Urheilulukio

Opetusministeriö on myöntänyt Ounasvaaran lukiolle urheilupainotteisen opetuksen erityisen koulutustehtävän. Oukku mahdollistaa nuorille urheilijoille opiskelun ja urheilun yhdistämisen hyvin. Omaan urheilulajiin panostava nuori voi suorittaa joustavasti yhdistäen lukio-opinnot ja kehittää itseään omassa lajissaan asettamiensa tavoitteiden mukaisesti. Ounasvaaran urheilulukio huolehtii Lapin perinteikkäistä ja vahvoista urheilulajeista sekä tarjoaa näissä lajeissa hyvät harrastusolosuhteet.

Urheilulukion valmennus

Urheilulukiolaiset kuuluvat Lapin urheiluakatemiaan ja saavat kaikki sen tarjoamat edut. Urheilijoiden tukipalveluihin sisältyy mm. hieronta- ja fysioterapia-, kylpylä- ja lääkäri- ja testauspalveluita sekä ravintoneuvontaa ja psyykkistä valmennusta. Urheilulukion harjoittelupaikat keskittyvät pääasiassa lukion läheisyyteen Lapin urheiluopiston ja Ounasvaaran alueelle. Keskeisin harjoittelupaikka on urheiluopiston urheiluhalli. Ounasvaaran urheilulukion kärkilajit ovat alppihiihto, maastohiihto, mäkihyppy/yhdistetty sekä lentopallo. Muita päälajeja ovat jalkapallo, jääkiekko ja yleisurheilu. Lisäksi uinnissa toimii oma lajivalmentaja. Urheilulukioon voidaan ottaa myös muiden lajien urheilijoita, joille tarjotaan valmennusta koordinoidusti.

Hakeutuminen urheilulukioon

Hakeutuminen Ounasvaaran urheilulukioon tapahtuu yhteishaun kautta sähköisesti. Lisäksi hakijan on lähetettävä Ounasvaaran urheilulukioon yhteishaun päättymiseen mennessä lukion valintakortti, urheilijatietolomake sekä 9. luokan välitodistus. Jokainen urheilija / urheilijan huoltaja hyväksyy urheilijasopimuksen opiskelujen alkaessa urheilulukiossa. Urheilulukioon voi hakea voi myös ensimmäisen lukiovuoden jälkeen. Tällöin ei käytetä sähköistä hakua, vaan hakija lähettää Ounasvaaran urheilulukioon vapaamuotoisen hakemuksen, urheilijatietolomakkeen sekä lukion viimeisimmän jaksotodistuksen. Urheilija voi hakea vain yhteen lajiin, josta koulu pyytää liittopisteet lajiliitolta. Kaikkien lajien valintakokeet pidetään keväisin huhti-toukokuun aikana Rovaniemellä. Vain Ounasvaaran urheilulukion ensimmäiseksi hakutoiveeksi merkinneet kutsutaan valintatesteihin. Jos Ounasvaaran urheilulukio on toisena hakutoiveena, koulu käyttää valinnassa ensimmäiselle sijalle asetetun koulun valintakokeiden pisteytytystä. Testeihin osallistuvat kaikki hakijat lajista riippumatta. Muualla opiskellun ensimmäisen lukiovuoden jälkeen Ounasvaaran urheilulukioon hakeutuvat kutsutaan valintatesteihin samanaikaisesti ensimmäiselle vuosikurssille hakevien kanssa. Valintatesteihin kutsutaan henkilökohtaisella kirjeellä huhtikuun alkupuolella.

1) Linkki hakulomakkeeseen 2021

2) Urheilulukion 2. vuosikurssille hakeminen - linkki hakulomakkeeseen 2021


Urheiluakatemian sivuilta löydät tietoa muun muassa eri lajien pääsykoemenettelystä.

Muista täyttää myös ainevalintakortti, jos haet kevään yhteisvalinnassa Ounasvaaran lukioon.


Urheilulukion valintaperusteet, jotka tarkistetaan vuosittain:

(Opetusministeriön asetus n:o 856/2006, 948/2007)

1. Lajiliiton pisteet enintään 5 pistettä

2. Peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden ja liikunnan keskiarvosta tulevat pisteet suoraan sadasosan tarkkuudella, maksimi 10,00 pistettä. Painottamattoman lukuaineiden keskiarvon (ilman liikuntaa) on oltava vähintään 7,50, jotta hyväksytään urheilulukioon.

3. Valintatestien perusteella annettavat koulun soveltuvuuspisteet enintään 5 pistettä

4. Urheilupisteiden (lajiliittopisteiden ja soveltuvuuspisteiden yhteismäärän) tulee olla vähintään 5,00 pistettä. Urheilulukioon otetaan vuosittain 30 opiskelijaa kokonaispistemäärien mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Vertailuun osallistuvat kaikki eri lajeihin hakeneet urheilijat.