Geef mij je angst

Geef mij je angst

door Mariëtte Versteeg

Van de moderne mens zou je kunnen zeggen dat hij zich bijna God waande. Heer en meester over alles, in een maakbare wereld. Die mens komt overal, is globaal, grenzeloos. En die mens kenden we goed, tot voor kort.

Maar het is diezelfde mens die ook opeens hardhandig is stilgezet. Hij mag niet alleen niet harder dan 100 km rijden maar is ook op allerlei andere fronten aan banden gelegd, in alle sociale contacten. Opeens komt de kwetsbare, sterfelijke mens in het vizier. Het is de mens, die zich nietig voelt, breekbaar, angstig. ‘Wat is dan de mens dat Gij aan hem denkt?’ Wij mensen wisten eigenlijk wel dat we kwetsbaar waren: huidige energievoorraden raken op en te midden van alle vooruitgang floten aardbevingen, watersnoden, orkanen en droogte ons terug naar onze broosheid.

Maar dat kleine virus, dat monstertje dat geen onderscheid maakt tussen jong en oud, arm en rijk, zich niet door grenzen laat tegenhouden... Dat daagt politiek, economie en kerk uit. U en ik hebben het nog nooit meegemaakt dat het leven zo stil kwam te liggen als nu. Grenzen gesloten, vluchten geschrapt, scholen dicht, kerkdiensten vervallen. We worden bang, bedroefd, boos...

Het is bijzonder dat onze regering zulke strenge maatregelen moest nemen in de 40-dagentijd. Noem het ook maar de quarantainetijd. Dat woord quarantaine komt uit de tijd dat de pest in de 14de eeuw rondwaarde over Europa en in Venetië moesten toen schepen eerst 40 dagen stil liggen voordat ze aan land mochten. De 40-dagentijd of quarantainetijd is bedoeld als bezinning. Wie zijn wij eigenlijk, hoe leven wij? Wie denken wij wel dat we zijn en kunnen? Is dat leven wat wij leiden eigenlijk wel gewoon? We zijn en blijven stervelingen. Maar dan wel stervelingen aan wie gedacht wordt door God. Dat God gedachten heeft over ons! Ga naar buiten in de nacht, besef de omvang van het universum, sterrenstelsel na sterrenstelsel, en ineens voel je je ineenschrompelen tot niets, tot een minuscuul wezentje. En naar dat kleine mensje wordt door God omgezien? Zouden we eigenlijk niet allemaal in quarantaine moeten, letterlijk een 40 dagen tijd van gebed, God zoeken en je afvragen: hoe staat mijn leven ervoor? Wat is mens-zijn? Zouden wij en de hele schepping niet een soort reset nodig hebben voordat het te laat is

Onze premier heeft in zijn toespraken de ernst van de situatie onder woorden gebracht. Dat we er nog niet zo snel van af zijn, dat we een lange adem moeten hebben. Dat veel sectoren harde klappen krijgen. Maar wellicht zitten er ook spirituele groeikansen in wat we nu meemaken. Zouden alle maatregelen er toe bijdragen dat ons leven wat gezonder wordt, de lucht schoner? Zouden we nog meer het besef krijgen dat ons leven niet zo maakbaar is als we dachten maar uiterst kwetsbaar en dat dat je anders leert handelen? Dat het een vraag moet blijven of we meer en meer mobiel moeten worden of juist meer pas op de plaats moeten maken. Dat ook de kerk niet maakbaar is? Dat kerk zijn niet afhankelijk is van gebouwen en grote aantallen. Dat het gaat om 2 of 3 in Jezus’ Naam bij elkaar?

Jezus leeft en vraagt: Leef je met Mij mee? De dood kon Hem niet tegenhouden. Hij lééft. De piramiden van Egypte zijn beroemd omdat ze lichamen van farao’s bevatten. De Nieuwe Kerk in Amsterdam bevat graven van de groten van onze vaderlandse geschiedenis. De Nieuwe Kerk in Delft die van de leden van het koninklijk huis. Maar één graf is wereldberoemd omdat er niemand in ligt: dat van Jezus. Hij leeft. En niet alleen voor zichzelf. Hij is het grote vaccin, immuun voor besmettingen. En dat vaccin wordt ons toegediend.