Introduktion och val av kajak

Mina tidigare erfarenheter av kajakpaddling är minst sagt begränsade, under min studietid så hyrde jag havskajaker på somrarna för att paddla turer som varade några dagar ute i Stockholms skärgård. Då var friheten av att kunna paddla fritt vart man ville i kombination med att man helt plötsligt kunde ta med sig oändligt mycket med mat(jämfört med fjällvandring) samt en burk öl eller två var så överväldigande att jag knappast reflekterade över vad jag paddlade. Många år senare så långtidslånade jag en VKV Lisa som jag förvarade i garaget, paddlade under sommarkvällarna i Arbogaån samt några halvdagsturer i Hjälmaren. Jag blev aldrig kompis med Lisa, den var tung att hantera på marken och den var tråkig att paddla i vattnet. Jag minns också tydligt hur ont det gjorde i tummarna när jag dunkade i kanten på kajaken eftersom den var så förbaskat bred. Det har också blivit någon prova-på-tur med motionsliknande kajaker, roligare att paddla med också mycket mera vingligt, inte ovanligt att det slutar med ofrivilligt bad 😊

Att bygga själv ger mig helt plötsligt frihet av design, format, egenskaper byggmetod och till viss del material vilket genererat en hel del huvudbry över vad jag egentligen önskar av min kajak. Jag har därför gjort min kravspecifikation och försökt hitta en modell som passar mig. Det blir givetvis en kompromiss men nu kan jag i alla fall välja vad jag kompromissar med. Det som jag önskar av min kajak är:

  • Att primärt användas till kvällsturer som motionsredskap
  • Kunna användas till dagsturer i på Mälaren, Hjälmaren, mindre sjöar och vattensystem som Arbogaån etc.
  • Eventuellt skall kajaken även användas till kortare övernattningsturer, med nuvarande familjesituation är det inte något som är prioriterat.
  • Kajaken skall vara följsam, jag vill kunna manövrera längs stränder och runt kobbar och skär
  • Kajaken skall vara hyggligt lättdriven, jag är ingen hulk och min paddlingsteknik får anses som medioker
  • Kajaken får inte blir för tung
  • Kajaken skall gå att förvara i garaget (max längd 550cm)

Efter mycket velande fram och tillbaka så föll valet på en Spray surfski designad av Björn Thomasson. Jag tror det är den kajaken som kommer att ge mig mest paddlingsgjädje. En surfski är per definition lättdriven och lättmanövrerad, annars så fungerar de inte att surfa med. Jag kommer att bygga min Spray ca 530cm lång vilket gör att den våta ytan kommer att bli minimal, den korta längden kanske kostar lite på max hastighet men det är något som jag är beredd att offra, jag skall ändå inte tävla (tror jag).

Kompromissen är att den inte är optimal att packa i, men jag tror inte det är ett realt bekymmer för mig. Att jag inte får väderskyddade ben under ett kapell tror jag inte heller är ett bekymmer, jag kommer förmodligen huvudsakligen paddla i vackert väder.

Ritningar är redan beställda och levererade, jag har tillbringat många kvällar med att studera och drömma mig bort i det kommande bygget. Jag har också klurat en del på hur vissa detaljer skall byggas, de flesta lösningarna kommer jag att stjäla ifrån andra byggare men jag har också några egna idéer som jag vill testa.

I denna byggjournal kommer jag inte dokumentera sågningen av varje list, det kommer endast att bli en övergripande uppföljning med djupdykningar på speciella problem och hur jag löser dem. Ett genomgående tema hoppas jag skall vara hur jag bygger min kajak så lätt som möjligt utan att göra avkall på komfort, funktionalitet eller styrka. Det kommer definitivt att vara en utmaning eftersom detta är min första kajak jag bygger och första gången blir det sällan rätt.

Spray (bild lånad ifrån Thomasson design)