Oppvekst og kultur


OK1: Rehabilitering skolebygg:

Plan for rehabiliteringsbehov i skolebygg i en 4-årsperiode rulleres årlig. Prioritering av tiltak vurderes ut fra innspill som kommer i ressursmøtene med skolene i januar/februar, samt kunnskapen som Utbyggings- og eiendomsavdelingen innehar.

OK2: Mørkvedbukta - ny skole og barnehage:

Planlagt bygd ut i to byggetrinn. Skole og barnehage inngår i første byggetrinn. Prosjektet er delt i 2 entrepriser: Mørkvedbukta skole og barnehage (totalentreprise) og Mørkvedbukta Entreprise 2 vei vann og avløp (beskrevet entreprise). Entreprise 2 har eget budsjett (innenfor den totale rammen), og styres av Plan og utbygging. Prosjektet Mørkvedbukta skole og barnehage byggetrinn 1 består av 2 parallell 1-7 trinns barneskole og 6 avdeling barnehage. Grunnerverv gjennomføres ved ekspropriasjon, og har ingen fremdriftsmessig innvirkning på ferdigstillelse av byggetrinn 1. Rettsak ble avsluttet 23 august. Kostnadene for dette er ikke en del av skole- og barnehagebudsjettet. Mørkvedbukta skole og barnehage styres innenfor gitt rammer.

OK3: Skolenes uteområder:

Arbeidet med skolenes uteområder foregår fortløpende for å lukke avvik og oppgradere uteområder som har behov for det. Uteområdene har en hard bruk og lekeapparater slites ned. Det er et stort etterslep ved enkelte skoler. I tillegg til penger avsatt i investeringsbudsjettet er det avsatt penger til vedlikehold og drift av uteområdene på Utbyggings- og eiendomsavdelingen sitt budsjett. Det er nedsatt en arbeidsgruppe med representanter fra Oppvekst- og kulturavdelingen, Teknisk avdeling (plan- og utbygging og drift- og produksjon) og Utbyggings- og eiendomsavdelingen som jobber samordnet og systematisk med skolenes uteområder. Det er viktig at kommunen setter av tid og ressurser til dette arbeidet og at satsingen videreføres i kommende økonomiplanperiode.

OK4: Aspåsen skole (hovedprosjekt):

«Nye» Aspåsen skole og kulturskole er under bygging. Bygget skulle etter planen ferdigstilles til skolestart 2020, sannsynligvis forsinket til i desember 2020. Aspåsen vil da bli en 3-parallell barneskole og kulturskole som tilsvarer et nytt bygg med hensyn til teknisk standard. Aspåsen skole og kulturskole vil ha funksjon som møteplass og øvingslokale for lokalt kulturliv. Aspåsen skole sees i sammenheng med Østbyen og Saltvern skoler med tanke på kapasitet og fleksibilitet i sentrum-Rønvik.

OK5: Østbyen, utrednings-/planleggingsmidler/oppstart bygging:

Det er et stort behov for rehabilitering av Østbyen skole. Det gjennomføres en mulighetsstudie i samarbeid med skolen der behov, ulike konsept, kostnader, fremdrift, mv. belyses og vurderes. Det skal konkluderes med hvilket konsept som anbefales for Østbyen skole. Rom og funksjonsprogram med tilhørende kostnadsforslag utarbeides. Tiltak vil kreve endringer i forhold til eksisterende reguleringsplan, og det avsettes 1 mill. kr til videre plan- og utredningsarbeid i 2023.

OK6: Infrastruktur IKT Skole og barnehage:

Det er behov for investering i infrastruktur IKT i skoler og barnehage på cirka 4 mill. kr hvert år i økonomiplanperioden som følge av at det blir flere PCer og Ipader i skole og barnehage. Ikt-rådgiverne på grunnskolekontoret samarbeider med IKT-kontoret og prioriterer trådløse aksesspunkter i skoler og barnehager ut fra den kartlegging som gjøres.

OK7: Alstad Barneskole, utrednings-/planleggingsmidler/oppstart bygging:

Det er et stort behov for rehabilitering av Alstad barneskole skole. Det gjennomføres en mulighetsstudie i samarbeid med skolen der behov, ulike konsept, kostnader, fremdrift, mv. belyses og vurderes. Det skal konkluderes med hvilket konsept som anbefales for Alstad barneskole. Rom og funksjonsprogram med tilhørende kostnadsforslag utarbeides. Tiltak vil kreve ny reguleringsplan, og det avsettes 1 mill. kr til videre plan- og utredningsarbeid i 2023.

OK8: Flytting av modulbygg (Bodøsjøen):

Det er behov for å øke kapasiteten ved Bodøsjøen skole. Dette løses ved å flytte modulbygget fra Aspåsen skole når den blir ledig i 2020. Modulene har god teknisk og funksjonell kvalitet, og modulbygget etableres som en permanent løsning på kapasitetsbehovet. Byggetrinn III ved Bodøsjøen skole utgår derfor i denne økonomiplanperioden. Det er kommunen som eier modulbygget.

OK9: Alberthaugen mellomtrinn:

Kostnadsoverslag på 4,3 mill. kr til ombygging av Forskerveien 20 på Vågønes til undervisningslokaler til Alberthaugen Mellomtrinn. Det må avsettes penger til prosjektering, oppdatering av elektrisk anlegg, ventilasjon, brannvern, vann, avløp og bygget generelt i forhold til standard. Når det gjelder inventar og undervisningsutstyr er det ikke avsatt noe penger til dette, mens midler til drift er tilført i budsjettvedtaket økonomiplan 2019-22. Mellomtrinnet flytter midlertidig inn i Miljøtjenestens nybygg på Vågønes i påvente av at ombygging er ferdig tidligst 1. mars. Dette avhenger av at UE midlertidig omdisponerer midler på ansvar 9294 Rehabilitering skolebygg til dette og at de skolerehabiliteringsprosjektene som skulle vært utført som da blir utsatt får tilført midler i 2020. Tiltak som vil bli utsatt i 2020 uten tilførsel av midler er: akustikktiltak på løpsmark skole, oppdeling av allrom Løpsmark skole, skolekjøkken Mørkvedmarka skole, oppgradering garderober Saltvern Skole, ombygge Amfi Bodøsjøen skole. Tiltakene for 2021 vil da flyttes til 2022 osv.

OK10: Misvær oppvekstsenter:

Det jobbes nå med anskaffelse og detaljprosjektering av ny barnehage i tilknytning til eksisterende skolebygg. Det er utfordrende eiendoms- og grunnforhold, men byggearbeidene vil komme i gang senest våren 2020.

OK11: Oppgradering av VVS-anlegg:

Oppgradering av elanleggene består i utskifting/oppgradering av hovedavtaler, underfordelere nødlysanlegg og brannsentraler. Oppgradering av installasjon i henhold til forskriftskrav, typisk eksempel er etablering av jording der dette mangler samt oppgradering av varme og belysningsutstyr. Følgende prosjekter ligger inne i forhold til oppgradering av nye ventilasjonsanlegg for 2020:

  • Saltstraumen barnehage

  • Misvær administrasjonsbygg

  • Alstad ungdomsskole

  • Bankgata ungdomsskole

  • Skaug oppvekstsenter

  • Stokkvika barnehage

OK12: Barnevernet, IKT:

Investeringer i forbindelse med flytting av barneverntjenesten til nye lokaler. Intern infrastruktur som ikke finansieres av utleier.

OK13: Løding barnehage:

Er i dag en 4 avdelings barnehage fordelt på 2 bygg (2 avdelinger i brakke ved Engmark barnehage). Engmark barnehage har 8 avdelinger, hvorav 2 avdelinger er tenkt inn i nye Løding barnehage. Ved å bygge en ny 6 avdelingsbarnehage, samles hele Løding barnehage i ett bygg samtidig som man utvider barnehagen med 2 avdelinger fra Engmark barnehage. Ved å nedjustere Engmark fra 8 avdelinger til 6 avdelinger, spares det cirka 50 % pedagogisk konsulentstillingen. Gjenværende konsulentstilling fordeles med 25% stilling i hver barnehage. Kapasiteten på barnehageplasser på Tverlandet vil bli den samme som i dag. Etterspørselen på Tverlandet er per i dag større enn kapasiteten. Det gjennomføres i første omgang en samlet tilstandsvurdering og mulighetsanalyse av alle barnehagebyggene på Løding og Engmark som grunnlag for videre beslutninger.

OK14: Sentrum barnehage avdeling Vestbyen:

Leieavtalen i Sentrum barnehage avd. Parkveien utløper i juli 2021. Husleie er på kr 655 000 per år. Bygget er gammelt og slitt og egner seg dårlig for små barn. Det er behov for betydelig oppgradering. Ved å avslutte leieforholdet, må Sentrum barnehage avdeling Vestbyen utvides med 2 avdelinger. Kapasiteten blir da lik som i dag. På grunn av stor etterspørsel i Sentrum, bør ikke leieforholdet i Parkveien avsluttes uten å oppjustere Vestbyen til en 4 avdelingsbarnehage. Det skal gjennomføres en tilstandsvurdering og mulighetsanalyse av Vestbyen barnehage før planlegging og eventuell ombygging/påbygging til 4-avdelings barnehage.

OK15: Barnehagenes uteområder:

Arbeidet med barnehagenes uteområder foregår fortløpende for å lukke avvik og oppgradere uteområder som har behov for det. Uteområdene har en hard bruk og lekeapparater slites ned. Det er et stort etterslep ved enkelte barnehager. I tillegg til penger avsatt i investeringsbudsjettet er det avsatt penger til vedlikehold og drift av uteområdene på Utbyggings- og eiendomsavdelingen sitt budsjett. Det er nedsatt en arbeidsgruppe med representanter fra Oppvekst- og kulturavdelingen, Teknisk avdeling (plan- og utbygging og drift- og produksjon) og Utbyggings- og eiendomsavdelingen som jobber samordnet og systematisk med barnehagenes uteområder. Det er viktig at kommunen setter av tid og ressurser til dette arbeidet og at satsingen videreføres i kommende økonomiplanperiode.

OK16: Treningsparker del 2:

RS 15/2018. Utendørs treningsparker i Maskinisten, Rensåsen og Limyra. Både Maskinisten og Limyra er prosjektert og klare for etablering, men finansiering mangler. Dette er tiltak for å legge til rette for lavterskel mulighet for styrketrening for folk i alle aldre. Treningsparkene kan samtidig bli positive, sosiale møteplasser i respektive nabolag.

OK17: Kyststi:

Kyststien fra Bodøsjøen til Mørkvedbukta kan bli en viktig attraksjon og ferdselsåre for byens befolkning og tilreisende. For å sikre en gjennomgående god byggekvalitet, estetikk og tilgjengelighet for alle, er det gjennomført en sammenhengende forprosjektering av alle gjenstående delstrekk.

OK18: Bru Høglia rehabilitering:

Høglia bru ved Børvatnet står i fare for å bli stengt dersom den ikke utbedres. Det er til dels store skader på fundamentene. Brua ligger på den eneste veien inn til Børvatnet som er et viktig utgangspunkt for tur og rekreasjon. Jf. Formannskapets PS 19/19.

OK19: Bankgata flerbrukshall, lyddemping:

Akustikken i Bankgata flerbrukshall oppfyller ikke anbefalte grenseverdier. Kroppsøvingslærerne opplever at lydforholdene i gymsalen er svært vanskelige. De opplever at klassen må innstille all aktivitet og komme nær læreren for å oppfatte enkle beskjeder. Støy kommer både fra egen klasse og fra aktivitet fra andre klasser i naborommene. Veggene i hallen er i massivtre, og er sterkt lydreflekterende. Det er foreslått tiltak for å få grenseverdiene til å samsvare med kravene i dagens TEK. Hensikten er å sørge for passende demping av lydnivået i hallen.

OK20: Rehabilitering Stordalshallen inkl. sportsgulv, akustikk:

Stordalshallen ble bygd i 1979. Det er ønskelig med en rehabilitering/oppgradering av Stordalshallen med uteområder. Sportsgulvet som ble skiftet ut i 2011 fungerer ikke tilfredsstillende til senioridrett. I tillegg skal det gjennomføres støydempende tiltak i idrettshallen.

OK21: Svømmebasseng Spektrum:

Kostnadsberegningen er basert på erfaringstall før mulighetsstudie og skisseprosjekt foreligger. Til fradrag kommer mva refusjon, utbetaling av spillemidler som er estimert mellom kr 16 og 21 MNOK, og eventuelle andre tilskuddordninger. Det er tatt med arbeider i eksisterende anlegg som en følge av konkurransebassenget, som også inkluderer nye aktiviteter i arealer som frigis når aktivitet flyttes til nytt basseng. Mål i Bodø kommunes klima- og energiplan er også tatt inn i prosjektet. Med dette utgangspunktet er det beregnet at prosjektet skal kunne realiseres innenfor en kostnadsramme på 350 MNOK inkludert mva.

Annet:

Kommunen har fått henvendelse fra Harr Museet AS om kjøp å kjøpe museet. Rådmannen trenger noe tid til å utrede saken før endelig anbefaling legges frem for bystyret. Saken vil bli utredet til bystyremøte i mars.