Aparatul reproducător

Cuprinde totalitatea organelor care asigură producerea, depozitarea și transportul celulelor sexuale (gameților), precum și găzduirea embrionului și a fătului.

Aparatul reproducător feminin

Este alcătuit din glande sexuale și căi genitale. Glanda sexuală este ovarul, iar căile genitale sunt trompele uterine, uterul și vaginul.

OVARUL:

Este o glandă mixtă pereche, adică are atât funcție exocrină cât și endocrină. Este un organ de formă ovoidă cu diametrul de 5 cm. Este acoperit de un epiteliu sub care se află parenchimul glandular. Acesta cuprinde două zone: corticală și medulară.

În zona corticală se află foliculii ovarieni în diverse stadii de evoluție: primordiali, primari, secundari sau terțiari (de Graaf). În interiorul foliculilor ovarieni se formează celula sexuală feminină (gametul feminin). 

Fiecare ovar conține, la naștere câteva sute de mii de foliculi ovarieni primordiali. Dintre aceștia vor ajunge la maturitate doar câteva sute (300-400) și vor produce ciclic ovule care vor fi eliminate lunar, pe întreaga perioadă de fertilitate a femeii cuprinsă între pubertate și menopauză. Perioada de formare și expulzare a ovulului din ovar poartă numele de ciclu menstrual și are trei faze:


TROMPELE UTERINE:

Sunt două conducte musculo-membranoase care fac legătura între ovar și uter. Au o porțiune superioară, contortă, și o porțiune inferioară care pătrunde în uter. Porțiunea superioară este mai dilatată și conține orificiile înconjurate de franjuri numite fimbrii. Au o lungime de aproximativ 10 cm și sunt căptușite cu un epiteliu ciliat.

UTERUL:

Este organ unic, în formă de pară, ce conține o cavitate virtuală (datorită pereților foarte groși). Este învelit de trei straturi:

Locul de inserție al uterului pe vagin poartă numele de gâtul uterului sau col uterin (cervix).

VAGINUL:

Este un tub lung de aproximativ 8 cm care se inseră superior pe colul uterin și inferior se deschide la exterior prin orificiul vaginal, delimitat de cele două labii mici. Aparatul genital feminin cuprinde și o structură externă numită vulvă. Aceasta este alcătuită din cele două labii mici acoperite de cele două labii mari. Cuprinde un organ erectil asemănător penisului care se numește clitoris.

Aparatul reproducător masculin

Este alcătuit din glande sexuale și căi genitale. Glanda sexuală este testiculul, iar căile genitale sunt conductele spermatice, glandele anexe și organele genitale externe.

TESTICULUL:

Este organ pereche situată în afara corpului într-o bursă (pungă) tegumentară numită scrot. Are formă ovoidală, culoare alb sidefie datorită învelișului extern denumit albuginee. Porțiunea superior-posterioară are formă de virgulă, este mai dilatată și se numește epididim

Interiorul testiculului este compartimentat în 200-300 de lobuli în care se află 2-4 tubi seminiferi contorți în care are loc procesul de formare al spermiilor (spermatogeneza). Tubii seminiferi contorți se continuă cu tubii drepți care se deschid în canalele eferente ce pătrund în tubii epididimari

CONDUCTELE SPERMATICE:

Canalele epididimare se continuă cu canalul deferent, apoi canalul ejaculator care pătrunde în uretră. Pe parcursul lor, căile spermatice adună și produșii glandelor anexe.

GLANDELE ANEXE:

ORGANUL GENITAL EXTERN:

Se numește penis, este un organ tubular alcătuit din rădăcina penisului, situată în fața simfizei pubiene și corpul penisului. Corpul are în porțiunea terminală un segment dilatat numit glandul penisului. În alcătuirea internă a penisului intră organele erectile, doi corpi cavernoși și un corp spongios. Acestea se umplu cu sânge, determinând alungirea și rigidizarea penisului, fenomen numit erecție.