Musiikillinen keksintä

Mikä ihmeen musiikillinen keksintä?

Musiikillinen keksintä tarkoittaa pähkinänkuoressa musiikin eri elementtien hyödyntämistä uuden keksimiseen. Improvisointi on usein hetkessä keksittyä musiikkia, jota ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista taltioida. Kun musiikillista keksintää äänitetään talteen ja sen taustalla on jokin ajatus tai päämäärä, voidaan jo puhua pienimuotoisesta säveltämisestä. Usein termi säveltäminen tuo mieleen tarkan ja jopa haastavan työskentelyn, johon pystyy vain kun on opiskellut musiikkia tarpeeksi pitkään. Loppujen lopuksi kuka tahansa meistä voi säveltää, ja seuraavan projektin tarkoitus on johdattaa meidät musiikillisen keksinnän maailmaan helposti lähestyttävällä tavalla.

Tehtävä 1

Tutustu musiikin tekemiseen Abletonin selainpohjaisen LearningMusic-ohjelmiston kautta. Ohjelmistoon pääset tämän linkin takaa.

Tehtävä 2

Tehkää pienissä ryhmissä omat loopit Sampulatoria hyödyntäen. Ohjelmistoon pääset tämän linkin takaa.

ipad-Projektityö

Ennen projektityötä tutustutaan sekä Garageband- että iMovie-sovellusten käyttöön.

Tehtävänanto

  1. Muodostakaa 3-5 hengen ryhmät. Ensimmäisenä tehtävänä on kuvata pienissä ryhmissä oma kohtaus. Tehkää kohtauksesta lyhyt käsikirjoitus ja kirjoittakaa se ylös ryhmän kesken jaettuun Google Docsiin. Kohtauksen ei tarvitse olla pitkä eikä sen tarvitse sisältää näyttelemistä, vaan se voi olla myös kohtaus jossa kuvataan esimerkiksi maisemaa tai miljöötä.

    • Kirjatkaa ylös:

      • mikä on kohtauksen päätunnelma?

      • keitä / mitä kohtauksessa on?

      • mitä kohtauksessa tapahtuu?

  2. Kun käsikirjoitus on valmis, kuvatkaa se hyödyntämällä iPadin tai iPhonen iMovie-sovellusta.

  3. Suunnitelkaa tämän jälkeen kohtaukseen musiikki / äänimaisema iPadin tai iPhonen Garageband-sovelluksen avulla. Lopuksi kuva ja ääni liitetään yhteen iMovien avulla. Pyydä tarvittaessa apua opettajalta. Voitte hyödyntää halutessanne myös valmiita äänitehosteita joita iMovie-sovelluksesta löytyy.

Projektityöt arvioidaan asteikolla 4-10. Valmiiden töiden palautus sähköpostitse osoitteeseen: jan.nyberg@eduvantaa.fi. Muistakaa kertoa lähetysvaiheessa kaikkien projektiin osallistuneiden henkilöiden nimet.

Muuta

  • Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vuosittain toteutettava "Kuule, minä sävellän!" -projekti on tutustuminen arvoinen! Sivustolta löytyy lisäksi erilaisia harjoituksia.

  • Chrome music lab on hyvä sovellus musiikilliseen keksintään Chromebookeilla. Sovellus sisältää niin melodisia-, rytmisiä- kuin harmonisia elementtejä.