Arviointi

Yleistä

Seitsemännellä ja kahdekannella vuosiluokalla musiikin arviointi perustuu perusopetuksen opetussuunnitelmaan. Formatiivisen arvioinnin tarkoituksena on ohjata oppilaan opiskelua kohti summatiivisen arvioinnin (opetussuunnitelma) tavoitteita. 

Valtakunnallisella tasolla oppiaineiden sisältöjä ja sitä kautta arviointia ohjaa valtakunnallinen perusopetuksen opetussuunnitelma. Kuntatasolla oppiaineiden sisältöjä ja arviointia ohjaa Vantaan perusopetuksen opetussuunnitelma ja koulutasolla Ylästön koulun opetussuunnitelma.

Peruskoulun 7.-9. vuosiluokan musiikissa käytännön arviointi perustuu monipuolisiin näyttöihin, joita saadaan niin tunneilla kuin kotona tehtävien kirjallisten tai luovien tehtävien ja harjoitusten kautta. Arvioinnissa hyödynnetään monipuolisesti arvioinnin eri muotoja, kuten itse- ja vertaisarviointia, arvioivaa palautetta ja ryhmäarviointia.

Olen pyrkinyt luomaan opetuksesta mahdollisimman monipuolista, jotta pääsette antamaan näyttöjä lukuvuoden (7lk.) tai lukukauden (8lk.) aikana monin eri keinoin. Tavoitteena on, että jokainen löytäisi omat vahvuusalueet ja kehityksen kohteet omassa osaamisessa.

Vantaan perusopetuksen opetussuunnitelma sanoo arvioinnista seuraavaa (suora lainaus):

"Musiikin opetuksessa oppilas tarvitsee realistista ja samalla kannustavaa ja rohkaisevaa palautetta myös perusopetuksen 7-9 vuosiluokilla. Ohjaava palaute auttaa oppilasta hahmottamaan yhä paremmin soivaa musiikillista toteutusta, musiikillista ilmaisua ja musiikin merkityksiä. Palautetta oppilas tarvitsee erityisesti, kun hän toteuttaa luovaan tuottamiseen ja musiikkiteknologiaan liittyviä kokonaisuuksia.

Musiikin päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona musiikin opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut musiikin yhteisenä opetettavan oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso musiikin valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Musiikissa oppilaan osaaminen kehittyy kaikilla tavoitealueilla oppimäärän päättymiseen saakka. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta."

Lähde: http://vantaawiki.fi/pops/Musiikki#Vuosiluokat_7-9

Musiikin päättöarvioinnin kriteerit hyvälle osaamiselle (arvosanalle 8) oppimäärän päättyessä löytyvät saman linkin takaa (kolme kuvaa).

Muistattehan, että tärkeintä ei ole ennalta saavutetut tiedot ja taidot musiikissa, vaan valmiudet kehittää omaa osaamista eteenpäin ja avoimuus opetettavaa ainetta kohtaan. Kaikki oppilaat ovat tunneillani samalla viivalla, olit sitten harrastanut vaikkapa pianonsoittoa ensimmäiseltä luokalta asti tai soittanut ensimmäisen sävelen vasta äskettäin. 

Toivon, että pystyn antamaan tunneillani ennen kaikkea sellaisia elämyksiä, kokemuksia, tietoja, taitoja ja valmiuksia joiden avulla musiikki säilyy matkassanne koko elämän ajan.