Såga lister: del 2

Efter att jag provsågat i garaget i en mindre paulowniaskiva med mitt hemmabyggda sågbord med gott resultat så vågade jag mig på att produktionssåga listerna som skall användas till kajaken.

Jag slaktade en gammal TV-bänk och fick loss två fanerklädda spånskivor på 180x60 som jag kunde bygga ett nytt långt bord av. mothållet blev en vitlackerad MDF-planka som blivit över ifrån tidigare köksrenoveringar. Det var lite pill att få till en bra placering av mothållet, jag valde att lägga den lite sne så att det var tightare i framkant av sågklinga mot bakkanten eftersom jag inte har en klyvfena så sågen och jag vill inte att klingan skall kasta de nysågade listerna när det hugger tag i klingan. När allt vad inställt så gick det galant att såga fram ca 75 lister a 220 cm ifrån en skiva som var 600mm bred. Fort gick det också, det tog inte mera än 2h att såga upp 2 skivor och det blev ca 300m list vilket jag hoppas skall räcka.

Även om tjockleken efter sågningen har hyggligt jämn så fanns det vissa lister som blev lite tunna, tendensen var tydlig att det skedde i början av listen. Jag stod med skjutmått och mätte några lister på 5-6 ställen för att sortera bort allt som var tunnare än 4,5mm, insåg att detta kommer att ta resten av vintern att sortera på detta sätt och att det ändå är stor risk att det blir felmätningar. Men när nöden är som störst så är man också uppfinningsrik. Om man lägger upp 10-15 lister på en slät yta ock trycker ned en hyvlad regel över dem så framträder det väldigt tydligt vilka lister som är tunnare än de andra. Eftersom det fanns en bias på att början på listerna var tunnare så tog jag hälften av listerna i bunten och vände bak och fram samt blandade runt så att det inte längre fanns någon ordning i hur de låg efter sågningen.

Upp med 15 lister på bordet, tryck med regeln på ca 5 ställen och det var enkelt att sortera bort allt som var för tunt. Jag kontrollmätte lite med skjutmåttet och listerna som är kvar ar alla mellan 4,5-5,1mm tjocka, majoriteten är mellan 4,7-5.0mm.

Efter sorteringen på mått så gjorde jag en sortering på kvalitén, alla lister som har missfärgningar, kvisthål eller på annat sätt är flammiga hamnade i bunten för skrovet och de listerna som var utan defekter hamnade i bunten för däcket. Tanken är att skrovet skall målas medan däcket skall blir klarlackerat och då är det dumt att använda fina lister under färgen och glo på kvisthålen (de få som fanns) när man paddlar. Det visade sig att även de snygga listerna har olika nyanser, jag funderar om jag skall utnyttja detta när jag bygger däcket?