Lumea vie

DIVERSITATEA LUMII VII

Clasificarea organismelor vii - reguli, criterii și moduri de clasificare

Întotdeauna ne-am întrebat câte specii de animale trăiesc pe planeta noastră, câte specii de plante și câte specii de organisme pe care doar le bănuim că acum există pe Pământ. Clasificarea organismelor respectă niște reguli și se bazează pe caracteristicile pe care le are fiecare organism în parte. Mulți au încercat de-a lungul timpului să clasifice organismele vii și s-au păstrat mai multe asemenea încercări de clasificare. Cel care a reușit cu adevărat să dea lumii un sistem coerent de clasificare a fost suedezul Carl Linaeus. El a introdus pentru prima dată denumirea binară a fiecărui organism (gen și specie ex.: Homo sapiens). Criteriile după care se clasifică organismele țin de forma corpului, de structura internă, de modul de hrănire, de respirație, înmulțire, comportament etc. În funcție de toate aceste criterii, organismele vii sunt încadrate în grupuri de organisme care au primit denumirea de taxoni. Ca să vă faceți o idee despre taxoni, gândiți-vă la grupul păsărilor, la grupul organismelor care se hrănesc prin fotosinteză, la grupul plantelor acvatice, la grupul maimuțelor fără coadă sau la grupul peștilor cu schelet cartilaginos. Bineînțeles, fiecare taxon cuprinde mai mulți taxoni:

Fiecare taxon a primit o denumire specifică. Cel mai mare taxon poartă numele de regn. Există 5 regnuri în lumea vie:

Fiecare regn cuprinde mai multe încrengături (unii le mai numesc și filum-uri), fiecare încrengătură cuprinde mai multe clase. O clasă este alcătuită din ordine, iar acestea cuprind mai multe familii. Familia, la rândul ei, cuprinde genuri iar acestea cuprind câteva specii. SPECIA este considerată unitatea de bază a clasificării ființelor vii. 

Denumirea organismelor se face după sistemul pe care ni l-a lăsat Carl Linaeus, adică denumirea binară, prin care se specifica genul (scris întotdeauna cu literă mare) urmat de specie (scrisă întotdeauna cu literă mică). De exemplu: Homo sapiens (Homo este genul, iar sapiens este specia). Alte exemple: Canis familiaris (câinele), Canis lupus (lupul), Vulpes vulpes (vulpea), Panthera leo (leul), Panthera tigris (tigrul), Fagus silvatica (fagul), Sus scrofa (porcul), Narcissus pȍeticus (narcisa) etc.