Bordlägning av däcket

I stort så byggde jag däcket på samma sätt som skrovet, med några undantag. Då däcket är har en mycket enklare form för bordläggning är vad skrovet var så det blev inga större överraskningar eller utmaningar.

Relningen har en ganska snav radie, det är inte möjligt att använda 18mm breda ribbor och får dem att följa spanten på ett snygg stätt. Med min bordscirkelsåg redan inställd på 5mm så klöv jag några ribbor till 5 resp ca 11mm (2mm blir sågspån). Listerna som blev 5mm rejpade jag fast på skrovet med dubbelhäftande tejp och sedan så slipades dem till trekanter på så sätt att när jag limmade fast 12mm listern så fick den sticka ut lite och samtidigt skapade en yta att som inte behövdes hyvlas något nämnvärt inför nästa ribba.

Det blev en enkel centertibba denna gång, utan att limma fast den i innerstäven. interstäven användes endast som mall för korrekt form. Jag vill inte ha en innerstäv i däcket som senare kommer att vara i vägen för däcksbeslag samt förstärkning inför montage av roder. Det är väldigt praktiskt att lägga däcket på en surfski, med undantag på listena närmast relingen så behöver ingen list skarvas även om de endast är 220cm långa. Det innebär också att det blir ingen komplicerad whisky-list på slutet som är trapetsformad utan det blir några lister som är kilformade i ena änden men den andra kan kapas av antingen vid främre spantet eller ryggstödet.

Resten av bordläggningen är tämligen bekymmerslös, så när som på en liten detalj. Mitt förråd av ribbor börjar ta slut och jag kunde inte riktigt släppa tanken på att göra någon form av dekoration. Med massor av ledig tid under påskhelgen och brist på material så uppstår viss panik. Jag börjar surfa runt på olia varuhus efter lämpligt trä och det enda jag hittade var trallvike i teak. Teak är dock långt ifrån idealt som virke till en kajak, främst är det svårigheterna med att limma på teak som gjorde att jag tvekade. Lösningen på problmet fanns dock närmare än väntat, Marius Markussen som byggt flera ursnygga kajaker hade ett litet parti på ca 30m med Western Red Cedar som han kunde avara och det passade mig perfekt, både till kvalite och kvantitet.

Efter lite skissande vid köksbordet så valde jag en dekor med fiskbensmönster till fördäcket och parallella linjer på akterdäcket, allt enl symetrin med hur listerna kan läggas utan att göra det komplicerat.

Det färdiga resultatet synns nedan. De första gruppen med bilder är direkt efter limmning, ingen hyvling eller slipning är utgförd. Den andra gruppen bilder är med däcket hyvlat och grovslipat samt med en första grundstryckgning av epoxi. Där framkommer nyansen i de olika träslagen bättre. Listerna jag köpte av Marius var inte homogent röda utan det skiftade ganska mycket i färg, jag sorterade listerna efter nyans och lät de ljusaste vara närmast centrum och de mörkare fick en placering närmare relingen.

Jag grundstrycker två gånger med epoxi, det finns lite olika anledningar till det.

  • När jag limmar med vitlim så fäster inte alla listerna, när jag sedan trycker på med slipklossen så sviktar det och slipningen bli ojämn. Därför kan jag inte slipa skrovet färdigt direkt efter att jag tagit bort alla klammrar.
  • Genom att pudra och masera in slipdam innan första stryckningen så fyller jag eventuella sprickor, hål och defekter delvis med trä och inte bara med lim vilket spar vikt.
  • Det är efter första grundstryckningen som jag slipar skrovet slätt med lång kloss varvat med oscillerande maskin (metoden är beskriven för skrovet)
  • Inför andra grundstrykningen så slipar jag ned till 180papper, jag upplever att om träytan är slätare än vad 80/120p ger så blir epoxin mera lättarbetad och åtgången mindre vilket ger en läger slutvikt.
  • Efter andra grundstryckningen så går jag snabbt över ytan med 180 papper så att det inte finns några ojämnheter som glasfibern kan fastna i och orsaka revor.