Spesifiserte tiltak Helse og omsorg

1. Vekst i aktivitetsbasert finansiering (ABF). Gjelder vekst i Hjemmetjenestens vedtak basert på den demografiske veksten i målgruppen. Antar en årlig vekst i tråd med demografi på 4,2 %.

2. Opprettelse av Kvalitet- og utviklingskontor. Styrking av strategisk planlegging for kvalitet- og utviklingsarbeid i Helse og omsorg.

3. Prosjekt Smart helse Mørkved. Skal følge opp avdekt behov for godt utbygde hjemmetjenester for å redusere/utsette behovet for sykehjemsplasser.

4. Helhetlig oppfølging av lavinntektsfamilier (HOLF). Implementering av tilbudet i kommunal regi. Prosjektet har vart i snart tre år og det anbefales at tilbudet implementeres i drift. Tilbudet skal forhindre sosial arv ved å forebygge at barn i lavinntektsfamilier forblir fattige på grunn av manglende utdanning, arbeidsmuligheter og manglende sosial integrering.

5. Nye lokaler Hjelpemiddellager. Nåværende leiekontrakt utløper 31.12.19 og i samarbeid med Utbygging- og Eiendomsavdelingen har man funnet egnede lokaler i Burøyveien. Kravet til energiklassifisering av Bodø kommune sine lokaler har begrenset alternativene.

6. Økning vedtak Bokollektiv. Det har gjennom 2019 kommet til nye brukere uten at budsjettet er økt.

7. Økning vedtak Hjemmetjenesten. Det har gjennom 2019 kommet til nye brukere uten at budsjettet er økt.

8. Økning vedtak Miljøtjenesten. Det kommer til nye brukere i 2020 som må ha lovpålagte tjenester.

9. Hovedejordet sykehjem – Endret/omperiodisert driftskonsekvens. Driftskonsekvensen på investeringen for å drive disse 8 nye plassene har blitt revurdert og tidsplanen er noe justert.

10. Investeringer IKT – Endret/omperiodisert driftskonsekvens. Driftskonsekvensen for investeringer i velferdsteknologi har økt pga. økt satsning og/eller endrede forutsetninger.

11. Krisesenter – Endret/omperiodisert driftskonsekvens. Driftskonsekvensen av investeringen for nytt Krisesenter er oppdatert på bakgrunn av dagens informasjon.

12. Tilskudd inn i statsbudsjettet. Tilskuddsordninger som avdelingen tidligere har fått via årlig inntekt, men som nå kommer via statsbudsjettet.

13. Institusjon – Reduksjon av pleiefaktor. Bemanningsreduksjon i våre institusjoner. Sykehjem – korttid, langtid, KAD, lindrende, rehabilitering, barneboliger, avlastning mv.

14. Rehabiliteringstjenesten – Reduksjon fysioterapitjenesten. Reduksjon av årsverk/avtalehjemler med private, for fysioterapeuter.

15. Helse og omsorg – Heltidskultur. Tiltaket innebærer at avdelingen opprettholder dagens nivå (2019). For mer info se kap.9.5.1 i avdelingens tekstbidrag

16. Helse og omsorg – Egenbetalinger. Tiltaket innebærer å innføre egenbetaling på trygghetsalarmer og dagsenter.

17. Oppfølgingstjenesten – Nedtrekk Villa Vekst. Villa Vekst driver forebyggende arbeid i forhold til utvikling av psykisk sykdom og er en møteplass som bidrar til hverdagsmening og mestring. Tilbudet er ikke lovpålagt.

18. Helsekontoret – Avslutte støtte til ATV (Alternativ til vold). ATV Bodø tilbyr behandling til hele familien der det har vært eller er voldsproblematikk. Behandling gis til både voksne menn og kvinner som utøver vold eller blir skremmende og aggressiv enten mot partner, ekspartner eller barn.

19. Miljøtjenesten – Ny organisering gruppetilbud aktivitet og fritidstilbud. Innføring av bemanningsnorm i aktivitet og fritidstilbud fra cirka 1:1 til 0,77:1.

20. Hjemmetjenesten – Sammenslåing av Hjtj. Øst og Skjerstad. Sammenslåing av virksomhetene Hjemmetjenesten Øst og Omsorgstjenester Skjerstad. Forslaget foreslår å ha en felles virksomhetsleder for de to virksomhetene.

21. NAV – Reduksjon ramme. For innsparingstiltaket legger NAV Bodø til grunn at dette utelukkende kan skje innen økonomisk sosialhjelp ordinært eller på KVP-området. For lønn/ drift vil en nedtaking straks innebære et økt forbruk over NAV, fordi man i tilfelle ikke lenger da har mulighet til brukeroppfølging. Dette vil resultere i at flere bli stående i sosialhjelp.

22. Bodø Industri – Ikke anbud ang. hjelpemidler. Bodø kommune har en avtale med Bodø Industri AS om rengjøring, reparasjon, resirkulering og transport av tekniske hjelpemidler.

23. Rehabiliteringstjenesten – Reduksjon Frisklivssentralen. Reduksjon av 2 årsverk i Frisklivssentralen tilsvarende 50% nedbemanning. Frisklivssentralens kapasitet tilbakeføres til 2012-nivå.

24. Rehabiliteringstjenesten – Innføre egenbetaling for fysioterapitjenester. Det innføres en større grad av egenbetaling for kommunale fysioterapitjenester.

25. Dagsenter – Reduksjon i tilbud. Reduksjon i tilbudet for aktivisering gjennom å fjerne cirka 4 årsverk. Årsverkene vil bli fordelt mellom vedtaksbetinget og ikke vedtaksbetingede dagtilbud.

26. Røde Kors – Avvikle støtte (BUA). Bodø kommune yter et tilskudd på 600 000 til Røde Kors for drift av Utstyrsbua.

27. NAV – Barnetrygd i beregningsgrunnlag for sosialhjelp. Barnetrygd tas med i beregningen av grunnlag for inntekt hos NAV.

28. Hjemmetjenesten – Reduksjon av pleiefaktor i bokollektiv. Tiltaket medfører 10% reduksjon fra dagens pleiefaktor i døgnbemannede boliger. Tiltaket medfører en nedbemanning med cirka 10 årsverk.

29. Kirkens Bymisjon – Avvikle tilskudd Matsentralen. Kirkens Bymisjon gis et årlig tilskudd på kr. 617 000,- fra Bodø kommune til drift av Matsentralen i Bankgata. Tiltaket er delfinansiert av Bodø kommune.

30. Kirkens Bymisjon – Avvikle støtte prosjekt FRI. Dagens bo- og omsorgstilbud fases nå ut, og det er forberedt etablering av et helhetlig rusfritt rehabiliteringstilbud der Bodø kommune kjøper 4 plasser, og ikke 10 som i 2018.

31. Miljøtjenesten – Ny organisering av bo og tjenestetilbud – Bokollektiv. Det etableres bokollektiv for voksne/eldre med 14 plasser i to etasjer i eksisterende bygningsmasse i Kongens gate 14. Det etableres bokollektiv for voksne/yngre med 10 plasser i nytt bygg eventuelt eksisterende egnet bygg.

32. Helse og omsorg – Ny organisering transport. Gjennomgang av all transport i avdelingen med sikte på å finne effektiviseringsmuligheter.

33. Hjemmetjenesten – Avvikle Lysthushaugen. Avvikle Lysthushaugen bolig, Skjerstad. Brukere overføres til Miljøtjenesten som har ansvar for egnet bolig/tjeneste.

34. Kirkens Bymisjon – Avvikle støtte Ny giv, Jobb1, Helsestasjonen og Møtestedet. Tilknytning til arbeidsliv, og mulighet for delta i ulike aktiviteter, er sentrale element i et helhetlig tilbud til rusavhengige. Bodø kommune gir driftsstøtte til lavterskel arbeids- og aktivitetstilbud i regi av Kirkens bymisjon.

35. Helse og omsorg – Reduksjon i bemanning natt. Reduksjon i bemanning på natt.

36. Helse og omsorg – Reduksjon støttefunksjoner. Gjennomgang av alle støtte- og stabsfunksjoner i avdelingen med formål om å kunne effektivisere driften.

37. Institusjon – Nedtrekk frivillighetskoordinatorer. Reduksjon av dagens frivillighetskoordinatorer innenfor Institusjonsområdet.

38. Oppfølgingstjenesten – Nedtrekk Housing First. Housing first er etablert som prosjekt og metode for å tilby bostedsløse og rusavhengige gode boliger i ordinære bomiljø. Tiltaket innebærer en reduksjon i bemanning.

39. Institusjon – Stoppe iverksetting av prosjekt botilbud Tiurveien. Avdelingen har arbeidet med å tilrettelegge for et avlastning/botilbud for unge personer med demens i Tiurveien 5. Det har vært planlagt et heldøgns botilbud inntil 8 plasser. Tiltaket innebærer at prosjektet stoppes.

40. Oppfølgingstjenesten – Reduksjon 1 årsverk ruskonsulent. Ruskonsulentene har per i dag 5 årsverk. Ruskonsulenten jobber etter vedtak fra tildelingskontoret og følger opp og koordinerer tjenester til mennesker med rusavhengighet.

41. Ikke bygging i Vebjørn Tandbergs vei 14. Utvidelse av plasser i Oppfølgingstjenestens avdeling i Vebjørn Tandbergs vei 14 prioriteres ikke i investeringsplanen.

42. Ikke spesifiserte tiltak/omperiodisering. Rammereduksjon hvor avdelingen ikke løser reduksjonen innenfor riktig år/økonomiplanperiode iht. fordeling.