Äidinkieli ja kirjallisuus

Oppiaineen kuvaus ja pakolliset opinnot

Äidinkielen ja kirjallisuuden opinnoissa opiskelija saa monipuoliset valmiudet jatko-opintoihin – ja elämään ylipäänsä. Tutuiksi tullaan erilaisten tekstien kanssa asia- ja mediateksteistä kaunokirjallisuuteen ja elokuviin. Pohdinnan ja analyyttisen ajattelun taidot kehittyvät, kirjoittaminen sujuvoituu, ja vuorovaikutustaidot vankistuvat. Ymmärrys suomen kielestä ja monimuotoisesta kulttuuristamme vahvistuu.


Opiskelijoita tuetaan opinnoissa taitotasonsa mukaisesti. Itsenäisiin tehtäviin on saatavilla apua äikkäpajassa maanantaisin klo 14.30 luokassa 156. Oppimisen iloa lisäävät kahvit ja pikkumakea! Myös abivaiheessa on tarjolla räätälöityä tukea: kirjoitustaitojaan voi yo-kokeiden alla syventää myös pienryhmässä (ÄI10), ja lukutaitojen kertaamiseen (ÄI11) saa yksilöllistä tukea, olipa tavoitteena kiitettävä arvosana tai läpi pääseminen. 


Valinnaiset opintojaksot syventävät osaamista. Opiskelijoiden murheenkryyniä, oikeinkirjoitusta, hiotaan Kielenhuolto ja kirjoittaminen -opintojaksolla (ÄI12). Taidot treenataan huippuunsa, ja viimeisetkin pilkut hikoillaan paikoilleen. Kirjallisuuden lukiodiplomi on innokkaiden lukijoiden ja lukuintoaan herättelevien valinta. Lukion mittaan omassa tahdissa suoritettava diplomi syntyy mukavasti omavalintaista kauno- ja tietokirjallisuutta lukemalla. Kiinnostuneet voivat myös osallistua kirjoituskilpailuihin tai muihin valtakunnallisen tason tapahtumiin.

ÄI1 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op) 

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija 


Keskeiset sisällöt 


ÄI2 Kieli- ja tekstitietoisuus (1 op) 

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija 


Keskeiset sisällöt 


ÄI3 Vuorovaikutus 1 (1 op) 

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija 


Keskeiset sisällöt 


LOPS 2016

ÄI4 Tekstit ja vaikuttaminen

Opiskelija oppii tarkastelemaan monimuotoisia tekstejä ja niiden ilmaisutapoja sekä vuorovaikutusta erityisesti vaikuttamisen ja osallisuuden näkökulmista. Hän perehtyy vaikuttamisen ja argumentoinnin keinoihin sekä syventää niihin liittyviä tietoja ja taitoja. 


ÄI5 Teksti ja konteksti

Opiskelija oppii tarkastelemaan tekstejä ja niiden konteksteja. Opiskelija harjaantuu erittelemään, tulkitsemaan ja tuottamaan erityylisiä ja -lajisia tekstejä. 


ÄI6 Nykykulttuuri ja kertomukset 

Opiskelija oppii tarkastelemaan nykykulttuurin ilmiöitä erityisesti kertomusten ja kertomuksellisuuden näkökulmasta. Opiskelijan käsitys suomalaisesta nykykulttuurista ja sen moninaisuudesta syvenee. Opiskelija syventää tietojaan vuorovaikutusetiikasta. 

Valtakunnalliset syventävät kurssit

ÄI7 Puhe- ja vuorovaikutustaitojen syventäminen 

Opiskelija syventää ja monipuolistaa puhe- ja vuorovaikutustaitojaan ja niihin liittyviä tietojaan sekä kehittää kykyään ennakoida, mukauttaa ja arvioida viestintäänsä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Opiskelija oppii arvioimaan puhe- ja vuorovaikutustaitojen merkitystä ihmissuhteissa, opiskelussa ja työelämässä. Opiskelijalle voidaan tarjota mahdollisuus osallistua toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen eli Puhvi-kokeeseen. 


ÄI8 Kirjoittamistaitojen syventäminen 

Opiskelija syventää taitojaan tuottaa erilaisia tekstejä, erityisesti asiatyylisiä laajoja aineistopohjaisia tekstejä. Opiskelija perehtyy ajankohtaisiin kulttuurin, median ja yhteiskunnallisen keskustelun aiheisiin. 


ÄI9 Lukutaitojen syventäminen 

Opiskelija syventää ja monipuolistaa taitojaan eritellä, tulkita, tuottaa ja arvioida erilaisia tekstejä. Hänen kriittinen ja kulttuurinen lukutaitonsa syvenee. Opiskelija harjaantuu tuottamaan tekstien tulkintoja sekä puhuen että kirjoittaen.