Rammebetingelser økonomi

Rammebetingelsene er ytre forhold som stiller krav til eller legger begrensninger på hvordan kommunen kan drives.

Kommunene er i stor grad styrt av inntektene fra Staten, rentebetingelsene i finansmarkedet og begrensninger på lokale gebyrer og særskatter. Dette innebærer at kommunen har få muligheter til å øke inntektene, og må derfor i stor grad fokusere på kostnadsstyring.

I kapittel 7.1 om sentrale inntekter sees det på de store inntektspostene til kommunen (inntekter på tjenesteområdene tas ikke med her). I kapittel 7.2 om finanser redegjøres det for de faste utgiftene til kommunen (renter og avdrag). Videre ser man i kapittel 7.3 på overføringer og fondstransaksjoner; velger man å sette av midler til avsetninger (sparing)? Eller bruker man av tidligere avsatte midler? Dette legger grunnlaget for hvor mye midler som er igjen til å produsere tjenester til Bodøs befolkning.

I dette forslaget til budsjett og økonomiplan så kommer det tydelig frem at Rådmannen har valgt å benytte seg av tidligere avsatte midler for å kunne balansere budsjettet. I tillegg er det valgt å benytte seg av avdragsutsettelse. Slike løsninger er midlertidige, og kommunen har ikke mulighet til å benytte seg av disse metodene over tid. Behovet for driftstilpasninger er kritisk, noe som det redegjøres for i kapittel 7.4. Fordeling av midler til tjenesteproduksjonen i finnes kapittel 7.5.

I kapittel 7.6 om handlingsregler fremkommer det at kommunen beveger seg i negativ retning i forhold til handlingsreglene.

I kapittel 7.7 gjennomgås forventet lønns- og prisvekst, samt pensjonskostnader. Kapittel 7.8 tar for seg forventede demografikostnader gitt befolkningsutviklingen.