Genetică umană

Ce este Genetica?

Genetica (termenul provine din limba greacă, unde genesis înseamnă naștere) este știința care se ocupa cu ereditatea și variabilitatea lumii vii. Ereditatea se referă la însușirea ființelor vii de a lăsa moștenire urmașilor anumite caractere, iar variabilitatea se referă la proprietatea ființelor vii de a evolua diferit în funcție de condițiile variabile de mediu. Genetica umană se ocupă, evident, cu studierea caracterelor eredtare și a bolilor genetice la om.

Metode de studiu în genetica umană

Datorită unor considerente de ordin etic și moral studiile de genetică umană se pot face folosind o gamă extrem de restrânsă de mijloace de studiu. Dintre acestea amintim:


Complementul cromozomial uman normal

Genomul uman este diploid, adică are două seturi de cromozomi. O celulă umană are 46 de cromozomi, adică 23 de perechi de cromozomi omologi. Excepție fac celulele sexuale (spermatozoizii și ovulele) care au doar 23 de cromozomi. Imaginea microscopică a cromozomilor umani ordonați în perechi:

După cum se observă în imaginea de mai sus, există 23 de perechi de cromozomi, 22 de perechi de cromozomi identici (numiți autozomi) și o pereche de cromozomi diferiți (numiți heterozomi sau cromozomi ai sexului). Autozomii conțin informații despre caracteristicile corpului, iar heterozomii conțin, pe lângă informații legate de structura corpului, informații legate de caracterele sexuale. Heterozomii, la om, se notează X și Y. Femeile au doi cromozomi X (sunt homozigote), iar bărbații au un cromozom X și unul Y în fiecare celulă (sunt heterozigoți). 

Mutațiile genetice

Poartă numele de mutație orice modificare a materialului genetic care nu este rezultatul recombinării. Mutațiile apar mereu în complementul cromozomial și se pot clasifica după mai multe criterii:

Răspuns: un om afectat de triploidie ar avea 69 de cromozomi! De ce? Deoarece un om sănătos are în celule 46 de cromozomi și știm că un om sănătos are celule diploide (cu două seturi de cromozomi). Dacă două seturi de cromozomi (notați 2n) sunt 46, rezultă că un set de cromozomi are 23 de cromozomi (2n = 46; rezultă n = 23). Triploidia înseamnă trei seturi de cromozomi, deci un om triploid va avea, în fiecare celulă 3n cromozomi, adică 3 x 23 = 69.

Răspuns: Nu știm, calculați voi!

Răspuns: un om afectat de trisomie ar avea 47 de cromozomi! De ce? Deoarece în celula umană diploidă există 46 de cromozomi. Trisomia este mutația prin care apare un cromozom suplimentar într-o pereche, astfel încât în loc de doi cromozomi sunt trei (deci se adaugă unul). Un calcul simplu ne arată că 46 cromozomi + un cromozom suplimentar = 47 de cromozomi.

Răspuns: un om afectat de nulisomie ar avea în fiecare celulă 44 de cromozomi, deoarece nulisomia reprezintă dispariția unei perechi de cromozomi (adică 2) din genom, așadar 46 de cromozomi - 2 cromozomi = 44 de cromozomi.

Răspuns: Nu știm, calculați voi!

Maladii genetice umane

Bolile genetice prezintă o diversitate foarte mare datorită complexității materialului genetic uman. După cum se poate vedea și în capitolul dedicat Cancerului celulele tumorale prezintă anomalii genetice care le conduc spre diviziuni necontrolate. În continuare ne vom ocupa de maladiile genetice datorate apariției mutațiilor în genomul uman.