Bijzondere bedevaart Kevelaer door parochie Edith Stein uit Vught, Helvoirt en Cromvoirt

Bedevaart Kevelaer oktober 2019

Een viering met vijf heren in Kevelaer v.l.n.r.: kapelaan Bart Theunissen, pastoor James Joseph, bisschop Mgr. Amalraj, pastoor Mesch, Pastoor Joe uit Schijndel


Een bijzondere 13de pelgrimstocht van de parochie Edith Stein uit Vught met kerken in deze plaats, Cromvoirt en Helvoirt brengt ouderen en jeugd bijeen. Afgelopen dinsdag (15 oktober 2019) vertrok al vroeg in de morgen een dubbeldekker met ruim 70 pelgrims vanuit Vught richting Kevelaer in Duitsland. Doel een bezoek aan O.L.V. van Kevelaer, de Troosteres der Bedroefden. Dankbaarheid, droefheid en ontspanning gingen die dag hand in hand bij de meeste ouderen maar ook de jeugdigen. Hoofdcelebrant in de Basiliek van Kevelaer was Bisschop Mgr. Amalraj uit het bisdom Ootacamund, Tamilnadu, in India.

De misintenties logen er niet om in de schitterende Basiliek van Kevelaer waarin Maria, de moeder van Jezus, staat te pronken in de schijnwerpers van de spotlights en de nodig kaarsen. Stil was het in de kerk terwijl misintenties tot de pelgrims kwamen.

De pelgrims vroegen steun voor gezondheid van kinderen, ouderen en de familie. Dankbaarheid klonk er vanwege genezing van een ernstige zieke. Droefheid bij het jarenlange gemis van een dierbare. Dit geschiedde in de Basiliek en in de zogenaamde kaarsenkapel. Verder brachten de pelgrims een bezoek aan de genadekapel en de Pax Christie kapel. Daar volgden zij gezamenlijk de kruisweg. Naast de pelgrimage was er ruimte voor ontspanning met een bezoek aan horeca en winkels met honderden voorbeelden van devotiemateriaal.

Een groepsfoto op de trappen van de Maria Basiliek in Kevelaer

Voorganger

De pastores van Edith Stein Vught verzorgden een fraaie viering in de statige Maria Basiliek. Deels in het Duits en deels in het Nederlands. De Duitse taal vanwege hoofdcelebrant bisschop Mgr. Amalraj uit India. Hij is bisschop van Ootacamund, de regio waarin de geboorteplaats ligt van pastoor James Joseph, actief in de parochie in Helvoirt en Cromvoirt. Pastoor James Joseph is medekartrekker bij de werkgroep Kevelaer Edith Stein. De bisschop uit India, die pastoor James Joseph "uitleent" vond het een hele eer als voorganger de viering te mogen doen in Kevelaer, de bedevaartsplaats van Maria die mensen over de hele wereld bijeen brengt. Zo zag hij ook zijn aanwezigheid bij deze pelgrimsreis. Pastoor Mesch, assisteerde bij de viering net als de andere pastores, vertaalde de woorden van de bisschop voor de aanwezigen in de kerk.

De misdienaars vonden het spannend, leuk, voor herhaling vatbaar. V.l.n.r. Luc Zieltjes, Mateo van Iersel, Paul Zieltjes, Anne Gockel.

Misdienaars

De jeugd genoot van hun assistentie bij de viering als misdienaar. De broertjes Luc(10) en Paul Zieltjes (12) , samen met Mateo van Iersel (9) en Anne Gochel (11)waren actief als misdienaar. Luc Zieltjes vond het spannend om actief te zijn in een andere kerk en ook nog in een ander land. Luc Zieltjes: "De Duitse taal vind ik helemaal gaaf. Mooi dat ik hier bij ben.". Anne Gockel had er al weken naar uitgekeken. Zij vertelt: "Mocht het volgend jaar weer zijn dan ga ik zeker mee indien mogelijk. Ik heb er echt van genoten ". Naast deze misdienaars waren meer jongeren naar Kevelaer afgereisd.

Orgel

"Het op een na grootste orgel van Duitsland staat er in de Basiliek in Kevelaer. Een orgel met 200 registers", zo weet organist Wil van den Broek te vertellen. Hij vindt het heel fijn daar op te kunnen spelen. Het is een orgel gemaakt door Seifert orgelbouw die haar werkplaats heeft in Kevelaer. Het orgel in de H.Hartkerk in Vught is ook van deze makelij. Joke van den Broek was mee afgereisd naar Duitsland voor ondersteuning van de zang tijdens de viering in de met glas in lood ramen opgesierde basiliek.


16 oktober 2019Christ Pijnenburg, Helvoirt