-50-luku

Musiikki

"Kaiken keskellä karjuu Elvis Presley väännellen väkivaltaisesti itseään ja ääntään"

Rock-musiikki syntyi 1950-luvulla saaden vaikutteita bluesista ja kantrista. Rock'n'Roll perustui 12 tahdin Blues-kaavaan, jossa tempo kasvoi ja soittotyylistä tuli rajumpi. Tyypillisimpiä instrumentteja rock-musiikissa ovat sähkökitara, basso, rummut ja laulu.

Elvistä pidetään edelleen rock'n'rollin kuninkaana, ja hänen ansiostaan rock-musiikki tuli tunnetuksi erityisesti juuri nuorten keskuudessa. Samaan aikaan vanhempi sukupolvi paheksui uutta rock-villitystä. Televisiot yleistyivät, joka vaikutti myös kulttuurin uudenlaiseen leviämiseen. Elviksen ura jatkui pitkään, mutta hän kuoli suhteellisen nuorena vain 42-vuotiaana. Edelleen liikkuu spekulaatioita siitä kuoliko Elvis oikeasti vai elääkö hän edelleen. Elviksen levyjä on myyty tähän mennessä yli kaksi miljardia kappaletta.

Muita suosittuja -50-luvun artisteja ovat esimerkiksi Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Fats Domino ja Bill Hayley & His Comets

Kulttuuri

Rock-kulttuurissa ihannoitiin Hollywoodia, leffatähtiä ja katukulttuurissa näkyi erilaiset brändit, kuten Coca Cola ja Levi's Jeans -farkut. Vanhoja autoja tuunattiin oman näköisiksi ja tietysti myös lainailtiin oman perheen autoja, kuten suosittuja Chevroletteja.

Rock-musiikin myötä myös muu kulttuurinen ilmapiiri alkoi vapautua. Tanssiminen yleistyi ja nuorilla oli enemmän rahaa käytettäväksi esimerkiksi näyttävempiin vaatteisiin ja meikkeihin. Kulttuurisen ilmapiirin vapautuminen aiheutti myös tietysti jonkin verran paheksuntaa ja vastustusta erityisesti vanhemman ja konservatiivisemman väestön keskuudessa.

Elvis Presley laittaa lanteet keinumaan!

-50-luku suomessa

Nuorisomuoti ja -kulttuuri rantautui myös Suomeen. Farkkujen lisäksi nahkatakit saapuivat katukuvaan. Sitä ennen nuoret olivat pukeutuneet "pikkuvanhasti", eli esimerkiksi pukuihin ja mekkoihin. Sotavuosien jälkeen perheet alkoivat vaurastua teollistumisen myötä, ja rahaa oli käytettävissä myös viihteeseen ja kuluttamiseen. Vaikka rock-musiikki rantautui Suomeen, ei puhuttu vielä rock-musiikista, vaan uudenlaisesta iskelmästä.

Samaan aikaan elettiin käännösiskelmän kultakautta, jota hallitsivat muun muassa Laila Kinnunen sekä Olavi Virta.