Reproducerea

Reproducerea este o funcție extrem de importantă, definitorie, a organismelor vii. Reprezintă capacitatea acestora de a forma alte organisme cu caracteristici asemănătoare cu ale organismelor parentale (ale părinților). Deoarece conceptul de reproducere conține și conceptul de autoreproducere, care se referă la capacitatea organismelor de a-și regenera componentele în urma proceselor metabolice, se preferă termenul de înmulțire pentru a caracteriza capacitatea organismelor de a forma urmași. 

Dacă în procesul de înmulțire este implicat un singur individ este vorba despre înmulțire asexuată, iar dacă sunt implicați doi indivizi atunci vorbim despre înmulțire sexuată

Înmulțirea la plante

Plantele sunt organisme autotrofe cu capacități limitate de mișcare. Înmulțirea acestor organisme implică aspecte dintre cele mai diverse, în funcție de complexitatea corpului acestora.

A. Înmulțirea plantelor inferioare

Sunt plante inferioare algele (verzi, roșii și brune), lichenii și mușchii de pământ. Înmulțirea acestor organisme se face atât asexuat cât și sexuat. Înmulțirea asexuată se face fie prin fragmente de tal (corpul plantei), fie prin spori, formațiuni de rezistență care pot fi împrăștiate pe suprafețe mari. Redăm mai jos modul de reproducere al mușchilor de pământ, la care alternează o generație haploidă (gametofitul) cu o generație diploidă (sporofitul): 

B. Înmulțirea plantelor superioare


Sunt considerate plante superioare ferigile (pteridofitele), coniferele (gimnospermele) și angiospermele. Dacă la ferigi înmulțirea se desfășoară asemănător cu cea de la mușchii de pământ, la gimnosperme și angiosperme apar organe specializate în înmulțire numite flori, motiv pentru care gimnospermele și angiospermele se mai numesc și plante fanerogame.

I. Floarea la gimnosperme: cele mai răspândite gimnosperme sunt coniferele, ale căror flori poartă numele de con. Florile gimnospermelor sunt unisexuate, conurile bărbătești reprezintă o floare și produc celulele sexuale bărbătești, în timp ce conurile femeiești sunt inflorescențe, fiecare solz este o floare care produce celule sexuale femeiești. Semințele produse prin fecundație nu sunt închise în fruct, asta fiind principala caracteristică a gimnospermelor (gymnos = gr. nud, gol; sperma = gr. sămânță).


II. Floarea la angiosperme: Angiospermele sunt plante cu flori, fructe și semințe. Florile pot fi unisexuate (adică conțin doar un tip de organe sexuale) sau hermafrodite (adică conțin ambele tipuri de organe sexuale). O floare hermafrodita clasică este alcătuită din următoarele elemente:

Fecundația la angiosperme

Fecundația este procesul de unire a celulelor sexuale (gameților) pentru a forma celula-ou (zigotul). La plantele angiosperme avem de-a face cu o dublă fecundație. Celulele sexuale femeiești se află în interiorul ovarului, în camera ovariană, unde se află două celule sexuale numite oosferă și nucleul secundar. Celulele sexuale bărbătești se află în grăuncioarele de polen, unde există două nuclee. Odată ajuns grăunciorul de polen pe stigmatul gineceului (prin polenizare) el va dezvolta un tubușor polinic care va străbate ovarul și va intra în camera ovariană. Cele doua nuclee din grăunciorul de polen vor intra în camera ovariană unde vor fecunda oosfera (și se va forma zigotul) și nucleul secundar (și se va forma endospermul). Ulterior ovarul se va umfla și se va transforma în fruct, iar camera ovariană în sămânță.

Înmulțirea la animale

Animalele se înmulțesc aproape exclusiv sexuat, puținele excepții aparțin spongierilor și celenteratelor. Înmulțirea animalelor se face cu ajutorul celulelor sexuale (gameților). Gameții sunt de două tipuri: izogameți, celule sexuale identice, care nu pot fi deosebite una de alta și care, prin unire, dau naștere zigotului și anizogameți, gameți deosebiți. Aceștia sunt de două tipuri:

Celulele sexuale (gameții) sunt produse de organe specializate numite gonade (sau glande sexuale). Gonada femelelor se numește ovar iar gonada masculului testicul. Ambele tipuri de gonade sunt organe pereche și produc regulat gameți. 

Fecundația

Fecundația reprezintă unirea celor două celule sexuale și apariția primei celule ale unui nou organism. Fecundația are loc între spermatozoid și ovul. Cele două celule sunt haploide (adică au un singur set de cromozomi), iar prin unirea lor rezultă celula-ou numită și zigot. Intrarea spermatozoidului în ovul are loc dupa întâlnirea acestora. Spermatozoidul pătrunde numai cu corpul celular, flagelul este retezat de membrana ovulului, care devine impermeabilă. Apoi nucleul spermatozoidului se unește cu nucleul ovulului, fenomen numit amfimixie. Celula rezultată are aceeași formă cu fostul ovul, dar un nucleu de două ori mai greu și se numește celula-ou sau zigot. Zigotul se divide apoi în două celule, apoi în patru, apoi 8, 16, 32, 64, 128...etc. Apare astfel o formațiune în formă de mură numită morulă. Din morulă se va forma apoi blastula, apoi din blastulă apare gastrula. Prin procese complexe de histogeneză (formarea țesuturilor) și organogeneza (formarea organelor) apare embrionul

Comportament sexual la animale: