‘Het Vertrouwde Koor’... lijkt u dat wat ?... het is maar een suggestie

door lector Hans van Domburg

Met mede-lector Gert Pleijsier verzorgde ik op de 2e zondag in het nieuwe jaar de Woord- en Communiedienst in de Paulus en St. Janskerk. Ik opende de dienst, zoals gewoonlijk, met het kruisteken, een vredebede en een welkomstwoord, gevolgd door in een paar zinnen aan te geven wat we gaan doen in deze dienst : bidden, stil zijn, luisteren naar de lezingen van de H.Schrift en de overweging en samen zingen. Natuurlijk wordt ook benadrukt dat we te communie gaan en dat de hosties eerder geconsacreerd zijn in een Eucharistieviering zodat we ons daarmee verbonden voelen (hiermee wordt tevens het verschil uitgelegd tussen de H.Mis en de Woord- en Communiedienst).

Daarna volgt de inleiding op het thema van deze dienst en bidden we het gebed om vergeving dat te vinden is op de eerste pagina van het liturgie-boekje dat iedere keer weer keurig verzorgd wordt door José de Vaan (ere wie ere toekomt).

In dat welkomstwoord begroet ik niet alleen de parochianen maar ook het koor dat deze dienst komt opluisteren....in dit geval het Rouw- en Trouwkoor o.l.v. Antoon Maessen – dirigent en Inno van Riemsdijk - organist. Terwijl ik dat deed vertelde ik , min of meer spontaan, dat we het Rouw- en Trouwkoor ook het ‘Vertrouwde Koor’ zouden kunnen noemen. Er werd gelachen...in de kerk en in het koor. Daarna gingen we serieus verder en werd het een ‘mooie’ dienst...getuige de complimenten die we na afloop kregen. ‘Niets meer te melden’...zou je zeggen.... maar toch wil ik even toelichten waarom ik het Rouw- en Trouwkoor gekscherend het Vertrouwde koor noemde. Ik liep er al langer over te mijmeren, iets wat ik graag doe.

De laatste tijd hoorde ik meer dan eens dat het begrip Rouw- en Trouwkoor ‘de lading eigenlijk niet meer dekt’. Gerouwd wordt er regelmatig, maar getrouwd wordt er maar zelden .. althans niet in de Paulus en St. Janskerk. Je zou dus beter van ‘het Rouwkoor’ kunnen spreken, maar dat klinkt zo beladen en triest... alsof het koor zich alleen maar met rouwen bezighoudt.... en dat is beslist niet zo ... want ze zingen ook met regelmaat in een Eucharistieviering en een Woord- en Communiedienst.

Het vertrouwde koor

Vandaar dat ik dacht dat de naam ‘het Vertrouwde koor’ zo gek nog niet is . In dat woord ‘Vertrouwd’ zitten immers de woorden ‘rouw’ en ‘trouw’ ingesloten. Bovendien kun je aan het woord ‘trouw’ een dubbele betekenis geven: het koor zingt niet alleen bij een trouw-plechtigheid....maar het is ook trouw...aan de parochie en de gemeenschap. En ook klinkt dit koor zeer vertrouwd... en dat is een hoop waard. ‘Het Vertrouwde Koor’... lijkt u dat wat ?... het is maar een suggestie.

Eigenlijk zou je alle koren vertrouwd en trouw kunnen noemen want ze dragen allemaal trouw hun steentje door het jaar bij aan onze mooie vieringen in al onze kerken. Alle koren, dirigenten en organisten verdienen een diepe buiging en een groot compliment...en die pluim hoeft echt niet alleen gegeven te worden met Kerstmis en op het St. Caeciliafeest. Laten we ze koesteren.... onze vertrouwde koren.

Hans van Domburg

januari/februari 2018