Fietstocht van het Groot Gemengd Koor H. Hartkerk

Op zondag 3 juni zijn we met een klein gezelschap 17 in getal, onder een stralende zon, gestart vanaf het plein voor de H.Hartkerk voor een fietstocht, gewoon voor de gezelligheid en versteviging van de onderlinge band. Dwars door onze mooie landschappelijke regio. Mijn vrouw Jos maakte overal de kiekjes en Hennie van den Burgt uit Schijndel heeft zelfs de hele tocht verfilmd.

Op bepaalde momenten gaf ik zelf de nodige cultuurhistorische uitleg als we weer eens een bezienswaardigheid of historisch interessant object passeerden. Dat gebeurde o.a. bij het monument ‘woeste stilte’ van Carmela Bogman net over de Dommelbrug bij de Paardensteeg, het terrein van Oud Herlaar en het verhaal over het vroegere kasteel aldaar.

Vervolgens bij landgoed Haanwijk de story rond de ‘linie 1629’ en het hoofdkwartier van Frederik Hendrik kasteel Maurick, met een kort uitstapje naar Jonker Marcus van Gerwen [1565-1645] als kwartierschout van Peelland wonende op kasteel Dommelrode in Sint Oedenrode en verwoed onderhandelaar tussen de strijdende partijen. Via een prachtige kortgevelboerderij uit 1596 binnendoor naar het nieuwe tunneltje naar Den Dungen.

Den Dungen met zijn ringdijk en wielen als restanten van vroegere overstromingen, waar we bij de Poeling neergestreken zijn op hun terras voor een korte onderbreking en sanitaire stop. Via het kanaal naar de nieuwe fietsbrug over de Zuid Willemsvaart ter hoogte van Berlicum om uiteindelijk de frisse boslucht te kunnen inademen bij de ruïne van het vermaarde slot Seldensate pal aan het Gewat en de Gewatsehoeve voor een uitgebreide picknick en hoe kan het voor een koor ook anders…..een speciaal voor deze gelegenheid geschreven koorlied dat, staande in de ruïne van Seldensate, luidkeels werd gezongen in dat schitterend stukje natuurschoon naast de inmiddels meanderende rivier de Aa.

Daarna ‘stoomden’ we op over de Middelrooisebrug naar de Molendijk in een stuk middeleeuws Schijndel om even stil te staan bij het straatnaambordje ‘Nonnenbos’ herinnerend aan de beide nog bestaande vroeg 14e-eeuwse Clarissenhoeven die in 1303 door kasteelheer Geerling van den Bossche waren geschonken aan de Clarissen te ’s-Hertogenbosch. Een verademing was de schaduwrijke fietspad in Boswachterij het Wijbosch, waar we een zitbank met informatiebordje zagen te staan genaamd ‘Lantweer’, een initiatief van de Schijndelse heemkundekring die in hun prachtige buitengebied een hele serie van die banken hebben laten zetten met oude middeleeuwse veldnamen voorzien van een informatiebordje over de historische achtergrond van die namen.

Een landweer is een oud type verdedigingswal in dit geval op de grens van Schijndel en Veghel. Indrukwekkend was het totale complex van het bloeiende hopveld met zijn hopranken aan de Dinthersedijk in het Vurste Puthorstje, waar ik in 2013 werd uitgeroepen tot ‘hopplukker van het jaar’ vanwege mijn verdiensten voor de heemkundekring Schijndel en we arriveerden bij de nabij gelegen Schaapskooi, hopest en hooimijt aan de Martemanshurk.

Daar legden we aan voor een lekker verfrissend drankje om voorts door te fietsen via het Ben Peterspad en de Steeg naar het centrum van Schijndel om de Glazen Boerderij, een schepping van wereldberoemde architect Winny Maas, Schijndelaar van geboorte, te bewonderen, als ook de attentiestenen en spoorplaten in het plaveisel. Dat was, op een heerlijk ijsje na, het officiële einde van de fietstocht en over de nieuwste fietspad via Sint Michielsgestel zetten we koers naar Vught.

We hebben er samen enorm van genoten. Iedereen ging tevreden terug naar huis na een heerlijke en vooral ontspannen fietsdag.

tekst: Henk Beijers

melodie ‘Het kleine café’ van Pierre Kartner

tekst Henk Beijers

Fietstochtlied Cantamus Corde

REFREIN

WIJ MET Z’N ALLEN VAN CANTAMUS CORDE

HOUDEN VAN ZINGEN MAAR OOK VAN ELKAAR

GEZELLIG SAMEN OP PAD EN TEVREDEN

WIE DOET ONS WAT…’TMAAKT NIET UIT….’TIS OKÉ!

’n Fietstochtje samen dat kan ik beamen

door’t Brabantse land da’s toch mooi

Genieten van ’t landschap in al z’n facetten

nu volop in zomerse tooi

‘tIs super gezond en conditie versterkend

wat heerlijk natuur om je heen

En af en toe uitleg historisch getint vaak

Wij allen nog heel goed ter been!

REFREIN

Van Vught uit gereden en eerst nog naar Haanwijk

’n mooie historische plek

Den Bosch werd belegerd en capituleerde

de gouverneur stond echt voor gek

Want Frederik Hendrik bleek toch oppermachtig

zijn manschappen braken ’t verzet

Het Spaans garnizoen werd verjaagd en verdreven

en buiten de stad neer gezet!

REFREIN………

Een dorp op de donken…. een ringdijk met wielen

gelegen aan’t Maximak’naal

had last van hoog water gedurende eeuwen

een triest en noodlottig verhaal

De Poeldonk en Hooidonk en Rijndonk en Keerdijk

Den Dungen is nu mooi beschermd

Maar wat is er eeuwen en eeuwen door burgers

gejammerd en luidop gekermd!

REFREIN………

En op dan naar ‘t slot Seldensate

ruïne maar eens was het echt ‘n kasteel

De Aa die meandert landschap’lijk juweeltje

een mooi pittoresk tafereel

De pick-nick gebruiken en smakelijk eten

en dan maar weer snel op de fiets

er volgt ’n etappe door prachtig natuurschoon

ontspan je …..dan mis je ook niets

REFREIN……