60 -luku

Yleistä

60 -luvulla rock-musiikki oli tullut jäädäkseen. Sen voima vaikutti kulttuuriin, kuten elokuviin ja taiteeseen. Rock-yhtyeet alkoivat tehdä omia sanoituksia, ja myös kansikuvataiteeseen alettiin panostaa. LP-levyt, eli niin kutsutut "long play"-levyt tulivat suosituimmaksi julkaisumuodoksi, sillä niihin mahtui useampia kappaleita. Sitä ennen julkaistiin enimmäkseen singlejä, joissa molemmilla puolilla oli yleensä yksi kappale (A- ja B-puoli). Vuosikymmenen lopulla alettiin järjestää festivaaleja, joista kuuluisin lienee New Yorkissa järjestetty Woodstock-festivaali.

60 -luvun soundi

Vahvistimet laitettiin niin kovalle, että vahvistin ei pystynyt tuottamaan enää puhdasta soundia. Syntyi särö-efekti. Myöhemmin särölle kehiteltiin oma pedaali, jolla vahvistimeen menevää signaalia pystyttiin yliohjaamaan. Sähköbasso korvasi akustisen basson, jota käytettiin vielä 50 -luvulla paljon.

60 -luvun Musiikkityylit

Brittipop

Pop- ja rockmusiikin keskukseksi nousi 60 -luvulla Iso-Britannia. Kuuluisimpia brittipop-bändejä olivat muun muassa The Beatles, Rolling Stones sekä The Who.

Folkin uusi tuleminen

Myös Folk-musiikki teki uuden tulemisen ja Folk rock-tyylisuunta syntyi. kuuluisimpina artisteina muun muassa Bob Dylan ja legendaarinen duo Simon & Garfunkel. Folk-musiikille oli tyypillistä tunnevoittoinen ilmaisu, ja musiikkia soitettiin usein akustisesti yksinkertaisina sovituksina. Folkrockin kerrotaan saaneen alkusysäyksen The Animals-yhtyeen versiosta kappaleesta "The House of the Rising Sun".

Psykedeelinen rock

Psykedeelisessä rockissa otettiin eniten taiteellisia vapauksia, kuten kokeilemalla erilaisia soundeja ja tekemällä omaperäisiä sävellyksiä omaperäisin sanoin. Kuuluisimpia psykedeelisen rockin edustajia oli muun muassa Jimmy Hendrix, joka on ollut ja on varmasti myös edelleen monen kitaristin esikuva.