Elsősegély felszerelés

Előre bocsátom: nem vagyok orvos, még csak egészségügyi végzettségem sincs. Felelős gondolkodású túravezetőként viszont minden túrán tartok magamnál elsősegély csomagot, melynek tartalmát az évek alatt felcsipegetett tapasztalatok, elolvasott különféle ilyen témájú cikkek, néhány elsősegélynyújtást taglaló előadás során leszűrt ismereteim, valamit barátoktól, ismerősöktől ellesett ötletek alapján állítottam össze. Szerintem fontos, hogy csak olyan dolgok kerüljenek bele, amelyeknek a használatához megfelelő ismeretekkel rendelkezel.

Elsőként a csomagolás: Sokáig egy magam készítette cipzáras tartóba ömlesztettem bele mindent. Egészen addig volt ez így, míg egy erősen vérző seb kötözésénél rájöttem, hogy a szanaszét szóródó felszerelés mennyire akadályozza az ellátást. Azóta egy kifejezetten erre célra gyártott sok rekeszes tartóban hordom az ilyen dolgaimat.A csomag tartalma:- Sebtapasz: kis karcolásokra, lábfeltörésre. Két típust hordok magamnál: A Rossman Altapharma tapasza jól ragad, jól szellőzik és a ragadós része jól idomul a szabálytalan felületekhez (pl.: ujjak izülete)A Tesco Washproof tapasza szintén jól tapad, és jól tűri a nedves körülményeket.(ráadásul egyik sem a drágább termékek közé tartozik)- Steril mull lap. Fertőtlenítésre és kötözéskor közvetlenül a sebre.- Steril géz.

- Betadine. Ez a fertőtlenítőszer a sebbe is kerülhet.

- 3M Steri-strip. Steril sebösszehúzó tapasz mély (leginkább metszett, vágott) sérülések ellátására (Csak akkor használd, ha tisztában vagy azzal, hogy milyen feltételek esetén húzható össze a seb!)

- Kullancskiszedő csipesz. (Ez nekem a bicskámon van.)

- Gumikesztyű. Idegen személy erősen vérző sérülését ne lásd el nélküle!

- Háromszög kendő. Rögzítésre.

- Kisolló (összecsukható).

- Izolációs fólia (mentőfólia). A sérültet melegen tarthatod vele, nyáron alkalmas árnyékolónak.

- Copoly nevű kötöző anyag. Ez a nem steril, jól szellőző, rugalmas szalag nem tapad a bőrhöz, viszont kitűnően tapad önmagához. Nem vízhatlan, viszont nem is tartja magában a vizet. Sokoldalúan használható kötések készítésénél, de a sebre közvetlenül nem kerülhet. Állatpatikában vásárolható.

- Calcium. Allergiás reakció megfékezésére. Én a pezsgőtabletták helyett a Haas által gyártott „Vitamin shot” nevű terméket használom. Ez víz nélkül is bevehető.

- Normolyt nevű gyógyszer (por). Súlyos folyadékvesztés esetén segít a folyadékpótlásban.

- Szőlőcukor tabletták. (DM-ben kapható olyan, amelyik tablettánként csomagolva van.)

- Fájdalomcsillapítók.

A steril kötszerek, gyógyszerek lejárati idejét, csomagolásuk épségét rendszeresen ellenőrizni kell!

Az említett gyógyszerek csak kellő körültekintéssel, megfelelő szakismeret birtokában adagolhatóak!!!

Célszerűségi okokból nálam az elsősegély felszerelésben kap helyet még:- kis méretű lámpa (Petzl e+LITE), ha mégis rám sötétedne…- varrótű és cérna- jelzősíp