.: Domnul Iohannis se schimbă, odată îi place cu PNL, odată nu-o place. Eu îl consider președintele PNL pe domnul Antonescu și fondator pe domnul Tăriceanu. Dvs. vorbiți în numele PNL și puteți să ne criticați pentru acea fotografie în care PSD și PNL...

K.I.: E, acum am un drept la replică. Domnule Ponta, recunoașteți o decizie a unei instanțe?

V.P.: Dvs recunoașteți decizia instanței în cazul meu de plagiat, că dvs. nu aveți nicio decizie a instanței în cazul de incompatibilitate?

K.I.: Există o decizie care stabilește că eu sunt președintele PNL. Există decizie care spune că după fuziune noul PNL este partid înregistrat, iar afirmația dvs este dezinformare publică ca să nu folosesc minciună publică.

Care va fi atitudinea dumneavoastră în raport cu politicienii cu probleme penale?

V.P.: Spun încă o dată și mă uit în cameră pentru că domnul Iohannis se uită pe pereți. Eu, cu problema plagiatului, m-am dus la ÎCCJ. Dacă aş fi fost în locul dl Iohannis nu aş fi candidat. Un preşedinte cu probleme în justiţia a avut România o singură dată: pe Traian Băsescu, pe care dosarul Flota îl aşteaptă.

K.I.: În prima zi după ce am fost ales preşedinte PNL, am mers în grupurile parlamentare şi am hotărât să dăm un semn clar că PNL doreşte o schimbare în abordarea acestei chestiuni. Am hotărât ca în absolut toate situaţiile în care se va cere încuvinţare pentru arestare, percheziţionare, să fie votată. Întotdeana a votat pentru.

V. P.: Aveţi trei cazuri. Trei oameni condamnaţi definitiv. Preşedintele CJ Botoşani, dl Ţurcanu, dl Tudor Chiuariu şi dl Akos Mora. Nu vreţi să şi faceţi ce spuneţi?

K.I: Eu am cerut acestor colegi să demisioneze. Sunteţi de acord să votăm legea amnistiei?

V. P.: Nu are legătură cu nicio lege, sunt condamnţi.

K.I.: Sunt 38 la dvs., trei la mine.

Care va fi atitudinea dvs față de ANI și față de DNA?

K.I: Cred că DNA face o treabă excepțională. În ultimele săpt, am văzut o act f intense. Am văzut multe persoane chemate la DNA pentru dosarul Microsofr. Sunt foarte curios cum se va rezolva. Sper să ajungem la o curățire a clasei politice. Ar fi un rezultat extraordinar de bun. Eu voi merge pe linia de a face ce poate să facă președintele: să continue aceste lucruri: adică să lase DNA să-și facă treaba. Eu cred că ANI e o instituție foarte onorabilă care trebuie înstărită și păstrată. Trebuie să vedem că sunt acte normative care se referă la incompatibilități.

V.P: Pentru mine e mai ușoară întrebarea pentru că eu nu am avut probleme nici cu ANI și nici cu DNA. Singurul caz în care activitatea ANI este blocată este cazul senatorului PNL Akos Mora care a fost declarat incompatibil. Dl Iohannis îl ține în continuare senator. Dincolo de asta, pe mine mă interesează altceva: viața de zi cu zi a celor care au 4 milioane de procese civile: Am încercat în cadrul USL să facem ca acest sistem să funcționeze mai repede și atunci când un procuror greșește să fie și responsabil.

K.I: Mi se pare interesantă abordarea lui Victor Ponta, dar mi se pare revoltător că dacă acum câțiva ani politicienii corupți se ocupau de retrocedări de câtev zeci de hectare, iată că acum avem un scandal uriaș în care este cercetat un coleg al dl Ponta: dl Hrebenciuc. Este un dosar în care a fost citat și un apropiat al lui Ponta: dl Sârbu. Este revoltător. Acești oameni au pregătit retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare de pădure, în condițiile în care oameni simpli care și-au cerut dreptul un hectar de padure au fost refuzați.

V.P: Haideți să vă spun cum se face lucrul bine făcut la Sibiu. Cereri de retrocedare: 1976; retrocedate 164 din ele, trimise la ANRP 586, nesoluționate: 401, redirecționate către alte instituții 214. În schimb, de retrocedat, s-au retrocedat așa: către Biserica Evanghelică, Muzeul Bruckenthal, Liceul Bruckenthal, Liceul de Artă, Palatul Copiilor, clUBUL SPORTIV Școlar Șoimii Sibiului, Căminul de bătrăni din Str. George Coșbuc. Dle primar – că nu cred că veți fi președinte – din 1976 cereri de retrocedare, ați rezolvat doar 164. Sunt date oficiale.

K.I: Vă spun în față: Ați mințit grosolan. Trebuie să am drept la replică. E un atac la reputația mea de primar și de politician. Domnule Ponta, aceste retrocedări au fost făcute pentru că acele entități au dreptul să le primească. Sunteți prim-ministru, agenția care s-a ocupat de acea retrocedare este în subordinea dvs.

Care ar fi relația între președintele Ponta cu premierul Iohannis?

V.P: A fost un subiect foarte des folosit în campanie: să nu dăm puterea unui singur partid. Eu voi propune USL, așa cum au votat oamenii în 2012. Voi lucra cu Tăriceanu.

K.I: Eu nu cred vă vom ajunge în situația Iohannis președinte, Ponta premier pentru că după 16 noiembrie, Ponta va merge acasă. Cariera politică a dl Ponta se va termina pentru că propriul partid îl va trimite acasă după ce pierde alegerile. Dacă acest lucru nu se întâmplă, va fi o colaborare instituțională, fără a fi nevoie să semnăm vreun pact de coabitare. Eu voi colabora instituțional corect cu oricine va fi prim-ministru al României.

V.P: Dl Iohannis ieri nu se pregătise. A zis pact de coabitare, dar văd că și azi a zis la fel. Se numește Acord de colaborare instituțională. Dacă veți fi președinte, trebuie să înțelegeți că aveți niște obligații față de români. Cred că nu vom ajunge să colabărim pentru că voi colabora cu Tăriceanu, fondarul PNL.

K.I: Am dezavuat acest pact de coabitare încă din momentul în care a fost semnat. Explicați-ne de ce ați încheiat acest acord? Legea este clară.

V.P.: Am încheiat acel acord pentru a nu ajunge din nou la suspendare ca în 2012 când eu consider că l-am demis pe Băsescu.

Viziunea despre sistemul constituţional: Parlament bicameral sau unicameral, câţi parlamentari?

K.I. Putem să constatăm foarte ușor că actualul Palament are câteva probleme majore. Unu: este prea mare, de aproape 600 de parlamentari, încă un pic și ajungem la dimensiunea Parlamentului European. Este un Parlament care nu se bucură nici de încrederea, nici de respectul cetățenilor. Este un Parlament care nu este eficient, este un Parlament care, cu toate că am propus domnului Ponta să rezolvăm problema cu amnisitia şi graţierea într-un mod simplu, se pare că nu doreşte această rezolvare. După părerea mea, România are nevoie de un Parlament mai mic, de altă legislație, de alegerea parlamentarilor. După părerea mea, Parlament României este bine să fie bicameral, însă acest lucru nu va fi stabilit de președinte, va fi discutat de partidele politice atunci când, împreună cu mine, cu președintele României, vom trece la discutarea măsurilor pentru a reda Parlamentului ceea ce trebuie să aibă respectul cetățenilor (cetățeanul trebuie să se simtă bine reprezentat de parlamentari și de Parlament) locul lui natural între instituțiile fundamentale ale statului. Pentru asta, trebuie să fie mai mic, mai performant, mai credibil și ales în așa fel încât toată lumea să înțeleagă cum se ajunge acolo. Acum avem un sistem care se numește uninominal, dar, în realitate este proporţional, și politicieni despre care a fost vorba în această seară au ajuns de pe locul trei să fie membri în Parlamentul României.

V. P.: Eu, spre deosebire de lozinci, am făcut lucruri. Împreună cu dl Crin Antonerscu am depus în Parlament proiectul de lege privind alegerea Camerei Deputaților și a Senatului cu 300 de deputaţi și Senatul reprezentând fiecare județ, colegii de azi ai dl Iohannis, cei de la PDL, domnul Blaga, doamna Anastase au votat împotrivă, după care au conestat la Curte împreună cu Traian Băsescu și acea lege nu s-a aplicat. Eu pe aceea o susțin în continuare și este legea USL-ului și este foarte bună. Noi suntem acum în Parlament foarte mulţi în Parlament, pentru că toți cei care au candidat la USL au ieșit pe primul loc, am fost aleși, după care Blaga, Ungureanu, vă mai pot da, dar nu-i cunoașteți dvs. toți PDL-iștii au intrat de pe locul doi sau de pe locul trei. Dacă le spuneți că este incorect să fie în Parlament după ce au pierdut alegerile, dați o dovadă de seriozitate. Legea pe care s-a întâmplat această oroare, ca toți cei de la PDL, de pe locl doi, să intre în Parlament, unul din autori este Mihai Voicu, colaborator al domnului președinte Tăriceanu, al domnului președinte Antonescu, al domnului președinte Iohannis și al domnului președinte Blaga probabil al partidului.

K.I.: Haideţi să convocăm Parlamentul mâine, vineri se întrunește şi punem să luăm în discuţie și această chestiune, măcar să avem o linie, imediat după ce picăm legea amnistiei și grațierii, putem să începem o colaborare consesnsuală. Iată, toți vrem același lucru, vrem un Parlament mai suplu, mai bun, mai respectat, haideţi să ne apucăm de treabă.

V.P.: Trebuie să-i convingeți pe cei de la PDL. Eu cred că ideea domnului Iohannis de a acționa mâine, mâine la ora 09:00- pe la 09:00 dimineața și-a dat demisia Hrebenciuc, mâine își dă demisia Mircea Roșca, la ora 10:00 veniți în Senat și-i rugați pe colegii senatori...

K.I.: Pe doamna Andronescu...

V.P.: Nu, nu, Akos Mora, condamnat definitiv și irevocabil... După care le cereți domnului Vosganian, domnului Chiuariu și domnului Victor Paul Dobre să demisioneze de asemenea. Dar să spuneți că mâine putem vota un proiect de lege privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului denotă foarte mult amatorism, superficialitate, exact cum v-ați prezentat și ieri, foarte superficial.

K.I.: Eu v-am oferit ca împreună să găsim consens și să începem să lucrăm pe o nouă lege.

V.P.: Dacă-i bună legea, sunt total de acord.

K.I.: Păi, gata, e perfect. Începem cu o nouă lege, facem un Parlament calumea, respectat, instituție fundamentală.

V.P.: Susțineți votul uninominal?

K.I: Asta discutăm cu oamenii care vor să reformeze legislația.

Fiecare candidat îşi adresează o întrebare

K.I.: Văd că domnul Ponta este astăzi în mare formă şi neagă tot felul de lucruri, vine cu tot felul de neadevăruri. În această situație, ce să cred eu că mi-ar răspunde? Eu cred că indiferent ce aş putea să-l întreb, ar suci un răspuns, care probabil nu ar corespunde realității. Nu doresc să vă întreb nimic, domnule Ponta.

V.P.: Eu doresc. Mai ales că după experiența de ieri a dumneavoastră cu ultima întrebare care trebuia să vă câștige alegerile, sunt și eu foarte prudent și apreciez că sunteți mai prudent. Vreau să vă întreb ceva foarte important, nu este deloc o polemică. Dumneavoastră sau eu vom fi președinte până în anul 2019. V-a învățat și la școală, în general intelectualii apreciază foarte mult o declarație făcută de un om extraordinar, un ardelean extraordinar, care zice așa, vă citez exact și sunt convins că știți despre cine e vorba: Dacă pentru strămoşii noştri români toate drumurile duceau la Roma, pentru noi, românii ardeleni, drumurile duc la Bucureşti. Sunteți de acord cu această afirmație istorică? Știți de cine a fost făcută, nu?

K.I.: Sunt de acord cu această afirmație.

V.P.: Dar știți de cine a fost făcută?

K.I.: Ați avut o întrebare, v-am răspuns.

V.P.: E foarte important apropo de ce ați spus ieri, că Moldova și Bucovina nu sunt la noi în țară și nu ne interesează. Acest lucru a fost spus de către cardinalul Iuliu Hossu, cel care a citit, în 1 decembrie, la Alba Iulia, declarația de unire.

K.I.: Aveți perfectă dreptate.

V.P. : Episcop greco-catolic, care s-a îmbrățișat cu mitropolitul ortodox și au spus- au dus împreună la Parlamentul de la București declarație de unire- niciodată nimeni, niciodată nimeni... cum vedeți azi îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați pe veci toți frații români, toți frații români din Ardeal, din Bucovina, din Moldova, din Dobrogea, din Oltenia, de peste tot. Dacă sunteți de acord cu mine, sunt convins că România va avea în 2018 ce sărbători.

K.I.: Nu numai sunt de acord, sunt foarte de acord, că oricum am terminat campania, să renunțăm la toate încercările de dezbinare a românilor.

Mesaje către români

V.P. : Vorbesc cu milioanele de români cu care m-am întâlnit și la Dorohoi, la Reșița, Cernăuți, Chișinău, în toate orașele și comunele din această țară, le spun că după zece ani de dezbinare România are o șansă extraordinară să meargă în direcția bună, să reparăm nedreptățile de atunci, România are nevoie de dialog și liniște, vreau să nu mai văd ură și atacurile la familie și la persoana candidatului, am văzut și de la dl Iohannis în ultima perioadă. Știu ce am de făcut, am 42 de ani, de la 18 ani lucrez și învăț pentru această țară. Mama mea și bunica mea, pensionare aici, să poata trăi într-o țară normlă, copiii mei care trăiesc aici să poată trăi aici și peste zece ani. Sunt foarte mândru că sunt român, că putem fi o țară mai bună și că rănile făcute în zece ani putem noi cei de la USL să le închidem și putem construi tot ce s-a stricat în acei ani. Multumesc pentru încrederea acordată și vă asigur că voi fi un președinte bun, și pentru dl Iohannis, și pentru cei ce au votat cu alt candidat.

K.I. : Am niște taloane de pensie. E important de știut: e o pensie de exact 4 lei.

V.P.: Trebuie să explic. 350 lei valoarea minim garantat, pensia dacă e mai mică se completează. Președintele țării trebuie să știe legea, hanbar nu are de legea pensiilor.

K.I. : Din păcate, de dată această nu trebuie să alegem între două persoane, Klaus Iohannis şi Victor Ponta. Eu vă propun o schimbare a modului în care se face politică, domnul Ponta va propune o continuare a modului de a face politică. Domnul Ponta va propune o creştere a taxelor. Voi avea respect faţă de lege, faţă de cetăţeni, voi apară dreptul romanului la vot, indiferent dacă votează în Bucureşti, în Dorohoi sau în Londra. Domnul Ponta nu a reuşit să facă acest lucru. Dacă cineva nu şi-a făcut bine treaba că prim-ministru, cum putem să ne gândim că îşi va face treaba bine că preşedinte? Nu am în spate niciun fel de instituții, niciun fel de oameni care mă manevrează. Dacă votați Victor Ponta, atunci PSD-ul va avea toată puetrea. Dragii mei, nu dați toată puterea unui singur partid care e un partid de stânga neautentic, nereformat. Votați schimbarea și voi fi un președinte foarte bun pentru voi.

V.P. : L-am văzut pe Traian Băsescu. L-a studiat foarte bine pe Traian Băsescu. Același fariseism, aceeași încredere cu care a prostit românii. Eu voi trăi în România fără Băsescu și Iohannis.

K.I. : Oare i-a prostit Băsescu pe români când v-a pus prim-ministru? Pentru că pe mine m-a refuzat, pe dvs v-a pus.

KI vs VP. Runda II. Avantaj Iohannis

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/ki-vs-vp-runda-ii-avantaj-iohannis/

De data aceasta, susținătorii de pe FB ai lui KI exultă – și pe bună dreptate:

- candidatul ACL a fost prezent, cu facondă & replică (de la bun început, când a folosit ceea ce putea fi silver bullet-ul de ieri, anume eroarea lui VP de a declara că „dreptul la vot e o lozincă”, până la finalul inspirat, cu dezamorsarea insistenței lui VP de a-l asocia cu Băsescu – „Oare s-a înșelat TB când v-a numit premier? Fiindcă pe mine m-a refuzat, pe dumneavoastră v-a acceptat”);

- a impus tema principală de discuție (anticorupția, în speță legea amnistiei și grațierii, cu propunerea de a convoca vineri Parlamentul pentru a o respinge – propunere inacceptabilă pentru VP, baronii pușcăriabili PSD ar fi demobilizat total, întrucât lupta nu ar mai fi avut pentru ei nici o miză, iar după alegeri l-ar fi franjurat & neantizat pe VP; a fost tema care l-a dus în corzi, KI a simțit asta & a insistat, exasperându-l);

- a venit și el cu „bibliografie” – minimală: o fotografie de grup cu un PSD anti-justiție, un cupon de pensie de 4 lei etc., dar nu mai puțin eficientă;

- deși a avut bizara & contraintuitiva idee de a refuza să-i adreseze lui VP întrebarea de final, a știut, în mesajul de închidere, să repete de trei ori într-un minut ceea ce poate fi acea supratemă a campaniei care să convingă indecișii – acea idee simplă & greu de contracarat după care KI e schimbarea, iar VP continuitatea unui mod de a face politică în România. În toate campaniile, pentru a-i scoate la vot pe indeciși, e esențial să-i convingi că tu ești schimbarea, iar contracandidatul tău reprezintă sistemul, statu quo-ul, continuarea acelei stări de lucruri care pe ei îi dezgustă & îi face să stea deoparte.

Păstrându-și zâmbetul ironic de ieri & relaxarea descumpănitoare, KI a fost totuși de câteva ori într-o ofensivă care l-a destabilizat surprinzător de ușor pe VP. Șarjele acestea, puține dar eficace, au avut un dublu efect:

i) Au devoalat fragilitatea candidatului PSD – care, dincolo de butaforia & regia mai bună (a avut, de la bun început, un staff de campanie mai versat & rodat, e evident), nu are conținut & nu poate dezamorsa credibil atacurile pe tema corupției (sau pe aceea a plagiatului – aici, KI trebuia totuși să spună că acea „decizie definitivă și irevocabilă” privește doar neînceperea urmăririi penale pentru plagiat; în ce privește plagiatul în sine, decizia Universității București e clară: e o evidență că VP a copiat 85 de pagini din teză);

ii) Au dat electoratului o încredere nesperată în candidatul ACL. Aș zice că, după această rundă, KI e în aceeași situație în care se afla Crin Antonescu după dezbaterea de la Cluj. Înainte de ea, era un candidat care promitea; după ea, era un candidat cert, cu stofă de lider, capabil să dea încredere (ba chiar entuziasm) electoratului.

Dacă runda trecută a fost echilibrată, aceasta a fost evident dominată de candidatul ACL. Cu siguranță că VP & echipa de jurnaliști A3 lucrează intens la scenariul dezbaterii finale din această seară; evoluția surprinzătoare a lui KI a pus presiune pe ei.

Cu toate acestea, aș zice că e important pentru KI să se prezinte; de pierdut voturi oricum nu poate pierde. Dacă e sabotat, forfecat, lucrat mizerabil etc., cred că va fi un efect de victimizare pe care-l va capitaliza tot el; iar dacă va domina obrăznicia celor de acolo, va fi efectul psihologic pe care l-a avut celebra descindere a lui MRU la Gâdea în emisiune. Nu văd de ce KI n-ar reuși unde MRU a reușit.

Și, chiar dacă nu va mai putea repeta performanța de la B1, decența relaxată de la Realitatea ar fi suficientă, cred, pentru a contrapuncta eventuala insolență a moderatorilor.

Pentru că de cea a lui VP sunt, firește, sigur.

P.S. Alte analize ale rundei a doua a dezbaterii:

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/a-doua-dezbatere-iohannis-relaxat-ponta-apoplectic-liberalism-%C8%99i-peronism/

Rar l-am vazut pe plagiator mai enervat. L-a scos din minți zâmbetul lui Klaus Iohannis. Dar cred că lucrul care l-a exasperat a fost salva cu care a inceput dezbaterea, momentul in care profesorul de liceu Klaus Iohannis i-a atras atenția micului Ceaușescu, cum inspirat l-a numit Monica Macovei, că este un șnapan, un hoț, un potlogar, că a copiat. Din acea clipa, șarlatanul Ponta si-a pierdut controlul de sine. A scos pe gură tot felul de minuni, intre care aceasta: “Nu poți ridica nimic durabil fără mâna stângă si mâna dreaptă”.

Deci infierbântatul stângist, lider al partidului păstorit incă de președintele de onoare bolșevic numit Ion Iliescu, admiratorul lui Mao si al lui Che Guevara, isi abjură crezul socialist, propunând un amalgam ideologic sui generis propriu populismului de tip peronist. Intr-adevăr, colonelul Juan Domingo Peron a fost cel care a spus: “Am două mâini, una stângă si una dreaptă, o folosesc pe fiecare atunci cand este nevoie”.

La polul opus nervozității lui Ponta (chestiunea plagiatului il va teroriza și il va vulnerabiliza toată viața), Klaus Iohannis a fost calm, ponderat, echilibrat. A răspuns intrebărilor fără urmă de patimă. A apărat cu demnitate valorile liberale, statul de drept, transparența instituțională. Când a fost nevoie, l-a numit pe Ponta mincinos. L-a sfidat pe tema asumării unei respingeri categorice a legii amnistiei si grațierii. I-a citit o listă a marilor penali pesediști. Ponta nu s-a mai putut stăpani si i-a spus că el, Ponta, nu-l consideră pe Iohannis liderul “adevăratului” PNL. Că acest lider ar fi trepădușul său personal, presupusul viitor premier Trădiceanu.

Deci Ponta visează la un absolutism uselist in care el, supremul, să decidă cine este și cine nu este lider al altui partid. Vrea să satelizeze, să paraziteze și să canibalizeze opozitia, asemeni comunistilor. Il foloșeste pe Tăriceanu asa cum comuniștii lui Dej si ai Anei Pauker l-au folosit pe Gheorghe Tatarescu. Manechinul devenit marionetă.

Concluzie: dezbaterea a fost câștigată de profesor. Elevul șmecher, pezevenghi si mitoman, și-a dat, incă odată și irevocabil, arama pe față.

PS Mitomanul a tinut-o ca Ivan cu fluierul bătand monedă că plagiatul său ar fi fost cumva definitiv negat de o decizie a Inaltei Curți. Radu Vancu are dreptate să precizeze că acea „decizie definitivă și irevocabilă” privește doar neînceperea urmăririi penale pentru plagiat; în ce privește plagiatul în sine, decizia Universității București e clară: e o evidență că VP a copiat 85 de pagini din teză”. Nu este nici pe departe o chestiune secundară. Pentru Ponta, plagiatul este călcâiul lui Ahile. Victatorului in statu nascendi trebuie să i se spună direct, mereu si mereu, că este un plagiator ordinar. Am adaptat la prenumele lui Ponta termenul folosit in Ungaria despre Orban: viktator.

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/libidoul-ticalosiei-un-gand-despre-profesor-elev-si-dezbaterea-ponta-iohannis/

Cine a câştigat cea de-a doua confruntare? (CTP)

http://www.gandul.info/politica/dezbatere-ponta-iohannis-b1-tv-cine-a-castigat-cea-de-a-doua-confruntare-comentariul-lui-cristian-tudor-popescu-13539457

DEZBATERE PONTA - IOHANNIS, B1 TV. Klaus Iohannis şi Victor Ponta au participat, miercuri seara, la cea de-a doua confruntare televizată, la B1TV. Dezbaterea a început la ora 20:00, şi a fost comentată în timp real de Cristian Tudor Popescu şi Claudiu Pândaru. Gândul şi Factual.ro, un site de verificare a gradului de adevăr din declaraţiile publice, au analizat afirmaţiile celor doi candidaţi pentru a stabili veridicitatea lor.

DEZBATERE PONTA - IOHANNIS, B1 TV. Victor Ponta şi Klaus Iohannis s-au întâlnit miercuri seară în a doua dezbatere televizată, la B1TV, cu moderatoarea Mădălina Puşcalău. Claudiu Pândaru şi Cristian Tudor Popescu au dezbătut, într-o ediţie specială Gândul Live, confruntarea celor doi candidaţi la preşedinţie.

„Este un moment de remiză între cei doi”, consideră Cristian Tudor Popescu, după prima dezbatere între cei doi candidaţi. „A venit în contradicţie dl Iohannis cu propria lui imagine, pe care a dorit să o livreze publicului. Cum adică vii tu sasul chibzuit, pe nepusă masă - azi am aflat că staff-ul lui a aflat în ultimul moment, că nu s-a sfătuit cu nimeni. Nu ştiu cum vine asta. Eu nu cred că îţi poţi permite să iei decizii personale, pe picior”, mai spune Cristian Tudor Popescu.

„Domnul Ponta nu a adus nimic nou, tupeist, şmecher, cacealmist. Nu m-a surprins”, a mai spus CTP.

La a doua dezbatere, de miercuri seară, cei doi candidaţi au primit dinainte temele de discuţie, astfel că s-au putut pregăti. Iohannis şi Ponta au răspuns pe rând la întrebările moderatoarei, despre cum e văzut contracandidatul, Constituţia şi Parlamentul, precum şi sistemul de justiţie. La final, cei doi au putut să îşi adreseze reciproc o întrebare. Klaus Iohannis a renunţat la acest drept, lăsându-l doar pe Victor Ponta să îi adreseze o întrebare. Apoi au urmat pledoariile de final ale celor doi candidaţi.

CITIŢI MAI JOS PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE CELOR DOI CANDIDAŢI LA B1TV

Dezbaterea a început, moderatoarea a precizat că ambii candidaţi au primit înainte temele principale.

Prima întrebare pentru Victor Ponta: Cine este candidatul Victor Ponta şi de ce crede că trebuie să fie preşedintele României?

Cred că sunt pregătit şi pot să fiu acel preşedinte de care România are nevoie din trei motive. Echipa mea este cea a USL. Avem nevoie de stabilitate şi de unitate. A fost un regim care se sfârşeşte duminică, care se bazează pe învrăjbirea românilor între români. Cred că în următorii cinci ani, atunci când România va aniversa 100 de ani de la marea Unire pot să duc România la acea idee pe care au avut-o înaintaşii noştri.

Aceeaşi întrebare pentru Klaus Iohannis: Sunt Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu, preşedintele PNL, candidatul ACL, sunt candidatul care crede că votul nu e o lozincă ci un drept şi al celor din diaspora. Domnule prim ministru, vi le las (un teanc de scrisori şi emailuri) şi poate puneţi pe cineva să explice oamenilor de ce au fost umiliţi la vot.

Victor Ponta: Domnul Iohannis a fost total nepregătit şi a spus nişte lucruri neadevărate. Unul dintre ele este că PSD a respins amendamentul la Constituţie privind votul prin corespondenţă.

Iohannis: Eu cred că nu este bine pt Rmânia să fie preşedintele României dl Victor Ponta. E periculos pentru România să dea puterea unui singur partid, care are foarte mulţi membri marcanţi cu probleme cu justiţia. Este foarte periculos pentru România să regresăm şi să punem în pericol democraţia. În calitatea mea de profesor, cred că este totuşi o foarte mare problemă dacă un elev copiază. Dacă cineva îşi scrie lucrarea de doctorat şi copiază este o problemă infinit mai mare şi se cheamă plagiat. Oriunde în lume cineva care este prins că a plagiat, este obligat să părăsească clasa politică. La noi, unul dintre aceştia doreşte să fie preşedintele României.

Victor Ponta: Eu vreau să vorbesc despre români, nu atacuri la persoană. Eu m-am dus la ÎCCJ care mi-a dat o sentinţă definitivă. Dvs aţi fugit de ÎCCJ. Cred că vrea să dea toată putea tuturor celor care au avut puterea în 2010, eu îl vreau pe Călin Popescu Tăriceanu, este un adevărat liberal, este omul care v-a dat 50 de milioane de euro pentru Sibiu ca să faceţi acele lucrări.

Klaus Iohannis: Cunoaşteţi pe o persoană Gabriel Oprea? Este vicepreşedinte la dvs, ştiţi cum a votat în materia de pensii şi salarii? Împreună cu unpr a votat pentru acele reduceri. Deci dacă e vorba că eu am oameni care au umblat la salarii şi la pensii, la fel aveţi şi dvs.

Victor Ponta: Am o mare rugăminte din partea sutelor de mii de profesori care au avut ghinionul să nu aibă averea dvs. Nu mai vorbiţi de profesori.

Iohannis: Fără să plagiez şi fără să copiez am ajuns acolo, sunt foarte mândru că sunt profesor de fizică.

Victor Ponta: Dacă vreţi să fiţi preşedinte trebuie să respectaţi deciziile justiţiei, de ce aţi candidat fără să luaţi o decizie de la Înalta Curte? Eu m-am dus şi am luat o decizie de la Înalta Curte.

Ponta despre Iohannis: E un politician abil, mult mai abil decât credeam. Modul în care l-a dat jos pe Crin Antonescu, domnia sa spune şi oamenii din sibiu spun că a fost un primar bun.

Iohannis despre Ponta: Contracandidatul are calităţi de a vorbi despre orice oricât indiferent dacă ştie sau nu despre ce e vorba. E foarte bine pentru un politician ambiţios să fie tânăr, doar că degeaba este dl Ponta un politician tânăr, a dezamăgit, este exponentul unui sistem foarte vechi.Este împins în faţă de baronii din partid. Este o marionetă.

Cum arată România lui Iohannis?:

Iohannis: România lucrului bine făcut este o Românie normală, pentru oameni normali. Proiectele se gândesc mai întâi, se pun în practică şi se termină cu bine. Orice om este respectat şi i se respectă absolut toate drepturile. Lucrurile se fac în aşa fel încât fiecare să fie mulţumit de partea care îi revine. Suntem oameni liniştiţi şi reconstruim România. O ţară a prosperităţii, a locurilor de muncă, cu un venit decent, nu este nimeni obligat să stea cu mâna întinsă la stat. România seamănă destul de mult cu Sibiul lui Iohannis, un oraş cunoscut ca etalon pt România, condus de subsemnatul. O Românie în care investitorii vin cu mare plăcere.

Cum arată România lui Ponta?

Ponta: Eu vă dau cifre, nu vorbesc în lozinci. Este un proces de reconstrucţie după dezastrul lăsat de Băsescu, Boc, Anastase, Falcă şi toţi ceilalţi. În 2009, deficitul bugetar al României era 8,6% din PIB, peste 10 miliarde euro cheltuiţi în plus. Acum România are excedent bugetar. Dl Iohannis a zis că sunt fraier că nu am cheltuit banii. Acum suntem doi fraieri în Europa: doamna cancelar Merkel şi România, care au excedent bugetar.

Randamentul titlurilor de stat era 10% acum e 2,7%. Rată de absorbţie a fondurilor europene peste 7%. Rata dobânzii de referinţă la care se împrumută firmele e acum 2,75%. Randamentul titlurilor de stat e acum 2,97%. Rata de absorbţie este acum 44%. Este o Românie în care rămânerea la putere a lui Băsescu, Boc, sprijiniţi de oameni care au trecut la Iohannis...

Iohannis: Dl Ponta ştie să vorbească doar când vorbeşte de pe cartonaşe, doar cifre, cifre. Oamenii aşteaptă soluţii, nu statistici. Putem să le citim oirunde dorim. Vă întreb, dragi români, vă merge mai bine de când este Ponta prim ministru?

Ponta: Cred că românii au răspuns pe 2 noiembrie, când 4 milioane m-au votat. Cei care v-au votat pe dvs au zis aseară că sunteţi un candidat extraordinar de slab, dar îl votăm ca să nu iasă Ponta preşedinte.

Cum ar arăta România dacă ar fi ales contracandidatul dvs?

Ponta: Faceţi un exerciţiu. Boc, Blaga, MRU, Videanu, Falcă, Flutur, îl scoateţi pe Băsescu din poză şi îl puneţi pe dl Iohannis. Ar arăta ca în 2010-2011. Cu aceleaşi ingrediente nu ai cum să obţii un rezultat diferit.

Iohannis: Dl Ponta e prim ministru şi vreau să comentez prestaţia sa. A reuşit contraperformanţa să ia o Românie ieşită din criză şi să o bage în recesiune tehnică, a reuşit să distrugă locuri de muncă, a ştiut să ajungem în situaţia în care Comisia Europeană ne avertizează că vom ajunge în 2015 să avem o foarte mare problemă, un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Ajungem în 2015 şi trebuie să plătim toate pomenile electorale promise de Ponta, în condiţiile în care premierul Victor Ponta nu a fost în stare să vină în Parlament cu bugetul pentru 2015. În cazul în care contracandidatul meu va fi ales preşedinte, a doua zi în Parlament va fi aprobată legea amnistiei şi graţierii, iar dl preşedinte Ponta o va promulga.

Ponta: Lozincile dlui Iohannis nu ne ajută cu nimic. Comunicatul CE spune că România are în trimestrul 3 creştere economică de 1,6%. Vineri, INS anunţă că în trimestrul 3 avem creştere economică peste 1% şi că în primul trimestru s-a recalculat şi nu am fost niciodata în recesiune. România va avea anul acesta între 2% si 2,5%. Dl Iohannis numeşte pomeni electorale creşterea pensiilor şi alocaţiilor pt copii.

Iohannis: Aşteaptă România lui Victor Ponta cu legea amnistiei şi graţierii Năstase, Dragnea, Voicu, Andronescu, Şerban Mihăilescu, Mitrea, Dan Nica, Dan Şova, Ioan Adam, Victor Mocanu, Adrian Duicu, Bunea Stancu, Nicuşor Constantinescu. 38 sunt, vă las lista...

Ponta: Eu îi cunosc, dvs nu îi cunoaşteţi, aia e lista doamnei Macovei. Dvs aveţi o cerere a DNA de arestare a lui Mircea Roşca, puteţi să îi cereţi în seara asta să îşi dea demisia din Parlament, aşa cum a făcut-o Viorel Hrebenciuc? Domnului Chiuariu i-aţi cerut să îşi dea demisia şi nu v-a ascultat.

Iohannis: Hai să facem o treabă între bărbaţi. Mâine să convocăm Parlamentul, picăm legea amnistiei şi graţierii şi dăm drumul la toate arestările. Sunteţi de acord? Eu mă angajez. ACL vor veni toţi. Votăm împreună?

JUSTIŢIE: Sunteţi de acord cu legea amnistiei şi graţierii, ce mesaj daţi parlamentarilor dvs?

Iohannis: Eu sunt total împotrivă, nu cred că România are nevoie de aşa ceva. De prima oară când a venit PSD pe şest cu legea am oprit în ultimul moment acest act normativ, de care PSD are foarte multă nevoie şi toată gaşca care l-a împins pe Victor Ponta în faţă. Voi refuza promulgarea acestui act normativ şi nu vom avea legea amnistiei.

Ponta: Aţi zis că aţi votat împotrivă. Legea nu s-a votat. Doi: conform Constituţiei, preşedintele României are dreptul să refuze la promulgare o singură dată. Trei: ministrul Justiţiei a dat aviz negativ acestei legi şi va fi respinsă. Parlamentul poate să respingă, nu preşedintele României.

Iohannis: Domnul preşedinte al PSD, reiau invitaţia. Haideţi să convocăm Parlamentul, să punem această lege pe tapet.

Ponta: Nu puteţi dvs că nu sunteţi parlamentar.

Iohannis: Haideţi mâine să facem procedura, haideţi să picăm această lege.

Ponta: La ultima moţiune, un senator PNL a venit la tribună şi aspus că pesediştii vor legea. Vreţi să vă zic cine vorbea? Dl senator Sorin Roşca Stănescu. Ştiţi unde este? Nu mai fiţi demagog. Eu vreau pt toată lumea justiţie. Lăsaţi demagogia lui Băsescu, că după 10 ani vrem o justiţie egală pentru toată lumea.

Sunteţi de acord ca un ministru să aibă mai multe drepturi în faţa legii ca un simplu cetăţean?

Ponta: E decizia CCR pe care USL a reglementat-o foarte clar, ca şi parlamentarii miniştri şi cei obişnuiţi să aibă acelaşi regim. Dl Iohannis făcea o confuzie ieri, e vorba doar de imunitate la arestare. La preşedinte se dau avizele pt miniştri care nu sunt parlamentari. Voi da aceste avize.

Iohannis: Întreaga problemă trebuie foarte mult simplificată. Cea mai bună soluţie ar fi să lăsăm imunitatea pt parlamentari şi miniştri doar acolo unde e vorba de votul şi opinia politică, în nicio altă circumstanţă. E nevoie de modificarea legislaţiei. Pt miniştri e nevoie de o simplificare semnificativă a legislaţiei.

Eu vorbesc cu dl Roşca, dvs vorbiţi cu dna Andronescu?

Ponta: O precizare. I-am spus de dl Vosganian, vorbeam de ipocrizie, de Victor Paul Dobre, Akos Mora, colegii dvs. Dacă vrem să scăpăm de epoca Băsescu trebuie să nu spunem ai noştri sunt buni, ai voştri nu. Luăm săptămâna viitoare legea imunităţii din Germania şi o transpunem în legislaţia românească exaxct aşa? Eu garantez că PSD votează.

Iohannis: Ce s-o lăsăm pe săptămâna viitoare? Hai să dăm un semnal, să terminăm cu amnistia şi graţierea. Vineri se poate vota, să dăm un semn înainte de alegeri.

Ponta: Să vorbim despre oameni, despre corupţii dvs. Îl convocăm marţi, când mergeţi dvs la ÎCCJ să vă rezolvaţi dosarul.

Iohannis: Eu mă bazez pe ICCJ.

Ce comportament veţi avea faţă de justiţie şi cum garantaţi independenţa ei?

Iohannis: Un pic trebuie să ne uităm în urmă şi să vorbim de fapte. Eu cred că în acest domeniu nu ne băgăm unde nu ne fierbe oala. Nu avem, ce căuta noi politicieni în actul de justiţie, este cea mai bună garanţie să nu ne băgăm. Să nu încercăm să rezolvăm probleme peste justiţie. Dacă vorbim de acţiuni care ne definesc ca politiceni, este o frumoasă imagine de grup formată în ianuarie 2011 în jurul lui Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş. (îi arată lui Ponta o fotografie de grup) Sunt mulţi pesedişti bine cunoscuţi, cu dl Ponta, Năstase, Severin, Hrebenciuc, Vanghelie, care atunci au afirmat că e o persecuţie politică, că nu e bine ca acest domn să fie deranjat. Asta e o forţare a justiţiei, nu independenţă a justiţiei.

Ponta: O să vă dau eu o altă poză la schimb. Vă citesc art. 133 din Constituţie - CSM e garantul independenţei justiţiei, nu vă mai băgaţi nasul. O să mă comport ca atunci când eram ministru al Justiţiei, când am propus-o pe dna Kovesi la DNA, pe dnul Niţu la Parchetul General. Am asigurat justiţiei stabilitate legislativă şi finanţarea infrastructurii. Mai sunt nişte fotografii din aceeaşi zi. Era şi Crin Antonescu, şi şeful PNL Argeş acolo, în faţa unui abuz comis de un senator PDL care acum vă e coleg. Noi am cerut independenţa justiţiei.

Eu îl consider preşedintele PNL pe dl Antonescu şi fondator pe Călin Popescu Tăriceanu, dvs vorbiţi în numele PDL.

Iohannis: Dle Ponta, dvs recunoaşteţi o decizie a unei instanţe?

Ponta: Dvs recunoaşteţi decizia instanţei faţă de plagiat?

Iohannis: Există o decizie că eu sunt preşedintele PNL, care după fuziune spune că noul PNL e partidul înregistrat. Informaţia dvs este o minciună publică.

Care va fi atitudinea ca viitor preşedinte, în raport cu politicienii cu probleme penale?

Ponta: EU în problema plagiatului m-am dus la ÎCCJ , a obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Eu în locul lui Klaus Iohannis nu aş fi candidat, pentru că un preşedinte cu probleme în justiţie a mai avut România, pe Traian Băsescu cu dosarul Flota.

Iohannis: În prima zi după ce am fost ales preşedinte al PNL am mers în grupurile parlamentare, am avut o discuţie aplicată cu colegii parlamentari şi am decis împreună să dăm un semn clar că PNL doreşte o schimbare. Am hotărât că în toate situaţiile când se va cere încuviinţare pt arestare, percheziţie, să fie votată pentru. De atunci încoace, ACL şi PNL de fiecare dată au votat pentru. Doar că au fost puţine ocazii, pt că PSD nu venea sau se volatiliza.

Ponta: Aveţi 3 cazuri de condamnaţi. Preşedintele CJ Botoşani Ţurcanu, Tudor Chiuariu senator PNL, dl senator Akos Mora, definitiv. Nu vreţi să şi faceţi, nu doar să spuneţi? Puteţi să faceţi ceva cu cei trei?

Iohannis: Eu am cerut acestor colegi să demisioneze. Imediat ce convocăm Parlamentul rezolvăm şi cu aceştia.

Ponta: Cred că nu aţi înţeles. Nu au nicio legătură cu Parlamentul, sunt colegii dvs.

Iohannis: Sunt 38 la dvs, 3 la mine...

Care va fi atitudinea faţă de ANI şi DNA, vizaţi modificări legislative?

Iohannis: DNA face o treabă excepţională, chiar în ultimele 2 săptămâni am văzut o activitate intensă, am văzut dosarul Microsoft, sunt foarte curios unde se ajunge. Eu sper la o curăţire a clasei politice, ar fi un rezultat extraordinar de bun. Eu voi merge pe linia de a face ce poate un preşedinte să continue aceste lucruri: să lase DNA să îşi facă treaba. În ce priveşte ANI, cred că e o instituţie foarte onorabilă care trebuie întărită şi păstrată. Dar trebuie să vedem că sunt acte normative care se referă la incompatibilităţi, care nu sunt întotdeauna compatibile, nu sunt întotdeauna în acord cu legislaţia europeană. Eu voi propune partidelor să facă o legislaţie unitară şi atunci ANI să poată lucra.

Ponta: Pentru mine e mai uşor, eu nu am avut probleme cu ANI, nici cu DNA. În doi ani le-am asigurat independenţa. Singurul caz în care activitatea ANI e blocată e cazul senatorului PNL Akos Mora, condamnat irevocabil, pe care PNL şi PDL îl ţin în continuare senator. Pe mine mă interesează în egală măsură cu DNA şi ANI viaţa de zi cu zi a celor care au aproape 4 milioane de procese civile şi penale, cei ucişi, tâlhăriţi, cei cu retrocedările, doar unii primesc, care sunt apropiaţi primăriei. Am făcut acest sistem de justiţie să funcţioneze mai repede, să aibă acces toţi românii. Voi cere ca din interiorul justiţiei, CSM, ÎCCJ să pregătească acele modificări legislative ca justiţia să fie eficientă.

Iohannis: Mi se pare interesantă abordarea lui Victor Ponta, dar mi se pare revoltător că dacă acum câţiva ani politicienii corupţi se ocupau de retrocedări ilegale, iată că avem un dosar în care Viorel Hrebenciuc este arestat, iar un apropiat al dlui Ponta, şef al senatorilor PSD, dl Sârbu, aceşti domni au pregătit retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare.

Ponta: Aşteptam să spuneţi lucrul ăsta. La primăria Sibiu cereri de retrocedări 1976, nesoluţionate 401, redirecţionate 214 (mai multe statistici de la Sibiu). Domnule primar, că nu cred că o să fiţi preşedinte, aţi rezolvat 164 doar pentru voi, Forumul Germanilor. (înşiră mai multe clădiri retrocedate).

Iohannis: Aţi minţit grosolan, este un atac la imaginea mea. Aceste retrocedări, au fost făcute pt că acele entităţi au dreptul să le primească, sunt perfect legale. Instituţia care le-a făcut e în subordinea dvs, sunteţi prim ministru, nu primarul le face. Nu cunoaşteţi legea.

Relaţia preşedinte-premier. Care ar fi relaţia între preşedintele Ponta şi premierul Iohannis?

Ponta: Să nu dăm puterea unui singur partid, a tot fost vorba. Eu voi propune USL ce au votat oamenii în 2012, voi lucra cu primul ministru Tăriceanu. Dar orice premier va fi... Băsescu a spus că voi fi un preşedinte rău. Eu voi fi un preşedinte bun pentru toată lumea (Iohannis râde) .Dacă vă face să râdeţi că vrea cineva să fie un preşedinte bun... Veţi fi ca Băsescu preşedinte, vă veţi certa cu Guvernul. Duminică românii vor alege un preşedinte, Victor Ponta, care va lucra cu un premier Tăriceanu şi nu îi va aduce înapoi la guvernare pe Blaga, Anastase....

Care ar fi relaţia între preşedintele Iohannis şi premierul Ponta?

Iohannis: Eu nu cred că voi ajunge în această situaţie. Pe 16 noiembrie cariera politică a lui Victor Ponta se termină, propriul partid îl va trimite acasă. Dacă nu se întâmplă aşa, vom avea o colaborare instituţională corectă, fără să semnăm vreun pact de coabitare.

Ponta: Am crezut că până azi v-aţi pregătit. Se numeşte acord de colaborare instituţională, l-am trimis (enumeră instituţii europene). Cred că ar trebui să înţelegeţi că aveţi nişte obligaţii faţă de români şi faţă de partenerii noştri şi să nu trataţi acest lucru într-un mod lozincard. Când a fost publicat acest acord nu ne-aţi criticat absolut deloc, ne criticaţi acum.

Iohannis: Vă reamintesc că am dezavuat acest pact încă din momentul în care el a fost semnat şi sunt înregistrări peste tot. Dacă tot fluturaţi acel acord, să ne explicaţi de ce aţi încheiat acest acord? (moderatoarea îi spune că va fi nevoit să îi cedeze lui Ponta din timpul său, iniţial refuză, Ponta cere fair play) Aveţi 20 de secunde de la mine...

Ponta: L-am încheiat ca să nu ajungem din nou la suspendare ca în 2012, când dvs nu aveţi curaj să spuneţi dacă a fost lovitură de stat sau nu...

Viziunea despre sistemul constituţional. Parlament unicameral sau bicameral şi cât de mare?

Iohannis: Actualul Parlament e prea mare, avem 600 şi ceva de parlamentari. Nu se bucură nici de încrederea, nici de respectul cetăţenilor. România are nevoie de un Parlament mai mic, e bine să fie bicameral. Dar acest lucru nu e stabilit de preşedinte, va fi discutat de partide împreună cu mine, preşedintele României. Trebuie să redăm Parlamentului locul lui natural între instituţiile statului - mai mic, mai performant, mai credibil, ales în aşa fel încât lumea să înţeleagă cum a ajuns acolo. Acum avem sistem uninominal, în realitate proporţional, avem politiceni care au ajuns de pe locul 3 în Parlament.

Ponta: Am depus cu Crin Antonescu proiectul de Parlament cu 300 de deputaţi. Colegii lui Iohannis au votat împreună, după care au atacat la Curte cu Traian Băsescu. Suntem mulţi pt că toţi cei de la USL am ieşit de pe locul întâi, apoi cei de la PDL, Blaga, Ungureanu, au intrat de pe locul doi. Legea pe baza căreia s-a întâmplat această oroare e a dl Mihai Voicu, colegul lui Tăriceanu, Blaga, Antonescu.

Iohannis: Haideţi să convocăm Parlamentul mâine şi rezolvăm şi această chestiune. Începem o colaborare consenusală, vrem acelaşi lucru, un parlament mai suplu, hai să trecem la treabă.

Ponta: Mâine la 9 dacă îşi dă demisia Roşca, apoi le cereţi lui Vosganian, Chiuariu, VP Dobre să demisioneze de asemenea... Dar să spuneţi că mâine putem vota o lege de alegere a Parlamentului denotă foarte multă superficialitate.

Iohannis: Eu v-am oferit consens, să lucrăm împreună pe o nouă lege.

Nu a mai rămas timp pentru politică externă, Victor Ponta protestează, spunând că este un domeniu specific preşedintelui României.

Întrebări adresate unul celuilalt (moderatoarea trage la sorţi ordinea).

Primul întreabă Iohannis: Văd ca dl Ponta e în mare formă azi şi neagă tot felul de lucruri, ce să cred că mi-ar raspunde? Cred că indiferent ce aş înteba, ar suci un răspuns care nu ar corespunde realităţii. Nu doresc să vă întreb nimic dle Ponta.

Ponta: Eu doresc! Sunt şi eu foarte prudent. Se referă la România anului 2019. Am învăţat şi la şcoală, în general intelectualii români apreciază foarte mult o declaraţie făcută de un om extraordinar, de un ardelean extraordinar, care spune aşa: Dacă pentru strămoşii noştri toate drumurile duceau la Roma, pentru noi, românii ardeleni, toate drumurile duc la Bucureşti. Acesta este Sionul neamului românesc. Sunteţi de acord cu această afirmaţie?

Iohannis: Sunt de acord cu această afirmaţie.

Ponta: Dar ştiţi de cine a fost făcută?

Iohannis: Aţi avut o întrebare, v-am răspuns.

Ponta: Acest lucru a fost spus de episcopul greco-catolic de atunci, Cardinalul Iuliu Hossu, care a citit, pe 1 decembrie, la Alba Iulia, Declaraţia de Unire. Dacă sunteţi de acord cu mine, sunt convins că România va avea în 2018 ce sărbători.

Iohannis: Domnule Ponta, nu numai că sunt de acord, sunt foarte de acord şi haideţi să renunţăm, că oricum am terminat campnia, să renunţăm la toate încercările de dezbinare a românilor. Haideţi să sărbătorim 2018, împreună cu toţii, pentru că avem 100 de ani de la cel mai frumos proiect, marea Unire.

Ponta: Haideţi să nu stricăm acest proiect şi să ne gândim la fraţii noştri, de peste tot unde sunt ei.

Mesajele finale ale celor doi candidaţi

Ponta: Acum vorbesc cu milioanele de români cu care m-am întâlnit şi la Dorohoi şi la Reşiţa şi la Torino şi la Madrid şi la Chişinău şi în Cernăuţi şi în toate oraşele şi comunele din această ţară. Cei care m-au votat cu 95%. Să le spun că după 10 ani de guvernare Boc, Blaga, MRU, România are o şansă extraordinară să meargă într-o direcţie bună, în primul şi în primul rând să reparăm nedreptăţile de atunci din 2010-2011. Am dat înapoi pensiile, salariile, am făcut dreptate oamenilor, dar avem în continuare de ţinut acest ritm.

Vreau să nu mai văd ura şi atacurile la familie, până la urmă la persoană. Ştiu ce am de făcut. Am 42 de ani, de la 18 ani lucrez şi învăţ pentru această ţară, cel mai mult şi cel mai mult îmi doresc un lucru pe care-l doresc tuturor celor care se uită acum la mine: mama mea şi bunica mea, care sunt pensionare aici, în România, să poată trăi cât o vrea Dumnezeu într-o ţară normală, copiii mei, care trăiesc acum în România, să trăiască şi peste 10 şi peste 20 de ani, să aibă o şansă ca toţi copiii din această ţară să-şi ducă viaţa mai departe în România.

Vă mulţumesc pentru încrederea pe care aţi avut-o să mă votaţi pe 2 noiembrie. Eu am mare încredere în România, sunt foarte mândru că sunt român, sunt absolut convins că putem fi o ţară mai bună şi că rănile făcute în aceşti 10 ani de oameni care au greşit şi care sigur vor răspunde pentru ceea ce au făcut putem noi cei de la USL, noi cei în care aţi avut încredere în 2012, să le închidem şi putem construi tot ceea ce s-a stricat în acei ani.

Voi fi un preşedinte bun şi pentru domnul Iohannis şi pentru cei care au votat cu orice alt candidat pentru că de asta are foarte mare nevoie România.

Iohannis: Apropo de pensii, am aici nişte taloane de pensii. Este o pensie de 4 lei.

Ponta: Ieri nu ştiaţi cât e pensia. Hai să vă explic, 350 de lei venitul minim garantat, pensia se compensează la 350 de lei. Asta spune legea. Preşedintele trebuie să ştie legea.

Iohannis: Dragii mei, din păcate, de data aceasta nu trebuie să alegem între două persoane, ci între două abordări. Eu propun schimbarea felului în care se face politica în România, dl Ponta propune continuarea. Propun o Românie a prosperităţii, a respectului, a locurilor de muncă. Dl Ponta propune creşteri de taxe şi impozite în 2015. Eu rămân cu oferta mea de a schimba felul în care se face politică, de respect faţă de lege, faţă de cetăţeni. Voi apăra dreptul la vot al oricărui român, indiferent dacă votează în Bucureşti, în Dorohoi sau în Londra. Se pare că guvernul dlui Ponta nu a reuşit să organizeze acest lucru. Dacă cineva nu şi-a facut bine treaba când a fost premier, cum putem crede că va fi un bun preşedinte?

Judecaţi bine dacă vreţi un preşedinte al vostru, eu voi fi preşedintele vostru, nu am în spate nicun fel de oameni care mă manevrează, sau doriţi un preşedinte care este omul baronilor PSD. Nu daţi toată puterea unui singur partid care este un partid de stânga neautentic, nereformat. Votaţi schimbarea în România şi voi fi un preşedinte foarte bun pentru voi.

Ponta: L-am văzut pe Traian Băsescu, incredibil! L-aţi studiat bine pe Traian Băsescu! Eu voi trăi în România fără Băsescu şi Iohannis.

Iohannis: Oare, domnule Ponta, i-a prostit domnul Băsescu pe români când v-a pus prim-ministru? Fiindcă pe mine m-a refuzat. Pe dumneavoastră v-a pus. Concluzia, dragi români, puteţi să o trageţi singuri.

Primul meci Iohannis-Ponta

Klaus Iohannis şi Victor Ponta s-au mai înfruntat, cu o seară înainte, în studiourile Realitatea TV. Preşedintele PNL a luat, marţi, pe toată lumea prin surprindere, anunţând pe Facebook, cu doar o oră înaintea începerii emisiei, că va lua parte la confruntare. Înainte de a face anunţul oficial, Klaus Iohannis a fost sfătuit de o parte dintre apropiaţii săi liberali să nu meargă la dezbaterea de la Realitatea TV, în condiţiile în care formatul nu era unul negociat în prezenţa staff-urilor ambelor alianţe care au candidaţi în turul al doilea.

Printre temele abordate de Iohannis şi Ponta s-au aflat problemele apărute la votul din diaspora, nivelul taxelor şi impozitelor, pensiile, Roşia Montană, dar şi politica externă şi poziţia faţă de Republica Moldova.

În afară de întrebările lui Rareş Bogdan, cei doi candidaţi rămaşi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale au primit întrebări şi de la patru jurnaliste Realitatea TV. Una dintre acestea, Lavinia Şandru, fost politician şi soţie a ministrului Bugetului, Darius Vâlcov, i-a reproşat lui Klaus Iohannis că vrea să fie preşedintele tuturor românilor, în condiţiile în care nu a vizitat până acum Chişinăul şi Cernăuţiul. În schimb, Şandru l-a rugat pe Victor Ponta să adreseze un mesaj românilor din Moldova. Pentru această intervenţie, Lavinia Şandru a fost criticată chiar de către moderatorul dezbaterii, Rareş Bogdan, care a scris pe Facebook că Lavinia Şandru a pus „o întrebare de rahat”.

Prima dezbatere Ponta-Iohannis a înregistrat un incident nemaintâlnit până acum în istoria televiziunilor din România. La final, Rareş Bogdan l-a invitat separat pe Victor Ponta să mai rămână în emisiune, în ciuda protestelor lui Iohannis. În cele din urmă, şi Ponta a părăsit studioul tv.

„O confruntare mai echilibrată. Iohannis, mai combativ. Ponta, defensiv“

http://adevarul.ro/news/politica/reactii-doua-dezbatere-confruntare-mai-echilibrata-iohannis-mai-combativ-ponta-defensiv-1_5463c5750d133766a8cd19f9/index.html

Candidaţii la preşedinţia României, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, s-au întâlnit, miercuri seară, în cea de-a doua confruntare electorală, găzduită de B1TV. După ce dezbaterea de la Realitatae TV l-ar fi scos câştigător pe Victor Ponta, seara de miercuri a egalat balanţa între cei doi prezidenţiabili, spun analiştii politici şi bloggerii adevarul.ro.„Victor Ponta a venit la B1TV cu un scop bine ţintit: să îl umilească şi să îl intimideze pe Klaus Iohannis. Tehnica folosită de Ponta a fost o comparaţie permanentă a acestuia cu Traian Băsescu şi o reamintire ritmică a eşecului lui Iohannis de la întâlnirea precedentă“, spune Dan Ionescu, consultant politic şi blogger adevarul.ro. Dan Ionescu afirmă că Iohannis a arătat că poate mai mult decât în dezbaterea precedentă, de marţi seara, de la Realitatea TV. „Comparativ cu ce a făcut până acum, dezbaterea din seara asta este de departe cea mai bună. Totuşi, cu o dezbatere nu se salvează o întreagă campanie. Greşeala fundamentală a lui Klaus Iohannis a fost că a refuzat să apară mai des în public. Victor Ponta poate fi foarte uşor înfrânt dacă îţi dai seama pe ce butoane să apeşi. Nu e nevoie să te iei cu el la trântă ci mai degrabă să îl atragi în dialoguri care îl irită“. Dacă dezbaterea de la Antena 3 nu va avea loc, vom rămâne pe post de punct cuminant cu întrebarea retorică a lui Klaus Iohannis despre care dintre ei doi e mai băsist: cel refuzat ca prim-ministru sau cel numit? Iohannis ar trebui să se prezinte şi la dezbaterea de la Antena 3, crede Dan Ionescu, având în vedere că întâlnirea de la B1TV nu a fost una decisivă. „Klaus Iohannis ar avea imperios nevoia să se prezinte şi la dezbaterea de la Antena 3 Eventuale greşeli ale lui Klaus Iohannis nu vor mai dezamăgi pe nimeni. În schimb agresivitatea şi eventualele gafe ale lui Victor Ponta pot să atragă nehotărâţi de partea lui Klaus Iohannis“. Analiştii de la SmartPolitics, Alex Macoveiciuc şi Costin Ciobanu, se întreabă dacă „este suficientă o seară bună pentru ca Iohannis să recupereze ecartul de 10% din primul tur?“, însă şi ei consideră că prezenţa lui Iohannis „în cuşca cu lei“ de la Antena 3 ar fi un semn de curaj pentru candidatul ACL, „dar şi o recunoaştere a avantajului electoral clar al lui Ponta“. Ce au reuşit Iohannis şi Ponta Iohannis a fost mai agresiv şi mai combativ, a fost cel care a luat iniţiativa, cred cei de la Smartpolitics. „Peste noapte, candidatul ACL a devenit mult mai bine pregătit şi a învăţat să livreze mesaje. L-a învins totuşi pe Iohannis din seara precedentă, nu pe Victor Ponta“. Pe de altă parte Victor Ponta nu a reuşit să-şi egaleze performanţa de la Realitatea TV. „Candidatul PSD a reuşit rar să dea mesaje clare, căutând mai mult eschiva prin explicaţii procedurale pe teme punctuale“, afirmă analiştii. Klaus Iohannis le-a oferit votanţilor ACL, dar mai important activului ACL, argumentele să continue lupta şi să aştepte un moment de tipul „acum ori niciodată“ pentru care nu mai e timp. Câştiguri şi pierderi Mihaela Apetrei, specialist în comunicare publică (public speaking), a găsit mai multe câştiguri, dar şi pierderi în dezbaterea de astăzi, care a fost, în opinia sa, una mult mai echilibrată. „Câştig, pentru că Iohannis a demonstrat că îşi doreşte cu adevărat să fie preşedinte, recuperând, de azi pe mâine, toate golurile exploatate din plin de Ponta cu o seară înainte. Pierdere, pentru că Ponta nu a reuşit, la rândul său, să repare propriile lipsuri: exagerările în cazul corupţiei aruncate doar în tabăra vecinului, dezinformarea în chestiunile economice (recesiunea tehnică este un fapt pe care premierul continuă să îl conteste, în ciuda realităţii), pititul pe după decizia instanţei în cazul plagiatului, toate acestea arată carenţe grave de caracter“, a afirmat Apetrei. Câştig, pentru că discursul candidatului ACL a fost mai legat, mai plin, mai ritmat. Pierdere, pentru că „a câştigat“ în agresivitate, ceea ce nu ştiu dacă îi va aduce noi susţinători, dar ar putea să-i rărească pe cei nehotărâţi. Nu a existat niciun învingător clar Dezbaterea de la B1TV a avut cu siguranţă un alt ecou asupra analiştilor politici. Jurnalistul Ovidiu Nahoi spune că „spre deosebire de seara de marţi, de data aceasta, surpriza confruntării prezidenţiale a fost însuşi Klaus Iohannis. Trezit din pumni după o primă rundă pierdută lamentabil, candidatul ACL a recuperat spectaculos şi a reuşit să şteargă în bună parte imaginea lăsată cu o seară în urmă“. Însă tot el afirmă că această confruntare nu a avut un câştigător clar, deşi Klaus Iohannis a avut o revenire spectaculoasă, comparativ cu prestaţia de la Realitatea TV. Nahoi a identificat două momente vizibil mai slabe pentru cei doi candidaţi, ambele referitoare la justiţie şi la statul de drept. Victor Ponta a abordat o atitudine defensivă când Iohannis i-a arătat fotografia unde apărea alături de fruntaşii PSD care-l apărau pe baronul Nicolescu. La rândul său, „candidatul ACL a avut probleme atunci când i s-a reamintit de procesul cu ANI şi nu a lăsat deloc impresia că ar avea vreo putere asupra unor colegi de partid condamnaţi deja prin decizii definitive şi irevocabile“, scrie Ovidiu Nahoi pe blogul său de pe adevarul.ro. Din păcate, dezbaterile de până acum nu au atins principalele domenii de iniţiativă ale preşedintelui – politica externă şi afacerile europene. Reacţii pe Facebook Pe reţeaua socială Facebook utilizatorii au comentat cea de-a doua dezbatere dintre Iohannis şi Ponta, candidaţi care aspiră la prima funcţie în stat. Părerile au fost împărţite. „Cred că Iohannis are şanse să-l bată pe Ponta. Va fi la limită şi va depinde de capacitatea dreptei şi a observatorilor societăţii civile de a împiedica frauda. Şi, fireşte, în primul rând de mobilizarea noastră”, a scris pe profilul său de Facebook Adrian Papahagi, membru fondator al Mişcării Populare şi susţinător al Monicăi Macovei în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Sebastian Lăzăroiu, s-a pronunţat, la rândul său, despre modul cum s-a desfăşurat dezbaterea de miercuri seară: „Ce a dovedit Ponta în seara asta? Nimic nou. A pus din nou tunul cu minciuni pe electorat. De data asta,spre deosebire de ieri, Iohannis a pus mai bine în evidenţa minciunile lui Ponta, faptul că e prizonier al corupţilor şi se teme şi să pronunţe «amnistie şi graţiere», dar să mai fie de acord şi cu convocarea Parlamentului. Iohannis i-a dat câteva lovituri subtile lui Ponta. Când a început să recite poezia cu „voi fi un preşedinte bun”, a râs cu poftă şi a reusit sa-l destabilizeze pe demagog. L-a facut sa se repeadă să raspunda la o întrebare pe care nici nu o auzise, aruncându-i dispreţuitor că renunţa ca sa nu mai auda o noua minciună.”, a scris Lăzăroiu pe pagina personală de Facebook. O altă părere a avut analistul politic Dan Sultănescu, blogger adevarul.ro: „Aşadar, glonţul de argint l-a dat şi azi tot Ponta. Azi, despre retrocedarile din Sibiu, la care dom' primar n-a avut nici o replică! Pe bune? A retrocedat tot? Şi cui, Bisericii Evanghelice si Forumului Democratic German. Come on?!”. Un scurt comentariu asupra dezbaterii de miercuri seară a fost postat pe Facebook, dar şi pe blogul personal, de jurnalistul Ion Cristoiu, blogger adevarul.ro: „În fine, negociat de cele două echipe, formatul confruntării de la B1Tv l-a avantajat pe Klaus Iohannis, care, spre deosebire de marţi seara, la Realitatea Tv, s-a putut desfăşura în voie. Totuşi, formatul rigid, adăugat spaimei moderatoarei că i-ar putea scăpa emisiunea din mînă, au făcut ca această confruntare să fie o excelentă dezbatere academică şi o dezastruoasă emisiune de televiziune.” Unii comentatori de pe pagina de Facebook a cotidianului „Adevărul” i-au luat apărarea lui Ponta şi în cazul plagiatului: „Oare sa fie singurul care plagiază? Cred că toţi cei care pregătesc lucrări de licenţă, teze de doctorat, plagiază, mai mult sau mai puţin. Dar, când e să nu-ţi placă un om, e normal să-l împroşti cu noroi. E la îndemâna oricui. E mai simplu, e mult mai uşor să priveşti în grădina altuia.” „E si normal să-l deranjeze plagiatul (n.r. - pe Iohannis)...din moment ce are aprox 80 de pagini plagiate”, răspunde un alt comentator. Au fost persoane care s-au pronunţat împotriva ambilor candidaţi, fiind făcut un apel la un proiect viabil care să aducă locuri de muncă. „Vrem locuri de munca ca traim in mizerie scadeti taxele. Ruşine”.