Glandele endocrine

Glanda este un organ capabil să producă o secreție, o umoare care folosește diverselor scopuri ale organismului (salivă, lacrimi, insulină, suc gastric, cerumen, mucus etc.). În funcție de locul în care sunt deversate secrețiile, glandele se clasifică astfel:

GLANDELE ENDOCRINE

Glandele endocrine sunt:


HIPOFIZA - glanda pituitară

Hipofiza este o glandă micuță, cât un bob de fasole și cântărește abia jumătate de gram (0,5 g). Este situată posterior de chiasma optică, în șaua turcească a osului sfenoid, în fosa hipofizară. Este alcătuită din trei porțiuni, cu origini diferite: hipofiza anterioară (adenohipofiza) cu origine ectodermică, hipofiza intermediară și hipofiza posterioară (neurohipofiza) care are origine nervoasă, la fel ca și hipotalamusul. Hipofiza este conectată cu nucleii anteriori hipotalamici prin tractul hipotalamo-hipofizar conținut în tija pituitară.

Adenohipofiza

Reprezintă cam 75% din masa hipofizei, este situată anterior dar înconjoară aproape complet și neurohipofiza. Este alcătuită din cordoane epiteliale între care se află o rețea extrem de bogată de capilare sangvine. Este conectată la hipotalamus prin sistemul port hipofizar, o rețea de capilare care înconjoară tija pituitară. Acesta a fost descris de fiziologul român Grigore T. Popa.

Adenohipofiza secretă următorii hormoni:

1. HORMONUL SOMATOTROP (STH): se mai numește și hormonul de creștere deoarece controlează creșterea și dezvoltarea normală a organismului. Controlează metabolismul proteic, hidric, creșterea oaselor și a masei musculare  și are efect hiperglicemic (adică crește glicemia).

2. HORMONII GLANDULOTROPI: controlează dezvoltarea și secreția altor glande endocrine:

3. PROLACTINA: la femei stimulează atât secreția laptelui din glandele mamare cât și prevenirea ovulației. Crește progresiv pe parcursul sarcinii. La bărbat nu se cunoaște acțiunea acestui hormon.

Secreția hormonilor adenohipofizari este controlată de către hipotalamus prin hormoni care stimulează secreția sau inhibă secreția hipofizei anterioare.

Hipofiza intermediară

Reprezintă cam 2% din masa hipofizei, este situată între adenohipofiză și neurohipofiză. Este o lamă de țesut care aderă strâns la neurohipofiză. Secretă hormonul melanocitostimulator care determină pigmentarea pielii.

Neurohipofiza

Nu este o glandă propriu zisă. Depozitează hormoni secretați de nucleii anteriori ai hipotalamusului. Acești hormoni sunt transportați pe calea tractului hipotalamo-hipofizar și depozitați în neurohipofiză, de unde sunt eliberați în sânge. Acești hormoni sunt:

Disfuncții hipofizare:

Hiposecreția (secreția insuficientă) de STH manifestată în perioada vieții intrauterine provoacă NANISMUL HIPOFIZAR (PITICISMUL): persoanele afectate nu cresc în înălțime, dar au o dezvoltare psihică absolut normală. Un exemplu este actorul american Peter Dinklage.

Hiposecreția de STH manifestată la maturitate determină apariția CAȘEXIEI HIPOFIZARE, caracterizată prin decalcefieri osoase, diminuarea masei musculare și dezechilibre grave ale metabolismului.

Hipersecreția (secreția exagerată) de STH manifestată în perioada copilăriei determină apariția GIGANTISMULUI. Persoanele afectate cresc foarte mult în înălțime și uneori prezintă probleme de adaptare la această statură înaltă.

Hipersecreția de STH manifestată la maturitate determină apariția ACROMEGALIEI (creșterea extremităților și a masei viscerale).

Hiposecreția de ADH determină DIABETUL INSIPID. Bolnavii suferă de polidipsie (sete exagerată), polifagie (foame exagerată) și poliurie (elimină cantități enorme de lichid).

EPIFIZA

Este o glandă micuță situată între coliculii cvadrigemeni superiori, în componența epitalamusului. Are legături structurale cu retina, dar și cu celelalte glande endocrine. Secretă melatonina, un hormon secretat la lumină care inhibă dezvoltarea și activitatea gonadelor (glandelor sexuale) și are efecte legate de pigmentarea pielii.

TIROIDA

Este cea mai mare glandă endocrină situată în loja tiroidiană de la baza gâtului. Este formată din doi lobi, care înconjoară traheea, uniți prin istmul tiroidian. Parenchimul glandular este organizat sub formă de foliculi. Aceștia conțin o substanță fundamentală numită coloid. Coloidul are în compoziție o proteină, numită tireoglobulină. Tireoglobulina conține un aminoacid numit tirozină. Prin reacția dintre tirozină și iod (I2) rezultă cei doi hormoni tiroidieni numiți tiroxină (cu patru atomi de iod) și triiodotironină (cu trei atomi de iod).

Cei doi hormoni au acțiuni asemănătoare, tiroxina fiind mai rapid asimilată. Efectul principal al hormonilor tiroidieni este creșterea nivelului de energie în organism prin intensificarea oxidărilor tisulare și mobilizarea rezervelor. Ei stimulează metabolismul glucidic prin creșterea absorbției intestinale a glucozei și gluconeogeneză (formarea de glucoză din compuși ne-glucidici). Stimulează sinteza de proteine dar și degradarea rapidă a acestora.

Disfuncții tiroidiene:

Hiposecreția (secreția insuficientă) manifestată în perioada vieții intrauterine provoacă CRETINISM SPORADIC: persoanele afectate nu cresc în înălțime și au retard mintal grav.

Hiposecreția manifestată la maturitate determină apariția MIXEDEMULUI, caracterizat prin dereglarea metabolismului, somnolență, piele rece și umedă, retenții masive de apă.

Hipersecreția (secreția exagerată) determină apariția BOLII BASEDOW-GRAVES. Persoanele afectate au pielea caldă și uscată, pierd în greutate, manifestă nervozitate și insomnii frecvente și au exoftalmie (globii oculari sunt proeminenți).

În zonele sărace în resurse de iod apare GUȘA ENDEMICĂ, care se caracterizează prin creșterea în volum a glandei tiroide și perturbări ale metabolismului bazal.

GLANDELE PARATIROIDE

Sunt patru glande mici situate în perechi posterior pe lobii tiroidieni. Secretă doi hormoni de importanță vitală: calcitonina și parathormonul

Calcitonina acționează pentru scăderea concentrației de calciu la nivelul sângelui (scade calcemia) prin reducerea osteolizei și fixarea Ca în oase, reducerea absorbției de calciu și creșterea eliminării acestuia.

Parathormonul acționează pentru creșterea calcemiei prin stimularea absorbției Ca la nivelul intestinului subțire, scăderea eliminării Ca prin rinichi și expulzarea calciului din oase.

Dereglarea secreției paratiroidelor are efecte extrem de grave și imediate. Are loc o tulburare gravă în metabolismul calciului și magneziului cu dereglarea ireversibilă a tuturor funcțiilor corpului. 

TIMUSUL

Este un organ situat retrosternal (în spatele osului stern) și are rol de glandă endocrină până la sfârșitul adolescenței, apoi involuează, dar nu dispare nici la maturitate. Nu se cunosc hormoni secretați, dar extractele de timus au efecte de diminuare a diviziunii celulare, de stimulare a depunerilor minerale în oase și de frânare a dezvoltării glandelor sexuale.

Un rol deosebit de important al timusului este ”educarea” limfocitelor, adică echiparea acestora cu enzime capabile să distrugă microorganismele invadatoare.

PANCREASUL

Este o glandă mixtă, secretă atât sucul pancreatic cât și hormoni. Este situată în abdomenul superior, dorsal față de stomac. Este așezat transversal și i se descriu un cap, un corp și o coadă. Capul este adăpostit în curbura duodenală iar coada vine în raport cu splina.

Conține epiteliu secretor și zone cu secreție internă denumite insule Langerhans. Acestea conțin:

GLUCAGONUL

Este un hormon hiperglicemiant (adică crește glicemia). Glicemia reprezintă concentrația plasmatică a glucozei, este o constantă fiziologică care este menținută între valori de 90-120 mg/100 ml de sânge. Glucagonul crește valorile glicemiei prin următoarele mecanisme:

Hipersecreția acestui hormon poate provoca tulburări de ritm cardiac, creșterea secreției biliare și chiar colaps hiperglicemic.

INSULINA

Este singurul hormon hipoglicemiant (care scade glicemia) al organismului. A fost decoperită de savantul român Nicolae Paulescu în 1921 dar premiul Nobel pentru această descoperire l-au luat alți doi cercetători.

Insulina acționează prin legarea de o proteină membranară receptoare. Efectul hipoglicemiant este obținut prin:

Hiposecreția de insulină în forme severe determină apariția diabetului zaharat. Este o boală destul de gravă și insidioasă, având simptome specifice: polifagie, polidipsie, hiperglicemie, glicozurie (prezența glucozei în urină), acidoza și dese dezechilibre electrolitice. În faze târzii poate conduce la probleme oculare (chiar la orbire), cangrene și amputații spontane.

Hipersecreția de insulină duce la coma hipoglicemică datorată scăderii drastice a nivelului de glucoză din sânge, peste limita de suportabilitate a celulelor nervoase.

GLANDELE SUPRARENALE

Sunt două glande conice situate deasupra fiecărui rinichi (supra-renale). Fiecare dintre cele două glande este alcătuită din două porțiuni distincte, atât ca origine cât și ca funcție:

Medulosuprarenala:

Este un imens ganglion simpatic alcătuit din neuroni care și-au pierdut prelungirile și au căpătat proprietăți secretorii. Hormonii secretați de medulosuprarenală se numesc catecolamine și sunt adrenalina și noradrenalina

Cei doi hormoni au acțiuni aproape identice, adrenalina acționează în situații de stres neobișnuit, cu care organismul nu este obișnuit, iar noradrenalina acționează în situații de stres pe care organismul le poate prevedea. 

Hormonii medulosuprarenalieni determină:

Corticosuprarenala:

Hormonii secretați de porțiunea excentrică a suprarenalei provin din colesterol, un lipid esențial. Din acest motiv se numesc homoni steroizi. Ei sunt împărțiți în trei grupe:

1. Glucocorticoizii: care cuprind cortizonul și cortizolul (hidrocortizonul). Aceștia cresc rata filtrării glomerulare în nefroni, cresc numărul de hematii și plachete sangvine circulante, hiperglicemie și stimularea lipolizei (desfacerea trigliceridelor în acizi grași și glicerol).

2. Mineralocorticoizii: unde este inclus aldosteronul. Acesta are un rol deosebit în asigurarea echilibrului mineral al ionilor de Na+, K+ și H+. Acest lucru are efecte decisive inclusiv asupra echilibrului acido-bazic al mediului intern.

3. Sexosteroizii: sunt hormoni asemănători celor secretați de gonade. La nivelul sângelui pot fi transformați în estrogeni. Au efecte asemănătoare cu hormonii sexuali.

Hipersecreția de cortizon determină boala Cushing (hiperglicemie, obezitate, hipertensiune).

Hipersecreția de aldosteron provoacă boala Conn (retenție mare de apă, edeme, hipertensiune). Hiposecreția de aldosteron provoacă boala Addison (slăbiciune accentuată, pierdere de apă și săruri, tensiune foarte mică).

GLANDELE SEXUALE (GONADELE):

Testiculul

Are și rol endocrin și secretă testosteronul, hormonul sexual masculin. Acesta este secretat de celulele interstițiale Leydig aflate între celulele ductelor spermatice. Testosteronul acționează asupra dezvoltării organelor sexuale masculine și determină apariția caracterelor sexuale secundare masculine (dezvoltarea musculaturii, îngroșarea vocii prin coborârea laringelui, exteriorizarea pilozității etc.)

Ovarul:

Secretă hormonii estrogeni (estriona, estriolul și estrandiolul) și progesteronul. Estrogenii sunt secretați de celulele tecii foliculului ovarian, secreție stimulată de hormonii hipofizari LH și FSH. Estrogenii stimulează dezvoltarea organelor sexuale feminine și determină apariția caracterelor sexuale secundare feminine (repartiția stratului adipos, creșterea și dezvoltarea sânilor).

Progesteronul este secretat de corpul galben și acționează asupra uterului pentru a-l pregăti în vederea unei viitoare sarcini.