Aparatul excretor

Este alcătuit din totalitatea organelor în care are loc selectarea, filtrarea și eliminarea substanțelor inutile, în exces sau toxice din sânge. Este alcătuit din rinichi și căi urinare.

Rinichiul

Este organ pereche abdominal situat posterior de ficat, duoden, pancreas și splină. Cei doi rinichi sunt așezați de o parte și de alta a coloanei vertebrale (la nivelul vertebrelor T11-T12) și fața lor posterioară este în raport anatomic cu peretele posterior al abdomenului. Rinichiul are formă de bob de fasole, lungimea de 12 cm, grosimea de 3 cm și o greutate de 120 de grame. La polul superior al rinichiului se observă glanda suprarenală:


Structura internă a rinichiului:

Printr-o secțiune longitudinală la nivelul rinichiului se observă următoarele structuri:

Capsula renală - este o tunică conjunctivă foarte rezistentă care acoperă rinichiul la exterior. Are structură fibro-elastică și aderă la parenchimul aflat imediat sub ea. Deasupra acestei tunici se află un strat adipos cu rol în protejarea mecanică și termică a rinichiului.

Parenchimul renal - este porțiunea aflată în interiorul rinichiului. Se observă două zone:


Structura nefronului:

Nefronul este unitatea structurală și fiziologică a rinichiului, locul în care sângele este filtrat și curățat de reziduuri, substanțe în exces sau toxice. Fiecare rinichi conține aproximativ un milion de nefroni, iar fiecare nefron este alcătuit din:


Formarea urinii:

Urina este un lichid obținut prin filtrarea plasmei sangvine la nivelul rinichilor, cu ajutorul nefronilor. Formarea urinii comportă trei procese:

Se formează astfel urina finală care se scurge din tubul contort distal în tubii colectori. Din 125 ml/minut de urină primară filtrată numai aproximativ 1 ml/minut devine urină finală.

Căile urinare

Sunt organele care transportă și depozitează urina:


MICȚIUNEA

Micțiunea reprezintă golirea la exterior a urinii acumulată în vezica urinară. Pe măsură ce vezica urinară se umple asupra pereților vezicali se exercită o presiune din ce în ce mai mare. Mecanoreceptorii prezenți la nivelul mucoasei vezicale informează centrii nervoși sacrali referitor la gradul de umplere a vezicii. La rândul lor, centrii sacrali informează scoarța cerebrală care decide dacă condițiile permit sau nu micțiunea. Dacă condițiile nu permit, scoarța determină întărirea tonusului sfincterului extern. Dacă condițiile permit, sfincterul extern este relaxat și are loc evacuarea urinii.

Patologia aparatului excretor

CISTITA - o inflamare a mucoasei vezicii urinare și a uretrei provocată de anumite clase de bacterii care invadează aparatul excretor. Simptomatologia cuprinde dureri și usturimi la urinare, însoțite de dificultatea de a goli vezica și senzații dese de supraumplere a vezicii;

NEFRITA - reprezintă inflamarea locală a anumitor componente corticale a rinichiului. Ca urmare funcțiile rinichiului se îndeplinesc defectuos, nu mai are loc filtrarea și reabsorbția, urina este fie prea abundentă fie insuficientă.

INSUFICIENȚA RENALĂ - reprezintă blocarea unuia sau a ambilor rinichi, care încetează să mai funcționeze, lăsând toate reziduurile și toxinele în interiorul sângelui. Poate fi acută (atunci se instalează brusc) sau cronică (se instalează lent). Este o afecțiune cu risc letal.