Vluchtheuvel

De vluchtheuvel wordt niet meer met die naam genoemd. De rijen huizen die er ooit stonden, hebben in de jaren zeventig van de vorige eeuw plaats gemaakt voor twee grote, vrijstaande woningen aan de Langeweg. Een stukje bouwgeschiedenis van het dorp werd hiermee uitgewist. Waar nu de tuinen liggen achter deze huizen, had ik met jongens uit de buurt tot de bouw van de nieuwe woningen vrij spel. Via de steeg achter de woningen van de Dirk Bosstraat en een schutting, kwamen we op de braakliggende grond die was ontstaan na de afbraak van de rijtjes oude woningen. Een van de jongens had er een ondergrondse hut gemaakt. Er waren meer van dat soort terreintjes in de buurt die ons ruimte gaven. Er was een groene, verwilderde strook ontstaan tussen de Molenstraat en de Langeweg met de afbraak van molen De Dankbaarheid. Op de hoek van de Langeweg en het Beneden Zandpad ontstond een groen veld na de afbraak van de melkfabriek, het vroegere weeshuis en op het terrein van de gasfabriek hadden we alle ruimte na de afbraak van de gasketel die op de onderstaande foto te zien is, gezien vanaf de Vluchtheuvel richting de Dirk Bosstraat. Het was er ideaal voor mij en achteraf besef ik hoe uniek het was. Ik kon er de wereld ontdekken. Vond er inktzwammen en andere paddenstoelen en wilde planten die ik in mijn eigen tuintje zette, kon er in bomen klimmen, genoot er van ijs op de plassen, van de bedauwde spinnenwebben aan de ligusterheggen, beleefde er avonturen rond, in en onder de gasfabriek, met vuurtje stoken en het kant-en-muisspel met de politie. Invulling van de braakliggende terreinen verkleinde gaandeweg het speelterrein; pas toen ik het niet meer nodig had, werd ook het laatste braakliggende terrein bebouwd en bestraat.

1961: Onbewoonbaar verklaarde woningen

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 5 april 1961 is uitgebreid gesproken over de beroerde staat van de woningen op de Vluchtheuvel. Voorgesteld werd om de woningen op de nummers 3, 5, 6, 15, 16, 7, 9, 11, 13, 2, 4, 8, 10, 12 en 14 onbewoonbaar te verklaren omdat rapporten van de technische dienst uitwezen dat bewoning van deze woningen technisch en economisch niet meer verantwoord was, terwijl ook volgens medisch advies de woningen totaal ongeschikt waren. Dat voorstel werd ook aangenomen.

Boven de deuren van de woningen werden planken bevestigd met de tekst 'onbewoonbaar verklaarde woning'. De woningen bleven nog wel bewoond, maar bij vertrek van een bewoner, mocht die woning niet meer betrokken worden. In de raad werd nog gevraagd of de borden boven de deuren ook achterwege konden blijven, gezien de impact voor de bewoners, maar dat was niet mogelijk. Het was voorschrift en daarbij was het zaak bewoning zo veel mogelijk te ontmoedigen. Ook het voorstel het bord pas bij vertrek van een bewoner aan te brengen werd niet gehonoreerd.

Bron: Streekarchief Goeree-Overflakkee

Werktekening van rond 1955 met de Vluchtheuvel (blauw).

Bron afbeelding: bGT-Viewer (4-2-2018).

Bron afbeelding: bGT-Viewer (registratie luchtfoto: 30-1-2017).

Positie uitsnede in totaaloverzicht Middelharnis.