Spesifiserte tiltak Utbygging og eiendom

1. Finansiering av ENØK-rådgiver. For å oppnå Bodø kommunes innsparingskrav ble det i 2016 vedtatt ansettelse av ENØK-rådgiver finansiert ved bruk av fondsmidler i 3 år. For å opprettholde dagens nivå og oppnå de framtidige innsparingskrav er det nå behov for fullfinansiering over driftsbudsjettet

2. Driftskonsekvenser ved nye bygg. Korrigerte tall for byggdrift, renhold, løpende vedlikehold, strøm, mm. for Tverlandet skole, rådhuset og Kvartal 99. Det er som resultat av vedtak om salg av K99 ikke lagt opp til avsetning til utskifting/periodisk vedlikehold.

Det er avsatt følgende årlige beløp til periodisk vedlikehold:

Rådhuset: 2 078 000kr

Tverlandet skole: 1 830 000kr

3. Driftskonsekvens ved videre bruk og drift av tenkt fraflyttede bygg. Kostnader ved bygg som tidligere er budsjettert som driftsreduksjon ved innflytting i Tverlandet skole og Rådhuset, men hvor videre drift opprettholdes (tilsyn/vakthold, serviceavtaler, kommunale avgifter, strøm, mm.). Bygg som opprettholdes er:

· Vollen

· Herredshuset

· Dronningens gate 15

· Løding barneskole

· Postgården

· Tverlandet skole /m basseng

4. Nytt offentlig toalett Rådhusparken. estimerte kostnader for renhold i ekstern regi:

· Dagligrenhold 255 000 kr

· Smittevask 1 gang i måneden 30 000 kr

5. Redusert bassengdrift når skolene er stengt. Der er i dag basseng flere plasser i kommunen, av de mindre bassenger kan der nevnes: Misvær, Saltstraumen, Tverlandet, Gl. Riksvei 18 (Rehab), Hunstad U, Kjerringøy). Kravene blir stadig strengere til drift (hygienekrav, kjemi). Det er lav utnyttelse av bassengtiden enkelte steder og kostnaden per time i bruk blir dermed svært høy. Det foreslås at Utbyggings- og eiendomsavdelingen bør ha ansvaret for åpningstidene for bassengene. Dette reduserer sannsynligheten for interessekonflikter i lokalsamfunnet og er i tråd med eiendomsstrategien med profesjonalisert drift og utleie. Kommunen får også lik modell for alle typer bygg.

For å oppnå nevnte beløp foreslås det som utgangspunkt:

· Utbyggings- og eiendomsavdelingen blir ansvarlig for åpningstidene for bassengene

· Sesongstengte bassenger

· Øke leiepriser til kostpris

Konsekvenser:

En sesongstenging må koordineres med OK således at svømmeundervisningen kan

komprimeres til få måneder og dermed muliggjøre stenging av basseng i lengere perioder.

Behov for å kartlegge bruksdager og se på muligheten for å redusere driftsdøgn i stille perioder. Kan medføre redusert tilbud til svømmeklubbene.

En konsekvens av å flytte budsjettansvar og driftsansvar til eiendomsdrift er at styringen blir bedre av at ansvar og drift henger sammen.

6. ENØK-tiltak bygg. Der ligger som nevnt allerede inne 6.4 mill. kr + 1 mill.kr ekstra fra budsjett prosessen 2019-2022 det er urealistisk å kunne redusere mere enn det der ligger inne. For å nå dette målet må dagens investeringsplan innen ENØK tiltak fastholdes og økte investeringstiltak vurderes. Økte investeringstiltak er ikke inkludert i dagens investeringsplan da beløp og omfang er uklart. Dette må vurderes nærmere i løpet av 2020 ved eventuelt vedtak av tiltak.

7. Driftssentralisering med KF’er. Det er ønsket å samlokalisere FDVU for KF’er og Kommunen. I første omgang gjelder dette driften av Stormen og Spektrum. I tråd med eiendomsstrategi om profesjonalisering av drift er det hensiktsmessig å samle like fagmiljøer. En driftssentralisering vil gi mindre driftsutgifter ettersom man ikke trenger å sette av så store midler på driftsbudsjettet, men heller kan gjennomføre dette som låneopptak i forbindelse med oppgradering om 20-30 år. Det vil også være aktuelt å gjøre en driftssentralisering av Spektrum. Besparelser vil komme i form av bedre verdibevarende vedlikehold og målrettet bruk av selvkost på driften av bygget.

Estimerte innsparingsbeløp ligger pt. hos Utbyggings- og eiendomsavdelingen da det vil være ansvarlige avdeling, men effekter vil måtte tas ut i form av reduserte driftstilskudd til KF’ene.

8. Prosjekt med Virksomhetene og IRIS Salten for reduserte kostnader. Det er identifisert økende kostnader for renovasjon i kommunens formålsbygg. Det foreslås et prosjekt for å se på hvordan dette kan best kan reduseres og skape insitament for mer kildesortering. Dette fordrer samarbeid på tvers av avdelingene samt muligens i samråd med IRIS Salten IKS.

9. Bedre eiendomsforvaltning med samarbeid med leietakere. Tiltaket går ut på å begynne å få brukerne til å tenke på sin produksjon med bygget som virkemiddel for produksjonen.

Gjennom årsmøter og god kommunikasjon mellom virksomhetene og driftspersonell kan vi sammen få en god forståelse for hvordan best å bruke og utnytte bygningsmassen slik den står i dag. Hvordan kan arealene benyttes bedre, kan man for eksempel bytte faste arbeidsplasser ut med mer «drop-in» plasser. Kan produksjonen til virksomheten effektiviseres, f.eks. timeplanen for utetid for BHG, garderobeløsninger på skolene, utendørs avfallshåndtering for å minimere plassbehov, aktivitetsbaserte rom til fordel for faste installasjoner o.l.

10. Sonedrift av tjenesteleveransene. Sonedrift etableres for tjenesteleveransen. Dette betyr at det er færre personer fast på lokalitetene og ambulerende vaktmester/driftstjenester.

Konsekvenser:

Det må etableres en omforent tjeneste leveranseavtale mellom UE og virksomhetene. Dette vil medfører at virksomhetene må løse oppgaver relatert til deres virksomhet i byggene de tidligere har fått levert av byggdrift. Denne omfordelingen vil medfører at Byggdrift kan levere en høyere kvalitet og dermed redusere utgiftene til planlagt vedlikehold og akutt vedlikehold.

11. Skofri skole. Det skal tilrettelegges på alle skoler slik at elever ikke bruker sko inne. Det må gjøres noen mindre investeringer for å klargjøre skolene til å bli skofri.

Konsekvenser:

• Lengre levetid på gulv

• Lavere vedlikeholdskostnader over tid

• Bedre inneklima, finere gulv, renere gulv, dette gir større trivsel

• Mindre sykefravær

• Tidsbesparende renhold

• (-) må tilrettelegges på noen skoler

12. Standard for renholdstjenester. Tiltaket går ut på bedre samarbeid med kunde og utarbeidelse av «Standard for renholdstjenester». Fagfolk fra Renhold service-kontoret skal bestemme frekvenser på renholdet. Styringsverktøyet «Jonathan Clean» brukes for å styre bemanning.

Konsekvenser

• (-) Kunder må ta mer ansvar (søppel håndtering, rydding i garderober og på klasserom,

• tavler skal vaskes av lærere)

• Bedre oversikt over renholdleveranse

• Bedre kvalitet

• Mindre sykefravær

• Tidsbesparende renhold

• Bedre inneklima, mindre avvik, bedre renhold, økt trivsels, mindre sykefravær.

13. Redusert renholdsfrekvens på adm.bygg. Tiltaket går ut på å redusere renhold i administrative bygg og behovsstyre det slik at det kun er skitne arealer som vaskes. Det er tenkt innført behovsstyrt renhold i hele kommunen.

14. Robotisering og automatisering av renhold. Roboter skal vaske store arealer i Bodø kommune, spesielt gymsaler på skoler. Arealene må være egnet til robotrenhold. Ved optimal tilrettelegging i byggene vil robotrenholdet kunne utgjøre 30-40 % av renholdet i bygget.