Fogning av däck och skrov

När lamineringen (nästan iallfall) är klar och alla beslag, luckor, linhöljen etc är på plats så är det inte så mycket kvar (trodde jag) att göra på kajaken. Det sista kluriga steget är att foga ihop däcket med skrovet på ett sådant sätt att det blir en hel kajak och inte två delar. Det är också en fördel om skarven blir jämn så att man aldrig trott att de varit två delar, det skulle inte heller vara så dumt om skarven är stark nog att tåla alla laster som kan uppstå.

I planeringen av detta arbete så såg jag två utmaningar där jag måste avvika ifrån bygginstruktionen. Den första är passformen, det är inte ovanligt att skrovet drar ihop sig lite när man bygger däcket, det finns en utläggning om detta i manualen som diskuterar runt hur trät ändrar fukthalt när laminatet är ensidigt och det skulle skapa någon sorts förändring. Jag tror inte det är hela anledningen till varför skroven ofta blir smalare än däcken, trots att man använt samma spant när man bygger utan det är mera i hur skrovet rent geometriskt har väldigt liten motståndskraft mot sådana formförändringar vid t.ex krymp av laminat när epoxin härdar. Det spelar egentligen ingen roll, skrovet är smalare än däcket och det måste man hantera.

I en vanlig kajak är det en enkel sak så länge som skrovet inte är allt för smalt, det är bara att tvinga ut skrovet med stag på insidan när man limmar och sedan plocka bort stagen när det är klart. Bygger man en surfski är det inte lika enkelt eftersom cockpiten förhindrar alla former av stag utan att bli permanenta då åtkomsten mellan väggen på cockpiten och skrovet är obefintlig när däcket på. Efter lite huvudbry så hjälpte en bekant med den initiala tanken att limma fast något i väggarna på skrovet och sedan dra ut mot en yttre ram. En bra ide som jag finslipade genom att limma stag på både däcken och skrovet med smältlim, sedan kunde jag dra ut skrovet och häfta ihop stagen när allt var i linje. Bilderna nedan visar hur stäv och akter passar snyggt ihop och hur det är ca 5-10mm fel i bredd mitt på kajaken.

Inga problem med passformen i fören

Lika så i aktern

Mitt på kajaken så är däcket ca 10-15mm bredare är skrovet

Test av fixturer för att dra ut skrovet så att det passar mot däcket.

Nästa problem är att det helt enkelt är omöjligt att lägga en remsa glasfiber på insidan av skarven där cockpiten är, just där belastningen är som störst. jag hade visserligen aldrig tänkt lägga en blöt remsa glasfiber på insidan där då det ofta blir fula och vassa kanter som är omöjliga att justera. Den initiala planen var att formgjuta en profil som sedan limmas i skrovet och sedan bygga en fyllig fog mot däcket. Men övergången mellan däck och skrov har konstant varierande vinkel så det skulle varit tidskrävande att tillverka en form för att göra profilen. Efter lite konsultation med konstruktören så valde jag att helt och hållet hoppa över den inte remsan och kompensera detta med två överlappande remsor (bredd 50mm) på utsidan, köperemosorna är dessutom 225gsm vilket gör att det blir mera än dubbel så mycket glas i skarven jämfört med laminatet.

Innan jag fogar ihop däck&skrov så kontrollerar jag att det inte finns några grader som skulle skapa onödig tjock skarv, när allt är slipar så stryker jag epoxi på alla öppna träytor som försegling för eventuell fukt. Jag avser att blanda en smet av epoxi och bommulflock (förtjockningsmedel) och spritsa ut detta i skarven som en fyllande fog. För att slippa få massa kladd på insidan så preparerar jag skrovet men en skyddande plast samt en remsa eltejp som sticker upp och möte däcket. På så sätt kan jag vara ganska frikostig med den fyllande fogen och eventuellt överskott kommer att tryckas utåt, inte inåt och tas bort när allt härdat.

Nu är det spännande, det sista stora momentet skall snart initieras och det är besvärligt att korrigera eventuella misstag som görs:

Testet med att limma stag på utsidan av skrovet var framgångsrikt så jag kompletterar med ca 10 stag på varje sidan så att jag med säkerhet kan justera bredden mot skrovet där det behövs. Där efter går det inte att förhala processen med fogning mera. Däcket läggs på skrovet med några lister som distansmaterial, jag kontrollerar att det är i rätt position längsriktningen och börjar spritsa min fogmassa. När jag är nöjd med det så tar jag bort distanserna och tejpa ihop för och akter med silvertejp, sedan jobbar jag ifrån båda ändar in mot mitten. Trycka-tejpa, trycka-tejpa osv tills jag kommer fram till mina stag. Där blir det trycka-tejpa-häfta, trycka-tejpa-häfta tills hela skrovet är ihopfogat. När allt är på plats så tar jag tejpen och gör en sista försiktighetsåtgärd. Varje tejpning tejpas med ett extra lager och framförallt minst ett helt varv runt kajaken. Jag läste nyligen i en annan byggblogg om hur tejpen lossnat efter en stund och skapat stora spalter mellan däck och skorv. Om jag rannsakar mitt minne så har det nog hänt mig också på andra projekt och vävtejp är nog inge bra på att ta upp skjuvkrafter medans det är fantastiskt på att ta upp dragkrafter. Med hela varv tejp runt kajaken så är skjuvkrafter ersatta av dragkraft och problemet löst. Det går åt en hel del tejp, nästan hela rullen på 50m, men just nu känns det som en billig försäkring för en god natts sömn. Jag vill inte komma tillbaka dagen därpå och se att fogen inte är komplett eller ännu värre att däcket glidit och sitter snett.