Rap / HipHop

Rap

Rap-musiikki syntyi -70-luvun Yhdysvalloissa afro- ja latinalaisamerikkalaisten keskuudessa. Rap-musiikin juuret ovat funk- ja soul-musiikissa. Alun perin rap-musiikissa räpättiin vanhojen lp-levyjen päälle, kunnes niitä alettiin samplaamaan eli nauhoittamaan pätkiä oman musiikin pohjaksi.

Kun rap-musiikki syntyi, elettiin aikaa, jossa rasismi, syrjintä ja köyhyys varjosti edelleen vähemmistöjen elämää. Usein myös rap-musiikin sanoitukset nousivat näistä teemoista. Erityisesti nuorille rap-musiikki oli tärkeä keino saada omaa ääntä ja sanomaa kuuluviin.

Rap-musiikki Suomessa

Suomeen hip-hop-kulttuuri rantautui ensimmäisen kerran -80-luvulla, mutta oikeastaan vasta -90-luvulla se alkoi nousta suuremmin kansan tietoisuuteen. 2000-lukulla saavutettiin suomirapin kulta-aika. Esimerkiksi Fintelligens- ja Kapasiteettiyksikkö-nimiset kollektiivit nousivat soittolistojen kärkeen ja hallitsivat isoimpia levy-yhtiöitä. Vasta 15-vuotias Pikku G hurmasi lapset ja nuoret ja albumi Räjähdysvaara oli ensimmäinen platinaa myynyt rap-albumi Suomessa. Televisiosta katseltiin MTV-kanavaa (music television) ja otettiin vaikutteita Yhdysvaltojen eri musiikkikuluttuuresta, erityisesti hip-hop-kulttuurista.

Vaikka rap-lyriikka on ollut aikojen saatossa myös viihteellistä, sillä on myös Suomessa otettu kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Yksi suomirapin kulttimaineeseen nousseista klassikkoteoksista on Avain-nimisen artistin Punainen tiili-albumi, joka on vahvasti sen ajan yhteiskuntaa kritisoiva. Muita poliittisia rap-artisteja Suomessa ovat esimerkiksi Steen1 ja Paleface. Myös heidän sanoituksissa otetaan usein kantaa yhteiskunnassa vallitseviin ongelmiin.

Tiesitkö?

Rap ja hip hop menevät usein termeinä sekaisin. Rapilla tarkoitetaan musiikkityyliä, kun taas hip hop tarkoittaa kokonaista kulttuuria, joka koostuu neljästä kulmakivestä: MC, DJ, breakdance ja graffititaide.

Tehtävä 1 - Lue!

Lue alkuun artikkeli "Suomirap on nyt suositumpaa kuin koskaan - mutta mihin katosi sen sanoma? tämän linkin takaa. Keskustelua artikkelin pohjalta.

Tehtävä 2 - Katsotaan yhdessä!

Paleface: Sanan, äänen ja musiikin muutosvoima / The Transformative Power of Words, Sound and Music (ensimmäiset 9 minuuttia kappaleeseen asti). Keskustelua videon pohjalta.


Tehtävä 3 - Etsi, tutustu ja analysoi!

a. Etsi jokin kantaa ottava kappale, ja tutustu sen tekstiin. Kappaleen ei tarvitse edustaa rap-musiikkia, vaan se voi olla myös jostain muusta genrestä. Tärkeintä on, että kappaleessa on jokin vahva, mielellään yhteiskunnallinen sanoma.

b. Vastaa sen jälkeen muutamaan kysymykseen tämän linkin takaa.

Esimerkkibiisejä:

P!nk - What about us

John Lennon - Imagine

Ultra Bra - Suosi Ulkomaista

Blind Channel - Dark Side!

Extra

Jos aikaa, voit esimerkiksi treenata laulua / soittoa mahdollisuuksien mukaan kotona.