Heivoort

ALGEMEEN:

Straat: Klaashoevenweg

Oppervlakte: 1 ha 04a 87ca

Waterbevoorrading: Heiloop

Oudste vermelding: Oprichtingsjaar:

Terreinkenmerken:

Lambertcoördinaten: X: Y:

HISTORISCH:

De schans van Heivoort lag in de voormalige gemeenteheide, ver van de huizen van het gehucht Heivoort. De huizen van het gehucht Germeer lagen nog dichter bij deze schans dan die van het gehucht Heivoort. Vermoedelijk hebben natuurlijke elementen die uitermate nuttig konden gebruikt worden bij de verdediging van de schans een belangrijke rol gespeeld bij de aanleg. Zo werd de schans aan verschillende zijden beschermd door vijvers. Het langgerekte gehucht Heivoort bestond vroeger uit de huidige Kromstraat, Stotert en Heivoort. Het valt te betwijfelen of bewoners van het tegenwoordige Heivoort gebruik maakten van de schans van Heivoort. Zij woonden op 1500 m daar vandaan. De toen nog schaarse huizen van Stotert lagen op 500 m van de schans.

Zij had een oppervlakte van 1ha 04 a 87ca. Maar ook de aanpalende vijvers moeten tot het schansencomplex gerekend worden. Het totale complex had een oppervlakte van 3 ha 9 are en 50 ca. De vorm van de schans was eerder ingewikkeld. Zij bestond uit verschillende omwalde percelen met meerdere voorschansen. Zeer recent werd op een voorschans een huis gebouwd. Daarbij kwamen enkele houten palen tevoorschijn evenals een aantal boomstaken die vroeger in het water van de schans gelegd waren.

Voor de bescherming werd nuttig gebruikt gemaakt van enkele vijvers die op deze plaats in de heide lagen. Waterbevoorrading gebeurde door de Heiloop en door natuurlijke vijvers.

TOPONYMIE: ??

KARTOGRAFISCH: (Google+)

  • Uittreksel uit de Atlas van Ferraris waarop de schans duidelijk herkenbaar is.
  • Ook op een oude Franse kadasterkaart vinden we de schans terug.
  • Uittreksels uit de Atlas der Buurtwegen: overzichtskaart, detail met weergave van de schans, grachten en vijvers.
  • militaire kaart Vandermaelen (1851). Een deel van de grachten is nog weergegeven.
  • Satellietbeeld : weergave van de schanssite in de huidige omgeving.
  • Overname van kadasterkaart. Je moet al goed gaan zoeken om de contouren van de schans terug te vinden.
  • Uittreksel uit het digitale kadasterplan (2012). De voormalige schans bevond zich op de percelen: 557b, 562a, 562m, 558h, 560e, 558b, 560d, 563f3.
De Ferraris-atlas
Vandermaelen, 1851.
Digitaal kadaster

BIBLIOGRAFIE & INFO:

  • Historische studie van de schansen in Beverlo, Meerhout, Oostham, Kwaadmechelen, Olmen, Vorst en Koersel, samenwerkingsverband van geschied- en heemkundige kringen, 1994.