Kaaidreef

Er zullen heel wat bewoners van Middelharnis zijn die nog nooit een stap in de Kaaidreef hebben gezet. Het is ook een straatje voor de liefhebbers. Het loopt al gauw dood, zo op het oog, maar onverhard voert de dreef tot buiten de bebouwing met zicht op oude, knoestige fruitbomen en de bomen van de gemeentetuin. Wat zou het er extra mooi zijn met de wetering die er ooit evenwijdig aan liep en ook Kaaidreef werd genoemd en eind jaren dertig van de vorige eeuw is gedempt. Het water van de Kaaidreef sloot aan op het water achter de huizen tegen het zuidelijke talud van de Oostdijk. Op foto's ziet het er fantastisch uit, maar met het erop uitkomende riool is het schijn die bedriegt. Het was er bij tijden niet te harden. Wat wel gebleven is, is een wat eigenzinnig rijtje huizen dat grenst aan het laatste restje landelijkheid rond de oude dorpskern. Heerlijke kleinschaligheid heerst hier en het lijkt erop dat dat ook zo blijven mag.

  • Bron foto: Streekarchief Goeree-Overflakkee.

Kaaidreef 17-21

23-02-2018

24-02-2018

23-02-2018

Wel mooi, maar niet te harden

Het ziet er mooi uit en dat was het er ook. In 1937 volgde al klacht op klacht over de stank van de sloot langs de Kaaidreef, maar na de demping en riolering van de kreek tussen De Vliegers en de haven in 1938, was het er helemaal niet meer uit te houden. Het water was stilstaand water geworden en dat terwijl er verschillende riolen op uitkwamen, In het Eilanden-Nieuwe van 20 mei 1939 werd beklag gedaan over de traagheid van het gemeentebestuur en opgeroepen om er nu toch echt wat aan te gaan doen en dus de sloot te dempen. Met de warme maanden in het verschiet werd het ergste voor de bewoners van de Kooidreef gevreesd. Dat het van demping nog niet van gekomen was, werd volgens de briefschrijver mogelijk veroorzaakt door een strijd tussen het gemeentebestuur en het polderbestuur. Als dat dan zo is, zo betoogde hij, is het de hoogste tijd de strijdbijl te begraven en zonder verwijl voorzieningen te treffen tot opheffing van de wantoestand.

Op 21 juni 1939 besloot de gemeenteraad tot demping van de sloot langs de Kaaidreef en daar zo gauw mogelijk ook uitvoering aan te geven. Het Polderbestuur legde inmiddels geen strobreed meer in de weg.

  • Bron afbeelding: Streekarchief Goeree-Overflakkee.

Werktekening van rond 1955 met de Kaaidreef.

  • Bron afbeelding: BGT-Viewer.
  • Bron afbeelding: BGT-Viewer (registratie luchtfoto 30-1-2017).
  • Positie uitsnede in totaaloverzicht Middelharnis.