Veerle

In het testament van ene Jan Vermeulen van 10.11.1627 is voor het eerst sprake van een schrans in Veerle. Op het jaargeding van 1636, in volle oorlogsperiode, werd aangemaand tot voorzichtigheid met vuur op de schansen. In 1644 werd op straffe van verbeurdverklaring bepaald dat er geen mijten of hopen mochten worden geplaatst in de schansstraten. De helft van de boete was ten voordele van de schrans. Tevens werd uitdrukkelijk verboden te lopen over de vesten of wallen. De portier en de schransmeester mochten de overtreders aanklagen.

In september 1640 overleed Theodorus Ceurens tijdens zijn verblijf op de schrans te Veerle. In 1659 verhuurde Willem van Hove 'huys mette schuer' op de schrans te Veerle. Ook in 1659 lieten Hendrik Maes en Lisken Wellens 'het schans huys' na.

Quod attestor, Simon Beckers, notaris, approbeert en(de) immatriculeert nach het lesten edict van sijne doorl(uchtighen) hoocheyt prince van Luyck, residerende in Everbode (23. 24 december 1658 (folio 51r.).

Testament Geetruyt Peeters: ....item maeckt ende legateert sij testatrice aen Adriaen Kuypers, dochter van Laureys Cuppens en(de) Engel Peeters zaligers, eenen beempt oft erssel, gelegen tot Hanevenne aen die schanse tot Veerle, wel verstaende dat dese bempt niet en sal geven tot die hondert guld(ens) voors(chreven) aen Anna Peeters gelegateert (met dank aan Eddy Exelmans)

In Veerle waren er allicht vijf schansen alhoewel er slechts vier gehuchten waren. De Dorpsschans en de Besauwenschans lagen beiden dicht bij het dorpscentrum van Veerle zodat bedie allicht vluchtplaatsen waren voor het dorp.

Bij alarm werden de kerkklokken geluid. In het Dorp, Makel en Haanven kon men dit geluid makkelijk horen. Op de Heide gebeurde dit door het blazen van de hoorn.

Besauwenschans

Dorpsschans (Plaets)

Haanven

Makelschrans

Heideschans (Vispoel)

Blaardonk (Varendonk)

BIBLIOGRAFIE & INFO:

  • F. Van Gehuchten, Veerle arm en Trots, Laakdalse werkgroep voor geschiedenis en heemkunde, 1997.