Για Εκπαιδευτικούς

Στην σελίδα αυτή περιλαμβάνονται κάποιες από τις παρουσιάσεις εργασιών μου σε συνέδρια καθώς και οι σύνδεσμοι με το κείμενο των εργασιών, όπως δημοσιεύθηκαν στα πρακτικά. 

1-Διδακτική Αξιοποίηση των Φύλλων Εργασίας στη Διδασκαλία των Μαθηματικών 

Παρουσίαση στο Συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρείας στα Χανιά το 2016 Αφορά στη Διδακτική Αξιοποίηση των Φύλλων Εργασίας στη Διδασκαλία των Μαθηματικών στο Γυμνάσιο. Την παρουσίαση στον βιντεοπροβολέα μπορεί να την κατεβάσει κάποιος από εδώ και το άρθρο από εδώ.

2-Διαφοροποιημένη Διδασκαλία στο Μάθημα των Μαθηματικών στο Γενικό Λύκειο 

Παρουσίαση στο Συνέδριο της ΕΜΕ στην Αθήνα στις 9-12-2018. Τίτλος Εργασίας: Μια Πρόταση για τη Διαφοροποίηση της Διδασκαλίας στο Μάθημα των Μαθηματικών στο Γενικό Λύκειο. 

Το άρθρο, όπως δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του συνεδρίου μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

3-Παράλληλη Ομαδική Εργασία, μια σύγχρονη Διδακτική Μέθοδος

Παρουσίαση στο Συνέδριο της ΕΜΕ στη Λάρισα στις 3-11-2019 σχετικά με την Παράλληλη Ομαδική Εργασία (όρος που εισήχθη από τον συγγραφέα της εργασίας), μιας μεθόδου διδασκαλίας που είναι ανάμεσα στη διδασκαλία στην τάξη και τη μελέτη των μαθητών στο σπίτι. Η παράλληλη Ομαδική Εργασία των μαθητών είναι ένας τρόπος οργάνωσης του μαθήματος στα πλαίσια της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες ομοιογενείς ως προς την επίδοση, επιλύουν ασκήσεις ή προβλήματα που βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο δυσκολίας για την κάθε ομάδα. Ο ορισμός των ομάδων από τον εκπαιδευτικό είναι ένα ισχυρό εργαλείο που του δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσει απομονωμένους και μη δημοφιλείς μαθητές να κοινωνικοποιηθούν, αλλά και να βελτιώσει τις σχέσεις όλων των μαθητών μεταξύ τους καθώς και την ικανότητά τους στην επικοινωνία και τη συνεργασία. Η διαφοροποίηση ως προς τη δυσκολία των ασκήσεων που θα κληθούν να επιλύσουν οι ομάδες συμβάλλει στη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών στο μάθημα, ακόμη και των πιο αδιάφορων ή αυτών με τη χαμηλότερη επίδοση, μετατρέποντας την τάξη σε έναν χώρο εργασίας και αλληλοβοήθειας. Το πλήρες άρθρο, όπως δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του Συνεδρίου εδώ.

4-Η Παρακολούθηση Φροντιστηριακών Μαθημάτων από τους Μαθητές ως Παράγοντας Σχεδιασμού της Διδασκαλίας στο Σχολείο

Παρουσίαση του Άρθρου που Δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά του 37ου Συνεδρίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που έγινε στο Ναύπλιο τον Νοέμβριο του 2022

Την εργασία μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.

Παραθέτω ακόμη ένα άρθρο του Φυσικού Δημήτρη Τσιριγώτη το οποίο είναι σχετικό με το θέμα της εργασίας, από μιαν άλλη σκοπιά όμως. Δεν συμφωνώ με όλα όσα παρατίθονται στο άρθρο αυτό, το θεωρώ όμως μια καλή αφορμή για συζήτηση.

5-Δημιουργία Βιντεομαθήματος με το Active Presenter - Tutorial - Ανεστραμμένη Τάξη


6-Το Μοντέλο της Ανεστραμμένης Τάξης και η Αξιοποίησή του στην Διδασκαλία σε Σχολείο, Φροντιστήριο και Ιδιαίτερο Μάθημα 

Η παρουσίαση της εισήγησής μου στην ημερίδα του παραρτήματος της Βοιωτίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στις 8-7-2023. Η αφίσα της ημερίδας εδώ.