CONTRACTUL DE CONSULTANŢĂ STRATEGICĂ CE VIZEAZĂ LUPTA ANTICORUPŢIE DIN ROMÂNIA

EXCLUSIV. DIVIZIA DE SECURITATE NAŢIONALĂ A SUA/ UNITATEA DE ÎNREGISTRARE FARA, RĂSPUNS ÎN PREMIERĂ DESPRE CONTRACTUL DE CONSULTANŢĂ STRATEGICĂ CE VIZEAZĂ LUPTA ANTICORUPŢIE DIN ROMÂNIA: CLIENTUL STRĂIN ÎNREGISTRAT ESTE DIN ROMÂNIA, SCL SOCIAL(ROMÂNIA)

http://sorinamatei.ro/exclusiv-divizia-de-securitate-nationala-a-sua-unitatea-de-inregistrare-fara-raspuns-in-premiera-despre-contractul-de-consultanta-strategica-ce-vizeaza-lupta-anticoruptie-din-romania-clientul-stra/

14 august 2017

    • Şi contradicţii în poziţionările SCL România şi SCL Group/Londra pe tema contractului ce vizează lupta anticorupţie din România. Plus: „Am discutat că DNA ar avea nevoie probabil de o reconstrucţie de imagine dar nu m-am dus, nu am avut o prezentare, nu am cerut întâlniri, nu am avut nimic la modul oficial”

Divizia de Securitate Naţională a Statelor Unite ale Americii/Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini FARA susţine într-un răspuns oferit în premieră în 10 August 2017 şi în baza legii că firma de consultanţă angajată în Martie 2017 pe teritoriul SUA ca să ducă la îndeplinire contractul ce ţinteşte lupta anticorupţie din România are înregistrat şi declarat, în cadrul Unităţii FARA, clientul principal din România: SCL Social (România). Într-un al răspuns, obţinut în premieră, pe 19 Iulie 2017, de data aceasta din partea SCL Group din Londra, Nick Fievet, Global Head of Communication, arată că “din păcate”, SCL Group din Londra “nu este în măsură să comenteze despre această problemă” legată de contractul care vizează lupta anticorupţie din România.

Răspunsul Diviziei de Securitate Naţională a SUA/Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini FARA şi poziţionarea SCL Group din Londra contrazic într-o oarecare măsură declaraţiile echivoce ale şefului biroului SCL România, Petre Imre care a susţinut că deşi “tot ce este legat de SCL” în România este el, SCL România nu are treabă cu contractul comandat despre care ştie mai multe, dar pe care iniţial l-a negat, însă nu doreşte să dea detalii suplimentare despre acesta iar pentru mai multe informaţii trebuie întrebată compania mamă de la Londra, declaraţiile iniţiale contradictorii şi ambigue fiind redate in extenso mai jos.

Date coroborate cât şi prezentările SCL făcute potenţialilor clienţi arată că, pe teritoriul României, biroul SCL din Bucureşti acţiona, în general, în numele tuturor entităţilor şi agenţiilor SCL- fie că acestea erau Social, Commercial, Elections sau Cambridge Analytica. SCL Social este, chiar potrivit contractului înregistrat la Departamentul de Justiţie al SUA ce vizează România, compania grupului SCL „de cercetare şi comunicare care axează în primul rând pe alegeri şi campanii„. Prezentările oficiale din România arată că „SCL Social oferă strategii de cercetare privind comportamentul și campanii de comunicare în sectoarele social, cultural și ONG din întreaga lume„. „Suntem o agenție de cercetare și comunicare comportamentală, angajată să realizăm schimbări sociale durabile și măsurabile în întreaga lume„, arată SCL Social, parte a SCL Group.

La Departamentul de Justiţie al SUA, contractul de 60.000 de dolari ce include SCL (Strategic Communication Laboratories) şi vizează lupta anticorupţie din România este activ de aproape 5 luni. SCL Group, compania de data mining şi data analysis, influentă şi puternică la nivel global, susţine că este “lider mondial în comunicaţiile bazate pe date, cercetare comportamentală, comunicare strategică”, foloseşte tehnici de “psy ops/operaţiuni psihologice” şi a fost implicată în Brexit şi alegerea lui Donald Trump la Casa Albă. Din considerente ce ţin exclusiv de continuarea investigaţiei jurnalistice, deocamdată, răspunsul Diviziei de Securitate Naţională a SUA/ Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini FARA nu este prezentat în integralitatea lui.

    • Departamentul de Justiţie al SUA/ Divizia de Securitate Naţională/ Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini (FARA): clientul principal înregistrat pe 27 Martie 2017 este din România- SCL SOCIAL(ROMÂNIA)

Un răspuns obţinut în exclusivitate (foto stânga) în 10 August 2017, de la Departamentul de Justiţie al SUA/ Divizia de Securitate Naţională/ Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini (FARA)- Foreign Agents Registration Act, în baza Privacy Act şi Freedom of Information Act, arată că firma de consultanţă din Washington DC, Andreae & Associates, condusă de Charles N. Andreae III şi angajată în cadrul contractului ce vizează lupta anticorupţie din România, a declarat la FARA că are în cadrul acestui contract clientul înregistrat din România: SCL Social (România). FARA arată că din 2016 până în prezent, firma de consultanţă a lui Charles N. Andreae III a declarat şi înregistrat în baza legii americane doi clienţi străini principali: unul din Qatar şi altul din România-ultimul fiind implicat în contractul ce vizează lupta anticorupţie.

Primul client străin principal al Andreae & Associatesdeclarat la Departamentul de Justiţie al SUA, susţine Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini (FARA) din cadrul Diviziei de Securitate Naţională, este Ocean Advisory and Consulting din Qatar, declarat pe 17 August 2016. Societatea de investiţii din Doha/Qatar a angajat, pe 17 August 2016, contra unui onorariu de 50.000 de dolari pe lună, Andreae &Associates Inc din Washington DC, ca să ofere consultanţă în zona investiţiilor, relaţiilor bilaterale economice şi politice dar şi în aria relaţiilor guvernamentale. Astfel, în primele 6 luni ale desfăşurării contractului, Andreae & Associates a primit de la Ocean Advisory and Consulting din Qatar aproape 200.000 de dolari.

Al doilea client străin principal declarat de către Andreae &Associates la Departamentul de Justiţie al SUA, a fost pe 27 Martie 2017, susţine Unitatea de Înregistrare FARA din cadrul Diviziei de Securitate Naţională, şi este SCL Social, client înregistrat din România, cu contract declarat la FARA ce vizează lupta anticorupţie din România.

    • Contract comandat de clientul SCL Social din România, semnat cu datele agenţiei din Londra şi declarat oficial în SUA. Petre Imre, preşedinte SCL România: “Deci tot ce e legat de SCL sunt eu, da? (…) În general, toate contractele sunt semnate de el (n.m. Julian Wheatland, preşedintele SCL Group/Londra)”

În fapt, contractul semnat cu 10 zile mai devreme de înregistrare, pe 17 Martie 2017, document ce vizează lupta anticorupţie din România, are potrivit Unităţii de Înregistrare FARA din cadrul Diviziei de Securitate Naţională a SUA, client principal înregistrat din România, SCL Social (România), fiind comandat din România, dar conţine datele juridice şi adresa diviziei/ entităţilor de la Londra (foto stânga), fiind semnat de Julian Wheatland, preşedintele SCL Group, în numele Group COO, şi de către Charles Andreae III, în numele firmei de consultanţă contractate Andreae & Associates din Washington DC.

De altfel, Petre Imre, şeful SCL România a şi mărturisit atunci când a fost contactat pentru o reacţie că, în general, toate contractele SCL sunt semnate de Londra, de Julian Wheatland, preşedintele SCL Group, că între entităţile grupului nu sunt diferenţe decât de nume, însă când vine vorba despre activităţile SCL pe România el este responsabil.

Deci tot ce e legat de SCL sunt eu, da?(…). Am treabă cu ce se întâmplă în România (…) SCL şi Cambridge Analytica sunt acelaşi lucru. (…) Da, aşa este. În general, toate contractele sunt semnate de el (n.m. Julian Wheatland). Aşa că nu e vreo noutate…”, a spus acelaşi Petre Imre, preşedintele SCL România ca primă reacţie, când i s-a solicitat punctul de vedere.

Date coroborate inclusiv cu cele furnizate de Divizia de Securitate Naţională a SUA care indică clientul este din România arată că birourile SCL Worldwide deschise în toată lumea – 17 la număr – inclusiv cel din România- SCL România, au acţionat în general în numele entităţilor aparţinând SCL Group, fie că a fost vorba despre diviziile/agenţiile grupului – SCL Social, Defence, Elections, Commercial, altele sau subsidiarele din SUA, Cambridge Analytica. Acest lucru este întărit şi de prezentările SCL România făcute pe teritoriul României potenţialilor clienţi (foto dreapta), biroul SCL din Bucureşti acţionând şi făcând aceste prezentări, în general, în numele tuturor entităţilor/diviziilor/ agenţiilor SCL- SCL Social, Commercial, Elections şi Cambridge Analytica. (foto stânga jos)

“Sunt preşedinte SCL România demult, dinainte să fie atât de popular. Sunt de când am plecat de la Adevărul din 2015, 2014-2015. Nu, după alegerile prezidenţiale, din 2015”, a spus Petre Imre. În altă declaraţie publică făcută pentru Hotnews.ro, după publicarea primei părţi a investigaţiei jurnalistice (dublu click), Petre Imre a reiterat că în calitate de şef al SCL pe România ştie ce se întâmplă în această ţară, dar nu poate detalii în legătură cu contractul. A spus că lucrează de 3 ani cu SCL “în baza unui parteneriat dintre compania sa- Compania de Soluţii Impala SRL şi SCL Group”. Indicatorii declaraţi la ministerul de Finanţe arată că partenera SCL din România, Compania de Soluţii Impala SRL deţinută în proporţie de 50% de omul de afaceri, ce desfăşoară activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, a avut în 2016 o cifră de afaceri netă de 317.773euro, un profit net declarat de 205.441 euro şi zero angajaţi.

SCL Social (România), clientul din România înregistrat ca străin la Divizia de Securitate Naţională a SUA/ Unitatea de Înregistrare FARA, nu există ca entitate juridică distinctă în România, pe teritoriul României acţionând doar SCL România, cu sediu chiar la domiciliul omului de afaceri, funcţionând în baza parteneriatului cu firma controlată de Petre Imre- Compania de Soluţii Impala, şi Strategic Communication Laboratories SRL înregistrată în 2011 în Maramureş.

SCL Social este, chiar potrivit contractului înregistrat la Departamentul de Justiţie al SUA ce vizează România, compania grupului SCL „de cercetare şi comunicare care axează în primul rând pe alegeri şi campanii”, încorportată pe 19 Februarie 2013 la Londra, şi condusă din poziţia de director de către britanicul Alexander Nix.

Prezentările oficiale din România, făcute de SCL România, în numele diverselor divizii şi entităţi ale grupului SCL arată că „SCL Social oferă strategii de cercetare privind comportamentul și campanii de comunicare în sectoarele social, cultural și ONG din întreaga lume„. „Suntem o agenție de cercetare și comunicare comportamentală, angajată să realizăm schimbări sociale durabile și măsurabile în întreaga lume„, arată SCL Social, agenţia parte a SCL Group (foto stânga).

Entităţile juridice distincte de la Londra şi SUA- ce operează ca agenţii şi divizii ale Grupului SCL Group- SCL Social LTD, SCL Commercial LTD, Cambridge Analytica UK LTD, SCL Elections LTD, SCL Sovereign LTD, SCL Digital LTD, SCL USA Inc şi altele ca- Rubirosa LTD, Boldnote LTD, au fost/sunt conduse de aceeaşi persoană, Alexander Nix, figură centrală a grupului SCL Group şi CEO al Cambridge Analytica, sora şi mama lui Nix, Samantha Boote şi Catherine Nix, deţinând de asemenea acţiuni în SCL Group Limited. De altfel, pe teritoriul UK şi SUA, Grupul londonez SCL – Strategic Communication Laboratories- acţionează în peste 30 de alte interfeţe, cu denumiri diferite, şi este extins la nivel global.

    • Petre Imre, Head of SCL România, contradictoriu în explicaţii despre contractul ce vizează lupta anticorupţie din România: “Cred că ar trebui întrebaţi ei (n.m. Londra) decât pe mine. SCL este o companie extrem de transparentă” vs „Nu trebuie să dea nimeni explicaţii despre ce este contractul”
    • Nick Fievet, Global Head of Communications al SCL Group din Londra/Cambridge Analyitica despre contractul ce vizează lupta anticorupţie din România: “Din păcate, nu suntem într-o poziţie ca să comentăm despre această problemă”.

Întrebat de ce SCL Group din Londra ar fi interesată de lupta anticorupţie din România şi ar comanda un contract de consultanţă strategică în SUA, preşedintele SCL România, Petre Imre a spus: “Nu ştiu să spun asta. Cred că ar trebui ei întrebaţi decât mine. (…) Este o companie extrem de transparentă şi care n-are de ce să se ascundă sub altceva ceea ce face. Nu e nimic”. Apoi, preşedintele SCL România a declarat: „Nu trebuie să dea nimeni explicaţii despre ce este„.

La doar 3 zile după spusele lui Petre Imre, pe 19 Iulie 2017, SCL Group din Londra a oferit un răspuns după ce preşedintele SCL Group, Julian Wheatland, a fost întrebat despre clientul care a comandat contractul, despre detaliile contractului şi despre intenţiile SCL Group privitoare la lupta anticorupţie din România.

Răspunsul a venit din partea lui Nick Fievet, Global Head of Communications al SCL Group, (foto stânga) care asigură comunicarea în presa internaţională şi în numele Cambridge Analyitica: “Mulţumim pentru mesaj. Din păcate, nu suntem într-o poziţie ca să comentăm despre această problemă. Oricum, aş fi bucuros să-ţi răspund la orice alte întrebări ai despre SCL”. În urma transmiterii unui al doilea set de întrebări despre SCL şi despre probleme care implică România, Nick Fievet, Global Head of Communications al SCL Group nu a mai răspuns.

    • Contractul activ de 5 luni prevede “furnizarea de cercetări şi notificări despre eforturile depuse în cadrul USG (United States Government) care afectează eforturile anticorupţie din România” şi “întărirea alianţelor cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similare cu cele ale SCL Social”

Contractul încă activ despre care FARA susţine că are client principal străin înregistrat din România – SCL Social (România) – (document mai jos)– este acelaşi cu cel semnat 10 zile mai devreme, respectiv pe 17 Martie 2017, între SCL Social şi firma de consultanţă din Washington DC, Andreae &Associates, contract încă activ prin care SCL doreşte ca Andreae &Associates să “furnizeze relaţii guvernamentale, consiliere pe comunicare şi servicii de afaceri pentru SCL Social referitoare la eforturile lor pe zona anticorupţie din România. Activităţile pot include comunicări cu membrii Congresului SUA şi stafful acestora şi/sau membri ai puterii Executive privind eforturile anticorupţie din România, precum şi potenţiale întâlniri ale SCL Social. Activităţile pot include comunicări cu reprezentanţii diferitelor organizaţii media şi/sau alte persoane sau organizaţii în numele SCL Social”.

DOCUMENT

PAGES

Zoom

Contractul de 60.000 de dolari, ce poate fi prelungit cu acordul scris al părţilor, vizează şi “consultanţă în privinţa afacerilor publice strategice şi servicii de consiliere, educarea membrilor Congresului SUA şi a membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România, furnizarea de cercetări şi notificări despre eforturile depuse în cadrul USG (United States Government) care afectează eforturile anticorupţie din România, identificarea şi organizarea angajamentelor de a vorbi la nivel local şi naţional în numele SCL Social despre starea corupţiei şi eforturile de a fi contracarată în România, menţinerea şi fortificarea/ întărirea alianţelor cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similare cu cele ale SCL Social, lucrul în vederea susţinerii echilibrate şi neutre a efoturilor anticorupţie din România”.

    • Contradicţiile din declaraţiile şefului SCL România, Petre Imre, pe tema contractului ce ţinteşte lupta anticorupţie din România

În urma răspunsului Diviziei de Securitate Naţională a SUA/ Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini FARA, poziţionărilor contradictorii ale SCL Group şi SCL România pe tema contractului ce vizează lupta anticorupţie din România, dar şi declaraţiilor ezitante, confuze şi la fel de contradictorii făcute încă de la început de şeful SCL România, sunt prezentate mai jos cele mai relevante ca informaţie pasaje din discuţiile de peste 20 de minute cu şeful SCL România, Petre Imre (foto stânga). Acesta a fost contactat pe 16 Iulie 2017, cu o zi înainte de publicarea investigaţiei, pentru a prezenta un punct de vedere şi a da mai multe detalii referitoare la contractul ce implică SCL înregistrat pe România la Departamentul de Justiţie al SUA.

“Nu, nu există aşa ceva (n.m. contract) (…) Deci tot ce e legat de SCL sunt eu, da? (…) Am discutat că DNA ar avea nevoie probabil de o reconstrucţie de imagine dar nu m-am dus, nu am avut o prezentare, nu am cerut întâlniri, nu am avut nimic la modul oficial

Î: Dumneavoastră sunteţi preşedintele SCL România din câte am văzut, nu?

Peter Imre: Da.

Î: Ştiţi cumva de vreun contract făcut de SCL pe tema luptei anticorupţie de la noi?

Peter Imre: Nu. (ferm)

Î: Nu?

Petre Imre: Nu, nu există aşa ceva. Nu! (ferm) Cineva, cineva…v-a dus, te-a dus sau nu ştiu, cineva ţi-a furnizat, nici măcar informaţii trunchiate, informaţii…Deci tot ce e legat de SCL sunt eu, da? Şi tot ce se aude prin oraş despre SCL cumva se duce înapoi la mine într-un fel sau altul. Oamenii aud, puţinii de altfel în jurul meu şi….şi….probabil că cineva a zis că eu probabil….Adică nu eu probabil….Eu am discutat subiectul respectiv, aş fi auzit că probabil că DNA ar avea nevoie probabil de un…o…o…re-reconstrucţie de imagine. (explicativ, confuz)

Î: Aşa.

Peter Imre: Şi că SCL ar fi cel mai bun pentru aşa ceva, doar că niciodată n-am avut discuţii cu nimeni despre tema asta, respectiv la modul oficial. Adică nu m-am dus, nu am avut o prezentare, nu am cerut întâlniri, nu am avut nimic. (ferm) Dar probabil cineva din jurul meu cu care am discutat şi căruia i-aş fi spus ideea mea că DNA trebuie reformată ca imagine, probabil că cineva de acolo a zis că “băi, SCL face imaginea DNA”. Nu, nu… Nu are nicio legătură.

“Contract cu?! (…) Ce contract?! (…) Este un contract public, da”

Î: Nu, mie nu mi-a zis nimeni, nu!

Peter Imre: Păi, nu, dar nu aveai cum să pui întrebarea asta dacă SCL…(curios)

Î: Ba da.

Peter Imre: Păi dar de unde aveai să pui întrebarea SCL…dacă cineva nu-ţi spunea că SCL, Imre ar putea…(curios)

Î: Nu mi-a spus, domnule Imre, nimeni. Eu am contractul.

Peter Imre: ….(pauză)….Contractul cu?!….

Î: Există un contract, care este public. Am mai scris despre asemenea contracte, puteţi să vă uitaţi pe blogul meu dacă nu mă credeţi pe cuvânt.

Peter Imre: Ce contract? (surprins)

Î: Există un contract făcut între SCL Social cu sediul la Londra, care este parte a SCL şi o firmă de consultanţă din Statele Unite, Andreae&Associates.

Peter Imre: N-are nicio legătură…Mă rog, n-are legătură cu DNA. (uşurat şi ferm)

Î: Eu nu v-am întrebat dacă are legătură cu DNA. Eu v-am întrebat dacă ştiţi de vreun contract care are legătură cu lupta anticorupţie. Pentru că acolo se scrie despre lupta anticorupţie.

Peter Imre: Este un contract public, da. (ferm)

Î: Da, pentru că se declară în baza legii FARA.

Peter Imre: Da, da, da, ăla este un contract public. N-are nicio legătură cu DNA. (ferm, subliniază că n-are legătură cu DNA)

Î: Păi asta vă întreb. Ştiţi despre contractul acela? Pentru că am văzut că nu este semnat de dvs., este semnat de cei de la Londra.

Peter Imre: Am văzut şi eu ca dvs. pe un site public. (confuz)

Î: Nu, nu există în România pe site.

Peter Imre: Eu l-am văzut unde l-aţi văzut şi dvs!? (ambiguu)

“N-am nicio treabă (…). Am treabă cu ce se întâmplă în România.(…) Dacă mă întrebi, da, am auzit de contractul acela.”

Î: Dar n-aveţi legătură cu acest contract?

Peter Imre: N-am nicio treabă. Absolut nicio treabă. Am treabă cu ce se întâmplă în România. (hotărât)

Î: Păi este înregistrat pe România acest contract.

Peter Imre: Încă o dată. Eu lucrez cu clienţi din România. Am doi clienţi pe care nu pot să îi spun, pentru că sunt clienţi comerciali…(hotărât)

Î: M-am uitat pe site, am văzut ce scrieţi acolo.

Peter Imre: …Care vând ciungă şi apă minerală..Deci am clienţi dar nu au legătură cu politicul…Dacă mă întrebi, da, am auzit de contractul acela. (sigur pe el)

Î: Dar ştiţi de ce cei de la Londra- deci firma mamă- este interesată de lupta anticorupţie din România?

“Dar din câte ştiu contractul acela a expirat demult(…) Nu cred că e activ. Dacă e activ, să le dea Dumnezeu sănătate!”

Peter Imre: Nu ştiu să-ţi spun asta. Cred că ar trebui ei întrebaţi mai repede decât, decât…mine. Dar din câte ştiu contractul acela a expirat demult….(încurcat)

Î: Apare activ.

Peter Imre: Nu cred că e activ…

Î: Ba da, domnule Imre, este activ.

Peter Imre: Dacă e activ, să le dea Dumnezeu sănătate! (dezamăgit că există siguranţă pe detaliile contractului, dar insinuează că Londra e responsabilă)

(…)

Î: Ştiu şi am văzut că dvs. sunteţi preşedintele SCL România dar e făcut pe Londra, pe SCL Social şi contractul este semnat chiar de Julian Wheatland, preşedintele SCL Group.

Peter Imre: Worlwide!

Î: Da.

Peter Imre: Da, aşa este. Dar în general toate contractele sunt semnate de el. Aşa că nu e vreo noutate...(hotărât)

(…)

Î: Am văzut în ce este implicat SCL. Este public.

Peter Imre: În ce e implicat?

Î: În Brexit, în campania lui Donald Trump, a lui Cruz.

Peter Imre: Da, da, aşa este. Dar nu e SCL e Cambridge Analyitica, dar e acelaşi lucru. (ferm)

Î: E adevărat. Cambridge Analytica este subsidiara din SUA.

Peter Imre: Este acelaşi lucru. E acelaşi lucru. Nu e niciun fel de….(ferm)

(…)

Peter Imre: În toată lumea se întâmplă. De pe 19 Noiembrie am devenit foarte populari. (mândru)

Î: Dar acest domn de la Andreae&Associates din Washington.

Peter Imre: Da…

Î: Dânsul susţine că a lucrat cu partide politice din România, chiar pe siteul firmei.

Peter Imre: Este…nu ştiu cum să-ţi spun…este atât de adevărat cum am făcut noi doi sex împreună. Amândoi am făcut separat cu cineva şi poate într-un loc în care ne-am şi întâlnit, dar nu are legătură cu realitatea. El a venit în anii ’90 la început…Îmi cer scuze dacă am fost mai umoristic decât trebuia dar încercam să spun că este foarte departe de realitate. El în anii ’90 lucra pentru o fundaţie de diseminare a democraţiei prin ţările foste socialiste.

Î: USAID-ul acela ?

Peter Imre: Ceva fundaţie sau ceva ONG şi cu care făceau traininguri de democraţie pentru partidele care se formau atunci…Şi în contextul acesta am înţeles că fost o dată sau de două ori în România şi a ţinut nişte seminarii, dar dacă îl întrebaţi pentru ce partid a lucrat, nu ştie să numească partidul.

“Erau tot felul de organizaţii din astea de spioni americani care veneau şi care, în numele democraţiei, ţineau prelegeri”

Î: Am tot căutat şi scrie aşa…

Peter Imre: Nu, nu, nu….

Î: Scrie că a fost 4 ani în comisia de supraveghere a informaţiilor din Senatul SUA, 5 ani şef de cabinet la senatorul Richard Lugar

Peter Imre: Aşa este…

Î: După care a ajutat la formarea partidelor politice- 2 ani în Bulgaria, 2 ani în România, 2 ani în Africa de Sud. Asta scrie pe siteul dânsului oficial.

Peter Imre: Da, da, da, sunaţi-l pe Chip (n.m. Charles N.Andreae, preşedintele Andreae&Associates, foto dreapta) şi întrebaţi-l ce partide. Şi vă spun eu că nu ştie să spună…Ăsta era, mă rog, dar tu erai la grădiniţă, dacă erai de tot…Prin ’90, erau Peace Corp şi tot felul de organizaţii din astea de spioni americani care veneau şi care, în numele democraţiei, ţineau prelegeri. Şi asta a fost marea partidă a lor dar nu, n-am…

Î: În zona pentru implementarea democraţiei probabil, cum făceau ei în anii ’90.

Peter Imre: Da, da, da…Center for Democracy. Era unul care până la urmă şi-a şi terminat..fi’su s-a căsătorit prin România, pe undeva pe la Mangalia, şi care se numea Alen Winestein şi avea un Center for Democracy la Washington şi căra tot felul de politicieni din aceştia tineri din Europa de Est la Washington ca să înveţe parlamentarism.

(…)

Peter Imre: Sorina, fac check in la aeroport şi te sun în 5 minute…

Î: Nu, e ok. Adică m-am lămurit.

Peter Imre: Dacă te-am lămurit atât de repede mi se pare indecent…

Î: Bine, domnule Imre. Mulţumesc mult. La revedere.

Peter Imre: Cu respect, Sorina. Cu respect! Cu drag.

“Ştii ce voiam să te rog?(…) Dacă nu trebuie neapărat să-mi faci reclamă şi să-mi pui numele în toate cele nu mă supăr. (…) Vezi că zbor sub radar de foarte multă vreme”

După câteva minute de la terminarea discuţiei, preşedintele SCL România, puţin mai agitat, a revenit cu un telefon.

Peter Imre: Da, gata. Sunt în avion. Ştii ce voiam să te rog, Sorina? Dar evident că nu, nu…e doar un gând de-al meu….Dacă nu trebuie neapărat să-mi faci reclamă şi să-mi pui numele în toate cele… nu…nu mă supăr. Nu am nimic nici împotrivă, nici pentru dar vezi că zbor sub radar de foarte multă vreme…(insinuant)

Î: Nu, trebuie să spun că sunteţi şeful SCL România. Şi o să scriu ce susţineţi dvs. că nu aveţi treabă cu contractul acela. Oricum, contractul este foarte ciudat. Şi vă spun pentru că am analizat.

“Cât poţi să stai cu investigaţia asta? (…) Vei avea, faţă de tot ce poţi să ai astăzi şi ai, minimum 100% mai mult”

Peter Imre: Cât de tare te interesează subiectul? (ferm)

Î: Foarte tare, pentru că este un contract inedit. Puteţi să luaţi toate contractele pe România, niciodată nu a fost pusă în discuţie lupta anticorupţie.

Peter Imre: Sorina, cât timp ai? Cât poţi să stai cu investigaţia asta? (decis)

Î: Lucrez la ea de 2 săptămâni. Cred că public mâine sau poimâine.

Peter Imre: Atunci, atunci pierzi ocazia ca să ştii despre ce este vorba. Pentru că eu acum sunt tocmai în avion şi plec în vacanţă şi revin pe data de 22. Şi dacă poţi să o ţii până în 22, atunci stai cu mine de vorbă la o cafea şi după aceea faci ce vrei. O să-ţi fac…Deci vei avea, faţă de tot ce poţi să ai astăzi şi ai, minimum 100% mai mult. (insinuant)

Î: Eu am văzut ce activităţi are SCL.

Peter Imre: Nu, nu, nu…Despre acest contract… (ferm)

Î: Despre acest contract, da. Problema este că acest contract vorbeşte despre “furnizarea de cercetări şi notificări despre eforturile depuse de United States Government care afectează eforturile anticorupţie din România” şi despre “menţinerea şi fortificarea alianţelor cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similare cu cele ale SCL”. Deci este ciudat, foarte ciudat aici.

“Ce spune contractul ştiu, nu trebuie să-mi citeşti (…) Şi bea o cafea cu mine”

Peter Imre: Sorina, ce spune contractul ştiu, nu trebuie să-mi citeşti. Ţi-am spus că dacă vrei să fii mai luminată despre subiect, aşteaptă până pe 22. Şi bea o cafea cu mine. (agitat)

Î: Pot face o continuare. Nu este nicio problemă.

Peter Imre: Nu, nu, nu. Nu, nu, nu. Dacă îi dai drumul, eu nu am de ce să mă bag peste…Eu spuneam cum să abordezi problema. Adică de ce e contractul, ce-i cu el ş.a.m.d.. , dar dacă te grăbeşti, atunci dă-i drumul. (insinuant)

Î: Domnule Imre, lucrez de 2 săptămâni la el.

Peter Imre: E problema ta. Mi-ai spus mie că lucrezi de 2 săptămâni? (nervos)

Î: Dar nu trebuie să vă spun dvs. de când lucrez. Eu v-am spus ca să înţelegeţi.

Peter Imre: În sensul că dacă îmi spuneai că lucrezi, dacă veneai la mine acum o săptămână, spuneam acum o săptămână. Acum nu pot să spun pentru că nu sunt fizic în România.

Î: Am înţeles. Eu vă spun doar că este un contract atipic. Luaţi toate contractele pe România. Niciunul nu vizează lupta anticorupţie.

“Te rog, nu fii îndărătnică (…) Este un contract care face exact ceea ce face un contract. (…) Nu trebuie să dea nimeni explicaţii despre ce este”

Peter Imre: Nu, nu, nu, depinde ce înseamnă atipic. Este un contract care face exact ceea ce face un contract. Există un client şi există un prestator de servicii. (ton mai dur)

Î: Corect. Problema este ce prevede acest contract.

Peter Imre: Încă o dată. Sunt 1 milion de contracte între…

Î: Este adevărat, dar analizaţi toate contractele pe România şi veţi vedea.

Peter Imre: Sorina, te rog, nu fii îndărătnică. Eu nu analizez niciun contract pe România pentru că nu ştiu ce fac alţii, da? Şi nici nu mă interesează ce fac alţii. Tind să am o cunoştinţă despre ce este contractul acesta. Dar niciun contract comercial…Acesta este un contract între 2 firme. N-are nimic cu statul român, n-are nimic cu Guvernul american…(nervos)

Î: Aşa sunt toate, între 2 firme.

Peter Imre: Ca atare, nu trebuie să dea nimeni explicaţii despre ce este. Unii vând şuruburi şi alţii vor şuruburi pătrate. Şi cineva furnizează şuruburi pătrate. Oficial. E pe site ş.a.m.d. . Ca atare, dacă îmi spui că este atipic, e atipic faţă de ce?

Î: Eu vă spun că am analizat încă de acum 2 ani toate contractele pe legea FARA depuse la Department of Justice. Veţi vedea că sunt contracte obişnuite, dar niciunul, şi acest lucru m-a suprins, în niciunul nu scrie explicit – şi aici scrie explicit – despre lupta anticorupţie şi despre nişte eforturi depuse…

“Ţine subiectul! (…) Eşti foarte îndărătnică (…) Crede-mă că tot ce îmi spui…ştiu!”

Peter Imre: Este o companie extrem de transparentă şi care n-are de ce să ascundă sub altceva ceea ce face. Nu e nimic.. Dar încă o dată îţi spun…(ferm)

Î: Înţelegeţi ce vreau să vă spun, la modul cel mai sincer. Este scris textual despre lupta anticorupţie.

Peter Imre: Dacă te interesează mai mult despre subiect, ţine subiectul! Că aşa cum a stat cu lunile şi cu săptămânile fără să fi….Dacă nu, dă-i drumul şi….

Î: Domnule Imre, nu a stat niciun subiect. Faceţi nişte acuzaţii care nu au legătură. V-am spus la modul cel mai sincer că am găsit acest contract…

Peter Imre: Ce acuzaţii am făcut?

Î: Domnule Imre, acest subiect nu a stat nici cu lunile, nici altfel. Lucrez de 2 săptămâni. Vreţi să credeţi, bine, nu, nu. Nu mi-a dat nimeni subiectul, nu fac asemenea lucruri.

Peter Imre: Contractul acesta este de multe luni…(agitat)

Î: Este din Martie, 17 Martie. Apare încă activ….

Peter Imre: Din Martie până astăzi sunt mai multe luni.

Î: Este adevărat. Dar apare încă activ, asta vă spun. Intraţi pe FARA şi veţi vedea că este încă activ pe România. Vă trimit o captură dacă nu credeţi.

Peter Imre: Sorina, eşti foarte îndărătnică. Crede-mă că tot ce îmi spui…ştiu! Şi nu trebuie să îmi dovedeşti nimic. Şi nici nu trebuie să te acuz de nimic, da? Încercam să-ţi spun că dacă te interesează subiectul pot să-ţi dau mai multe detalii dacă stai până vin acasă. (nervos)

Î: Păi aţi spus că nu aveţi nicio legătură cu contractul. Eu vreau o părere de la dvs. în legătură cu acest contract…

Peter Imre: Evident că nu am nicio legătură dar pot să-ţi spun mai multe. Faptul că nu am nicio legătură nu înseamnă că nu ştiu despre el. E…as you wish! O să plece avionul şi trebuie să închid telefonul.

Î: Bine. La revedere, domnule Imre.

În urma publicării a doua zi a primei părţi a investigaţiei referitoare la contractul de consultanţă strategică între SCL şi Andreae & Associates ce vizează lupta anticorupţie din România, contactat de presă, Peter Imre, preşedintele SCL România a spus public că ştie despre contract dar a susţinut în continuare că nu este implicat, nu a dorit să dea detalii suplimentare despre acesta şi a declarat că „tot ce este SCL este patriotic„. (dublu click declaraţie 1 şi dublu click declaraţie 2). După publicarea investigaţiei, Petre Imre a transmis prin mesaj că este şi în prezent ginerele actualului ministru de Externe al României, Teodor Viorel Meleşcanu, fost director al SIE în perioada 2012-2014 ( n.m. scriindu-se iniţal că este fostul ginere/rectificarea fiind ulterior făcută), „felicitări” şi „sunteţi tare simpatică„.

Contactat din 18 Iulie 2017, Charles N. Andreae III (n.m. Chip), preşedintele Andreae& Associates, compania de consultanţă din SUA/Washington DC, angajată de clientul din România- SCL Social (România) ca să ofere relaţii despre contractul ce ţinteşte lupta anticorupţie din România, nu a dorit să ofere până în prezent un răspuns şi nici alte date suplimentare.

    • După ce semnează în Februarie şi Martie 2017 contracte cu Departamentul de Stat al SUA pe “securitate naţională” de 496.232 dolari pentru „cercetarea publicului ţintă„, SCL Group face un pas înapoi în urma dezvăluirilor presei internaţionale şi protestelor NATO şi chiar şi Departamentului de Stat al SUA

În urma dezvăluirilor presei internaţionale – UK, SUA, Franţa, Germania- privind activitatea tot mai extinsă şi influentă a grupului, de pe siteul SCL au dispărut prezentările diviziilor SCL Social, Elections, Commercial şi Defence (foto stânga) iar recent, tot pe siteul principal, SCL Group şi-a schimbat, doar ca prezentare, adresa cartierului său general. Astfel, Head officeul SCL Groupdin 55 New Oxford Street London, WC1A 1BS apare în prezent situat pe 2511 Jefferson Davis Highway, Suite 620, Arlington VA 22202, în Turnul prezidenţial/ Centrul de afaceri Arlington din SUA, între Pentagon şi aeroportul Ronald Reagan din Washington. (foto dreapta jos)

O altă investigaţie jurnalistică a NBC News (dublu click NBC News) a determinat SCL Group ca acum 2 săptămâni să-şi şteargă de pe siteul principal susţinerea pe care spunea că o are în “folosirea metodologiei sale” din partea Departamentului de Stat al SUA, NATO şi Laboratoarele Naţionale Sandia ale Administraţiei Naţionale de Securitate Nucleară din SUA. “NATO ca organizaţie nu aprobă metodologii în sine”, a declarat pentru NBC News un purtător de cuvânt al NATO. Un alt purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru NBC News că Departamentul a cerut SCL să scoată logourile şi mesajele de pe site pentru că nu deţine autorizarea să le folosească, fapte admise de SCL Group. Modificările au fost făcute şi pe pagina siteului ce prezintă biroul SCL România.

Cu toate acestea, pe 17 Februarie 2017 şi 15 Martie 2017, SCL Group Limited cu sediul la Londra, condusă executiv de britanicul Alexander Nix, a semnat cu Departamentul de Stat al SUA două contracte în valoare de 496.232 dolari pentru “cercetarea publicului ţintă”, potrivit datelor oficiale ale guvernului american, citate şi de NBC News. Cele două contracte, conform NBC News, nu au fost prezentate în licitaţii competitive datorită “preocupărilor legate de securitatea naţională”.

«

Page 4 of 9

»