Oppgaver og status

Teknisk avdeling består av Byggesak, Byplan, Geodata, Byteknikk og Vann og avløp. Avdelingen har også budsjettet til sivilforsvaret, samt et fellesområde med administrasjon og støttetjenester.

Bodø er en by i vekst og Teknisk avdeling har stor tjenesteproduksjon innenfor mange viktige områder som har betydning for innbyggernes dagligliv:

    • Drikkevannsforsyning og avløpshåndtering

    • Vei- og trafikkanlegg, herunder vedlikehold og ivertaking av trygg ferdsel

    • Drift og vedlikehold av park-, idrett og grøntanlegg

    • Byplanlegging

    • Byggesakstjenester og seksjonering

    • Geodatatjenester

    • Bypakken

Videre bidrar avdelingen gjennom aktivt samarbeid med andre avdelinger til gjennomføring av kommunens øvrige planer.

Avdelingen har levert gode resultater og det er gledelig å registrere et lavt sykefravær ved utgang av september i 2019 på 4,8%.

Kommunen har lenge vært inne i en sterk ekspansiv utbyggingsperiode med mange store byutviklingsprosjekter. Også i kommende økonomiplanperiode planlegges det for vedvarende vekst. Den økte veksten medfører press på flere av tjenestene, herunder spesielt veivedlikehold der budsjettene over år har vært lavere enn nivået som er nødvendig for å opprettholde dagens standard.

Tilbakemeldinger på tjenesteleveranser fra publikum er svært gode, særlig på det grøntfaglige, blomster, vinterbelysning, skøytebaner og vedlikehold lysløyper. På lekeplasser og idrettsanlegg er det områder hvor vedlikeholdsetterslepet begynner å vises, men hvor prioriteringen er henhold til tilgjengelige rammer. For lekeplasser, idrettsanlegg og parker ser avdelingen et behov for i større grad å tilrettelegge for universell utforming.

Det har vært medieomtaler som har lagt fokus på miljøvennlige anlegg, noe som også får følger for Bodø kommunes fokus på miljøfeltet, eksempelvis særlig gummigranulat på kunstgressbaner, mer miljøvennlig drift ved bruk av el-maskiner og mindre bruk av kjemikalier. Avdelingen er har igangsatt tiltak og allerede sluttet all bruk av plantevernmidler i offentlige rom og bruker kun miljøvennlige alternativ (torvfrie alternativ mm.).

Avdelingen leverer tjenester internt i kommunen, OK og UE i hovedsak. Dersom det blir endringer i disse avdelingenes rammer som får følger for aktiviteten i Teknisk avdeling må stillingsreduksjon påberegnes.

Drikkevannskvaliteten og stabiliteten i vannforsyningen i Bodø kommune er god. Vannbehandlingsanlegget for hovedvannverket som leverer vann fra Heggmoen til over 90% av innbyggerne er et moderne og sikkert anlegg. Utfordringene ligger i forsyningsnettet som består av mange gamle og dårlige rørledninger. Utskiftingstakten er her, som i resten av landet, for lav. Flere av distriktsvannverkene krever en større oppgradering for å tilfredsstille kravene til sikker vannforsyning.

Innenfor avløp ligger de største utfordringene på ledningsnettet med innlekking av fremmedvann og gamle og dårlige rørledninger. Det må påregnes store kostnader i fremtiden for å utbedre dette.

Bodø kommune deltar i «bedreVann»-rapporteringen som er en tilstandsvurdering av kommunale vann- og avløpstjenester i regi av Norsk vann. Generelt sett ligger Bodø her på gjennomsnittet for vannforsyningen og på nedre halvdel av lista når det gjelder avløpstjenesten. Selv om en denne rapporten kanskje ikke gir et helt korrekt bilde av bransjen så viser den at det er rom for forbedringer.

Når det kommer til saksbehandlingstid viser KOSTRA at Bodø kommune har god leveranse innen teknisk sektor. I alle avdelingens kontorer pågår det kontinuerlig arbeid med å forbedre både effektivitet og kvalitet ved blant annet hjelp av digitalisering, automatisering og optimalisering av arbeidsprosesser.

Avdelingen er i avsluttende del av fase 1 i implementering av ny organisasjon hvor man endrer strukturen fra seks til fire kontorer. Hovedformålet med prosessen er å:

    • Legge til rette for at hovedmålene for teknisk avdeling oppnås

    • Legge til rette for at Teknisk avdeling skal møte tjenestemessige, driftsmessige og teknologiske krav og forventninger for årene som kommer

    • Styrke fagmiljø og bidra til større internt samarbeid på tvers av organisatoriske strukturer

    • Utvikle mulighet til nye karriereveier faglig og strategisk for ledere og ansatte

Det kan være aktuelt å styrke tjenesteområder som fokuserer på gjennomføring av investeringsprosjekter. Dette for ha tilstrekkelig gjennomføringsevne for investeringsprosjekter. Dette skal eventuelt løses innenfor allerede bevilgede rammer.