4. LA GEOLOGIA

Fa entre 35 i 40 milions d’anys, a tot el centre de Catalunya hi havia un mar i el lloc on és ara El Pont de Vilomara era en el fons d’aquest mar.

Aquest mar es va anar tancant formant un immens llac salat. A aquest llac hi arribaven les aigües dels rius que venien del massís pirinenc i del massís catalano-balear.

Els sediments més pesats (còdols i graves) que portaven aquests rius i que es van dipositar prop de la desembocadura, van formar més tard les muntanyes de Montserrat i les de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Aquests sediments estan units amb un ciment: el carbonat de calci i formen les roques anomenades conglomerats.

Montserrat

Còdols i graves

Conglomerat

Sant Llorenç delMunt

Montcau

Els sediments més lleugers (sorres, argiles...), que anaven més enllà de la desembocadura, juntament amb les restes d’animals i plantes que es dipositaven en el fons d’aquest mar, van anar formant algunes de les roques que actualment trobem al nostre municipi:

Les sorres s'han convertit en gresos (pedra sorrenca) i les argiles en margues (lutites). És per això que és fàcil que hi trobem restes de les parts dures dels cossos d’alguns animals marins (petxines, coralls...) en forma de fòssils.

L'acumulació de les restes dels esquelets o de les closques d'alguns animals marins enterrats al fons del mar amb el temps s'han convertit en roques anomenades calcàries perquè el component principal és la calç (carbonat càlcic). El pont foradat seria un exemple d'aquest tipus de roca.