Hrănirea

Hrănirea este o funcție a organismului viu prin care acesta își asigură substanțele de care are nevoie pentru desfășurarea în bune condiții a reacțiilor sale metabolice. Orice organism viu are nevoie de substanțe anorganice (apă, săruri minerale, oxizi, acizi și baze) și de substanțe organice (proteine, glucide, lipide, vitamine etc.). Toate aceste substanțe sunt aduse organismului prin funcția de hrănire. Convențional, hrănirea se clasifică după modul de procurare a substanțelor organice: hrănire autotrofă (când organismul produce substanțele organice din substanțe anorganice), hrănire heterotrofă (când substanțele organice sunt importate din mediul înconjurător) și hrănire mixotrofă (care îmbină cele două procedee descrise anterior). 

                                                     

                                                        HRĂNIREA AUTOTROFĂ

Este caracteristică plantelor și anumitor bacterii și constă în transformarea CO2 în glucoză, în prezența unui donor de protoni și a unei surse de energie. În funcție de donorul de protoni și de sursa de energie, hrănirea autotrofă se poate desfășura prin fotosinteză sau prin chemosinteză.

FOTOSINTEZA


Este tipul de hrănire autotrofă caracteristic plantelor la care donorul de protoni este apa, iar sursa de energie este lumina. Procesul poate avea loc doar în prezența pigmenților asimilatori, substanțe chimice capabile să elibereze electroni atunci când sunt stimulați de lumină. Acești pigmenți sunt substanțe colorate și sunt de mai multe feluri:

Ecuația generală a procesului de fotosinteză este:

Locul unde se desfășoară fotosinteza este în interiorul cloroplastelor din celulele vegetale. Pentru a-ți reaminti structura unui cloroplast recitește structura cloroplastului. Procesul de fotosinteză se desfășoară în două etape, prima dependentă de lumină (motiv pentru care se mai numește și faza de lumină) și una independentă de acțiunea luminii (uneori numită, impropriu, faza de întuneric). Cele două faze sunt prezentate în cele ce urmează:

1. FOTOLIZA APEI (faza de lumină): se desfășoară în interiorul tilacoidelor cloroplastului unde lumina determină clorofila să elibereze un fascicul de electroni care lovesc moleculele de apă, rupându-le într-un proton (H+) și un ion hidroxil (HO-). Protonul este preluat de o substanță numită nicotin-namid-dinucleotid-fosfat ( prescurtat NADP) care se reduce la NADPH+. Cei doi ioni hidroxil refac molecula de apă. Rezidual rezultă și atomi de oxigen care se cuplează doi câte doi și devin rapid molecule de oxigen.

2. CICLUL CALVIN (faza de "întuneric"): se desfășoară în interiorul stromei cloroplastului, unde CO2 împreună cu NADPH+  intră într-un ciclu de reacții chimice succesive din care rezultă, în final, glucoza.  

Factorii care influențează fotosinteza:


CHEMOSINTEZA

Se mai numește chimiosinteză și este caracteristică anumitor bacterii autotrofe. La acestea sursa de energie nu este lumina ci energia chimică rezultată din diverse reacții, iar donorul de protoni poate fi apa sau hidrogenul sulfurat (H2S)



                                              HRĂNIREA HETEROTROFĂ

Este caracteristică fungilor, protistelor și animalelor și constă în transformarea substanțelor pe care și le procură din mediu în substanțe necesare propriului organism. Substanțele procurate din mediu sunt degradate până la substanțe simple (principi alimentari):

Procesul de transformare a tuturor acestor substanțe poartă numele de DIGESTIE.

HRĂNIREA ANIMALELOR

Animalele se caracterizează prin faptul ca au o mobilitate crescută față de plante și că se hrănesc exclusiv heterotrof. În acest scop animalele au dezvoltat un sistem de organe unde să se desfășoare digestia, numit sistem digestiv. În seria animală sistemul digestiv a suferit modificări și transformări după cum urmează:




                                                  HRĂNIREA MIXOTROFĂ

Combină ambele tipuri de hrănire, atât cea autotrofă, cât și cea heterotrofă. Marea majoritate a organismelor capabile de hrănire mixotrofă sunt protiste și plante.

Plante parazite

Nu sunt organisme care se hrănesc mixotrof, dar au caracteristici apropiate de acestea. Aceste plante dețin organe specializate (haustori) pe care le infig în vasele liberiene ale altor plante de unde extrag seva elaborată a acestora. Exemple:

Rafflesia arnoldii: plantă parazită din Indonezia, trăiește în pădurile ecuatoriale parazitând rădăcina arborilor. Are cea mai mare floare din lume (diametrul depășeste adesea 1m) care miroase a cadavru (polenizarea e făcută de muște).

Cuscuta sp.: este o plantă filiformă (în formă de fir) care parazitează tulpinile altor plante și trece de la o plantă la alta pe măsura ce crește, înfigându-și haustorii în vasele liberiene ale gazdelor. Poate fi extrem de dăunătoare culturilor de leguminoase, dar și de alte plante.

Plante mixotrofe

Sunt plante care își asigură nutrienții atât autotrof cât și heterotrof. În această categorie intră plantele semiparazite și plantele carnivore. Exemple:

1. Plante semiparazite: își înfig haustorii în vasele lemnoase ale plantelor parazitate și extrag de acolo seva brută, deoarece nu au rădăcini să scoată apă și săruri minerale din sol. Vâscul este o plantă semiparazită întâlnită în coroana copacilor. Are frunze, deci face fotosinteza, dar își extrage seva brută din vasele lemnoase ale copacului gazdă.

2. Plante carnivore: au frunze și rădăcini, fac fotosinteză, dar trăiesc în medii sărace în compuși ai azotului. Din acest motiv și-au dezvoltat capcane cu ajutorul cărora prind animale mici, în general insecte, din corpul cărora scot compușii cu azot.

Roua-cerului (Drosera rotundifolia) - răspândită în America de Nord și Europa, are tentacule cu care prinde insecte pe care le digeră rapid. Este singura plantă carnivoră care trăiește la noi în țară. Poate fi întâlnită în turbării (locuri mlăștinoase) alături de mușchi uscați printre care se ascunde. Este plantă protejată prin lege.

Capcana lui Venus (Dionaea sp.) - are capcane formate din frunze modificate care au țepi pe margine și sunt lipicioase. La baza frunzelor posedă perișori senzitivi care reacționează rapid în momentul în care sunt atinși, astfel încât cele două jumătăți se strâng una deasupra celeilalte, capturând insecta în interior.

Nepenthes sp. - are frunze modificate în formă de cupe prevăzute cu căpăcele (pentru a nu intra apa) unde capturează insectele curioase. Uneori se folosește și ca plantă decorativă datorită valențelor estetice pe care le are. În interiorul capcanelor are enzime care ucid și dizolvă țesuturile moi ale insectelor, nelăsând în urmă decât chitina (substanța aceea tare de pe aripile insectelor).