Aparatul locomotor

Aparatul locomotor reprezintă totalitatea organelor implicate în deplasarea diverselor segmente ale corpului în spațiu. Este alcătuit dintr-o componentă pasivă (Sistemul osos împreună cu articulațiile) și o componentă activă, care realizează mișcarea propriu-zisă (Sistemul muscular).

SISTEMUL OSOS

Oasele sunt organe dure și rezistente cu rol în susținerea organelor corpului și în formarea pârghiilor necesare aplicării diferitelor forțe în vederea mișcării. După structura lor există mai multe tipuri de oase:

Procesul de formare al oaselor se numește osteogeneză. Acest proces este reprezentat de transformarea țesutului cartilaginos sau conjunctivo-membranos în țesut osos. Procesul are loc în două etape, în prima etapă se formează osul brut, nediferențiat, iar în a doua etapă acest os nediferențiat este modelat și devine funcțional. În funcție de tipul de țesut transformat în țesut osos există două tipuri de osificare:

Funcțiile oaselor:

Articulațiile

Articulațiile sunt structuri complexe aflate între oase. După gradul de mobilitate pe care îl au articulațiile se împart în SINARTROZE și DIARTROZE.

SINARTROZELE

Sunt articulații fixe, lipsite de mobilitate:

DIARTROZELE

Sunt articulații mobile:

SISTEMUL MUSCULAR

Mușchii sunt organe capabile de mișcare având posibilitatea de a-și scurta dimensiunile efectuând lucru mecanic. Mușchiul este un organ alcătuit din țesut muscular (vezi Țesuturile). Mușchiul scheletic este învelit într-o teacă conjunctivă rezistentă numită epimisium. Această teacă trimite fascicule în interior formând perimisum care trimite fascicule ce izolează fiecare fibră musculară, fascicule numite endomisium.

Mușchiul este un organ bogat vascularizat și bine inervat. Mușchii scheletici prezintă două sau mai multe puncte de prindere pe os. Punctul de prindere al tendonului mușchiului pe osul fix poartă numele de origine iar punctul de prindere pe osul mobil se numește inserție.

Proprietățile mușchilor:


Tipuri de pârghii întâlnite:

1. Pârghie de ordinul I

2. Pârghie de ordinul II

3. Pârghie de ordinul III: 

PATOLOGIA SISTEMULUI LOCOMOTOR

Deformările osoase se datorează fie anumitor boli, fie unor poziții posturale defectuoase. Se pot cita cifoza, scolioza și lordoza care reprezintă accentuări ale curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale.

Fracturile sunt ruperi totale sau parțiale ale osului. Dacă fractura rămâne în interiorul membrului poartă numele de fractură închisă, dar dacă osul rupt penetrează pielea spre exterior se numește fractură deschisă

Entorse sunt traumatisme în urmă cărora ligamentele se întind, se răsucesc, dar oasele nu ies din articulații.

Luxații traumatisme în urma cărora oasele se deplasează din articulații.

Rupturi musculare accidente în urma cărora integritatea anatomică a mușchiului este compromisă.

Febra musculară este o stare de de durere în mușchi acompaniată de scăderea forței musculare. Se datorează acumulării acidului lactic în urma oxidărilor anaerobe ale mușchiului ce lucrează în ”datorie de oxigen”. Acidul lactic intoxică terminațiile nervoase și astfel apare durerea.