Den Hout-schrans

ALGEMEEN:

Straat: Schransdriesstraat

Oppervlakte:

Waterbevoorrading:

Oudste vermelding: - Oprichtingsjaar:

Terreinkenmerken: Het perceel is totaal gewijzigd sinds de aanleg van de Vaart

Lambertcoördinaten: X: Y:

HISTORISCH:

Den Hout is een gehucht van Beerse. Het voorkomen van het centrum is echter totaal gewijzigd door het graven van de Vaart, die er dwars doorheen ging. De kaart van De Ferraris toont in het centrum een driehoekig (donker groen) perceel.

Deze driehoek werd ongeveer gevormd door de Vaartdijk, of wat dat vroeger was, de Rijkevorselsesteenweg en de verbindingsweg achter de firma Van Steenbergen.

In 1768 moesten de oude grachten die de schrans omringden uitgegraven worden. Dit werk werd aanbesteed aan de minst biedende. De grachten moesten afgezet worden met twee lagen graszoden (russen) en de achterkant diende aangevuld met zand. Als afmetingen werden vermeld: breedte boven 10 voet (ca. 3.00m), onder ca. 2.5 voet (ca 0.45 m) en met diepte van 5 voet (ca 1.50m). De aanbesteding vermeldt: "...dese slothe langhs den rechte cant van de nieuwe dreve op de heyde naer Rijckevorsel..." (R.A.A. Beerse, nr.165, nr.15 in het pak).

In de jaren 1910-1920 heette het perceel nog "De Schrans". Het behoorde toe aan de gemeente en werd bewonnen door Frans Kenis en Suske Dufraing. Toen in die jaren de kolonie van Merksplas er een loskade aanlegde en de twee huurders er een stuk van moesten laten liggen vroegen ze vermindering van hun huur. In die aanvraag heet het nog "De Schrans" (uit de notulen van de gemeenteraad).

De aangrenzende straat heet nog steeds: Schransdries. Het kadaster vermeldt verder als plaatsbenaming: Schans Driessen.

TOPONYMIE: Schransdries (straat), Schans Driessen (kadaster)

KARTOGRAFISCH: (Google+)

  • Uittreksel uit de atlas van de Ferraris (1777). De voormalige schans is driehoekvormig en donker groen ingekleurd in het centrum van Den Hout.
  • Uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen met weergave van het centrum van Den Hout (ca. 1847).
  • Uittreksel uit het digitaal kadasterplan met weergave van het centrum van Den Hout. Het centrum is compleet gewijzigd en vol gebouwd. De locatie van de voormalige schans is groen omcirkeld.
  • De benamingen Schransdries (staartnaam) en Schans Driessen (locatie) zijn nog steeds behouden.
  • Jos Geerts, De schrans, uit: Driemaandelijks contactblad De Vlierbes, nr.22, sept. 1985.