Uppbyggnation av sätet

Parallellt med att jag hyvlar och sågar fram 6-kantiga slantar så använder jag dem till att bygga sätet. Metoden är väldigt enkelt, jag limmar fast dem med smältlim direkt mot tejpen på formen. Slantarna är inte perfekta 6-kanten men det blir en hygglig passform om man vrider och vänder på dem, åtminstone så länge som underlaget är plant eller endast enkelkrökt. Utmaningen börjar när det bli dubbelkrökta ytor, t.ex så stämmer inte vinklarna (6*60grader) utan en del hörn på slantarna måste anpassas. Ganska snart så börjar hela geometrin att glida, pusslet är inte längre ett pussel som passar utan det liknar mera stapling av kluvenved.

För att detta inte skall bli ett sisyfos arbete med att anpassa varenda bit vilket, med ca 200lagda slantar och bedömt 400 kvar att lägga så var jag inte så pigg på att anpassa varenda en för att få till detta. Strategin blir helt enkelt att dela upp sätet i 4 sektionen. Botten, 2 siddor och ett ryggstöd. Botten ligger redan, sidorna byggs med anpassning mot botten, och ryggstödet byggs på samma sätt mot botten. På så sätt så blir det mesta av karaktären enkelkrötkta ytor även om det sker i tre dimensioner. Övergångarna sidor - ryggstöd - sidor blir helt utan att det passar i mitt tänkta pussel utan där formar jag varje bit så att det går att sy ihop hela sätet till en form. Det blir ca 40 specialbitar istället för att anpassa 400st.

Efter betydligt mera arbetstid än planerat så är äntligen sätet träfärdigt. Det har även gått åt mera material än planerat så jag är i detta orolig att det utöver arbetstiden också kommer att bli onödigt tungt. Det ända positiva är att materialkostnaden ännu är obetydligt i sammanhanget, frigolit, tejp, kvastskaft och smältlim kostar inte så mycket.

Innan jag kan lossa sätet ifrån formen så behöver det förstärkas. Allt sitter med smältlim på baksidan och det är inget som håller ihop slantarna. En första blandning av 75g epoxi för grundstrykningen försvann snabbt in i trät och spalter, jag hade definitivt underskattat hur pass mycket mera ändträ suger i sig limmet än vad skrovet gjorde. När allt var grundstruket så orkade jag inte vänta på att det skulle härda, jag klippte till några remsor glasfiber av en rulle märkt 300gsm plain (Biltema), shit vad tjockt den väven är och den är betydligt bångstyrigare att arbeta med än 110 & 163 gsm twil. det gick åt massor av epoxi för att mätta väven och ändå blev det stora luftbubblor undertill när det gått en tid. Det är bara att konstatera att ändträ suger inte bara mycket mera än vad jag gjort, det suger in dubbelt så mycket vad man kan föreställa sig. Nu är jag verkligen orroad över slutvikten, det är visserligen så att detta lager glasfiber endast är till för att stadga upp konstruktionen när jag arbetar med undersidan, den skall sedan slipas bort innan jag lägger en tunnare väv som kommer att bli det yttre lagret. Men ändå, går det åt 200g epoxi till att glasa in varje sida samt att träarbetet redan nu är tungt så blir det ett pansarsäte i viktsperspektivet...

När allt härdat så krafsar jag bort formen, det behövdes lite våld och några av slantarna på kanterna lossnade. De är sparade ifall de behövs i framtiden. Att slipa bort smältlimmet på undersidan visade sig inte vara en bra ide, det smetade mest bara runt och satt igen slippappret. Men stämjärn och massor av tålamod så petades ca 600 smältlimskluttar bort, suck vad tråkigt arbete detta är. Efter detta kunde jag äntligen provväga, vågen visade på skrämmande 1600g+ och nu började jag fundera på om allt jobb är helt förgäves. Det fungerar inte att bygga en lättvikts kajak om sätet skall väga mera än 10% av slutvikten.

Provar sätet i skrovet och med lite lättnad så ser jag att jag överdrev höjden på sidorna och ryggstödet. Här kommer en del material att kapas bort. Glasfibern är också av fel typ, det kommer att bli lättare när jag bytt ut den mot den slutgiltiga. Tyvärr så skall till mera glasfiber så den ekvationen är nog +/- noll. Kvar är att slipa ned tjockleken på träslantarna. De är nu 5mm tjocka och det går nog att trimma ned dem till 3mm utan att det blir för klent.

Hur jag än vrider och bänder på det så kommer det att bli en rejäl utmaning att komma under 1kg på sätet. I min viktskalkyl så räknade jag med 500g, undra vad vikten på ett glas- & kolfibergjutet säte skulle bli? I värsta fall kan jag använda mitt nuvarande träsäte som form till en kompositgjutning, men där har inte bara massor av tid gått till spillo, det kommer också att kosta mera pengar i form av kolfiber samt epoxi för att gjuta fram något snyggt.