Spesifiserte tiltak Teknisk

1. Renovasjonskostnader iht. selvkostreglement for renovasjon. Renovasjonskostnader for håndtering av «herreløst avfall» som ikke dekkes av selvkost.

2. Manglende ramme for MS Helligvær etter frafalt tilskudd NFK. Fullfinansiering av frafalt tilskudd fra NFK.

3. Underfinansiering Gatelys ift. tilskudd fra Bodø Energi. Underfinansiering av Heggmoavtalen med Bodø Energi

4. Miljøkonto for uforutsette miljøbehov. Midler til håndtering av akutte og uforutsette miljøtiltak som oppstår hos teknisk avdeling.

5. Avvikling av MS Helligvær. Bodø kommune har en bygderute/skyssbåt i Helligvær. Driften er nå satt ut til Salten Cruise, men en av skipperne er kommunalt ansatt. Det var totalt 3317 passasjerer i 2018. I snitt ble hver reise subsidiert med cirka kr 733,-. 254 dager var det færre enn 10 passasjerer. 323 dager var det under 20 passasjerer. En stor del av de reisende er personer som har fritidseiendom i Helligvær. Det er flest passasjerer om sommeren, i påsken mm. Det er pr nå ingen skoleskyss eller barnehageskyss med båten. Tilskudd fra Fylkeskommunen falt bort fra 01.01.19

Konsekvenser:

Fylkeskommunens båt dekker Vokkøy og Sørvær. De fastboende bor på øyer som dekkes av denne båten. Bortfall av tilbudet vil medføre redusert servicenivå for de som bor i Helligvær, samt de som har fritidsbolig der. Båtens beredskapsfunksjon vil falle bort.

Reduksjon av stilling må påberegnes

6. Utvidet parkeringssoner og endrede priser. Det ligger et inntektspotensial i å øke parkeringsgebyret og å utvide sonen og tidsrommet for betalingsparkering. Betalingssatsen kan differensieres for sonene i sentrum og den lenger opp i byen.

Konsekvens:

Krever forprosjekt for kartlegging og investeringer i form av skilting, nye automater, mm. Dette er pt. ikke inkludert i driftsrammene da beløp er uklare. Dette må vurderes ved evt. vedtak av tiltak. Konsekvenser for parkering er at innbyggere potensielt ikke vil ta bilen til sentrum for å benytte seg av tilbudene der. Næringslivet kan merke det hvis innbyggerne velger handelssteder utenfor sentrum.

7. Redusert ambisjonsnivå for snøhåndtering/strøing. Det er ikke rom for å ivareta vedtak om økt vintervedlikehold tilknyttet sykkelveier (ref. sykkelplan). Det er også gjort en vurdering på øvrig vinterdrift hvor konklusjon er at strøbudsjettet og vinterberedskapen må reduseres. Det er pt. vedtatt at brøyting skal igangsettes ved 5 cm snø i sentrum og 8 cm i distriktene. Dette foreslås økes til hhv 8 cm i sentrum og 12 cm i distriktene, samt strøing kun i bratte bakker.

Tiltak fra 2021 krever at det investeres og gjennomføres ROS-analyse i driften. Investeringsbehov for å gjennomføre tiltak er ikke vurdert.

Konsekvens:

Redusert vintervedlikehold vil medføre vanskeligere fremkommelighet også for kollektiv og potensielt flere ulykker. Framkommeligheten for funksjonshemmede og andre svake grupper vil reduseres. Forventningene til framkommelighet er høy så dette vil føre til mange klager.

En positiv konsekvens er at redusert strøing vil gi mindre tømming av sandfang og mindre oppfeiing til våren og mindre svevestøv. Reduksjon av stillinger må påberegnes.

8. Avvikling av sommerblomster. Avvikling av dagens produksjon, utplanting og vanning av sommerblomster. Gartneriet avvikles.

Konsekvens:

Mindre attraktiv bykjerne og reduksjon av stilling må påberegnes.

9. Vinterbelysning i sentrum. Næringslivet anskaffet vinterbelysningen/pynten (kulejuletre) og betaler for liftleie. Kommunen har driftet, hengt opp og tatt ned utstyr, men det foreligger ikke noen skriftlig avtale for dette. Jule og vinterbelysning i sentrum er et trivselstiltak. Forslag er at næringslivet må da ta hele kostnaden for dette dersom de ønsker å videreføre ordningen.

* Budsjett er redusert med 800 000 kr. som bla. dekker andre utfordringer i rammene i mellomrommet selvkost og vanlig drift.