Țesuturi

Țesutul este o grupare de celule care au aceeași funcție, aproximativ aceeași formă și aceeași origine. Aceasta definiție comportă numeroase interpretări, dar majoritatea specialiștilor sunt de acord cu aceste criterii pentru definirea țesutului. Știința care se ocupă cu studierea țesuturilor poartă numele de Histologie. În funcție de tipul de organism căruia îi aparțin, țesuturile pot fi vegetale sau animale. 

ȚESUTURILE VEGETALE

Aparțin plantelor și au numeroase roluri în corpul vegetal. Sunt specializate și au roluri specifice:

I. Țesuturile generatoare: sunt tipul primordial de țesuturi, care formează toate celelalte tipuri de țesut vegetal. Se mai numesc meristeme. Sunt alcătuite din celule mici cu mare capacitate de diviziune. După localizare se împart astfel:

meristem primordial: întâlnit în embrionul vegetal, generează toate țesuturile viitoarei plante;

meristem primar: întâlnit în vârfurile de creștere, generează permanent țesut care duce la creșterea plantei în înălțime, lățime și lungime;

meristem secundar: apare pe parcursul vieții plantei. Există două tipuri de astfel de tip de meristem: cambiu (din care se formează țesut conducător) și felogen (care generează țesut de apărare numit feloderm).


II. Țesuturile fundamentale: se găsesc pretutindeni în interiorul plantei. Se mai numesc parenchimuri. Au diverse funcții, dar cele mai importante roluri pe care le pot îndeplini sunt cele de hrănire și cele de depozitare:

Parenchimurile asimilatoare sunt formate din celule pline cu cloroplaste. Aceste celule au rol deosebit de important în desfașurarea fotosintezei și se găsesc, în special, în frunză și tulpină. Parenchimurile aerifere depozitează aer la plantele acvatice, iar parenchimurile acvifere înmagazinează apă la plantele suculente.


III. Țesuturile apărătoare: sunt întâlnite în porțiunile plantelor expuse variațiilor de energie venite din mediul extern care pot afecta negativ celelalte țesuturi. Au rol de apărare și de protecție. Cel mai răspândit astfel de țesut este epiderma, un strat de țesut care învelește întreaga plantă la exterior. La nivelul rădăcinii există rizoderma, care protejează rădăcina de presiunile exercitate de sol. Un tip de țesut de apărare secundar este felodermul, amintit anterior la țesuturile generatoare.


IV. Țesuturile mecanice: sunt țesuturile de rezistență ale plantei, cu rol în susținerea mecanică a restului țesuturilor. Îndeplinesc unele dintre rolurile țesutului osos de la animale. Sunt formate din celule cu pereții îngroșați datorită depunerilor de substanțe cu rol în rezistență și protecție. În funcție de modul de îngroșare a pereților celulari acest tip de țesut se clasifică în două: sclerenchim (care are pereții îngroșați uniform) și colenchim(care are pereții îngroșati inegal).


V. Țesuturile conducătoare: sunt țesuturile care prin care sunt transportate substanțele în organismul vegetal. Substanțele sunt transportate sub formă de soluții apoase numite seve. Soluția apoasă de săruri minerale extrase de rădăcină din sol se numește sevă brută. Soluția apoasă de substanțe organice produse prin fotosinteză în frunză se numește seva elaborată. Transportul sevei brute este asigurat de țesutul conducător lemnos (xilem) format din vase lemnoase și fibre lemnoase. Vasele lemnoase sunt formate din celule moarte, goale la interior.


VI. Țesuturile secretoare: sunt formate din celule specializate în elaborarea produșilor de secreție ai plantelor. Au rol de a forma diverși compuși necesari funcționării celulei, apărării acesteia sau atragerii anumitor tipuri de insecte polenizatoare. Ca exemple ar putea fi evocate țesuturile secretoare din petalele florilor care secretă tipuri speciale de eteri, țesuturile secretoare din tulpina arborilor de cauciuc sau din tulpina de păpădie, buzunarele secretoare din epicarpul fructelor de citrice și altele.


ȚESUTURILE ANIMALE

Se întâlnesc în corpurile animalelor superioare, la vertebrate în special. Sunt înalt specializate și cuprind patru tipuri fundamentale, cu numeroase subtipuri:


ȚESUTUL EPITELIAL

Este alcătuit din celule strâns lipite unele de altele, așezate pe o membrana bazală. Nu sunt vascularizate, astfel încât se hrănesc de la țesutul aflat dedesubt. Se clasifică după mai multe criterii:

glande endocrine: (glande cu secreție internă) - își varsă produșii de secreție, numiți hormoni, în sânge (exemple: tiroida, hipofiza, epifiza, timusul, suprarenalele);

glande exocrine: (glande cu secreție extern) - își varsă produșii de secreție la exteriorul corpului sau în interiorul unor organe cavitare (exemple: glande salivare, glande gastrice, glande sudoripare, ficat);

glande mixte: au atât funcție exocrină cât și endocrină;(exemple: pancreasul - secretă exocrin suc pancreatic și endocrin insulina și glucagon și glandele sexuale) - secretă exocrin celule sexuale și endocrin hormoni sexuali.


ȚESUTUL CONJUNCTIV

Este cel mai răspândit tip de țesut din organism, se află în toate organele. Este alcătuit din substanță fundamentală, fibre (colagen, elastină și reticulină) și celule (adipocite, leucocite, condrocite, osteocite ș.a). Primar se clasifică după consistența substanței fundamentale în:


ȚESUTUL MUSCULAR

Este singurul tip de țesut din lumea vie care poate efectua lucru mecanic în mod susținut. Celulele care formează țesutul muscular se numesc fibre musculare. O fibră musculară este acoperită de o membrană numită sarcolema și conține citoplasmă numită sarcoplasmă. În interiorul sarcoplasmei se află unul sau mai mulți nuclei, numeroase mitocondrii, un reticul endoplasmatic extrem de bogat și organite citoplasmatice specifice fibrei musculare numite miofibrile. O miofibrilă este cilindrică, alcătuită din două tipuri de proteine contractile numite actină și miozină. Prin cuplarea acestor proteine miofibrila se scurtează, scurtând și fibra musculară. În funcție de localizare, de numărul de nuclei și de dispoziția miofibrilelor țesutul muscular poate fi:


ȚESUTUL NERVOS

Întâlnit în organele nervoase, este tipul de țesut care vehiculează și interpretează informația. Este alcătuit din celule nervoase. Acestea sunt de două tipuri: